Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Přejmenovat mateřskou dovolenou na péči? Vláda je proti, čtenáři v anketě také

Autor: ČTK, pk - 
24. července 2018
10:28

Přejmenování mateřské a rodičovské dovolené na mateřskou a rodičovskou péči vláda ANO a ČSSD před zákonodárci nepodpoří. K novele zákoníku práce, jak ji navrhla skupina poslanců ze šesti klubů v čele s Alešem Juchelkou (ANO), se kabinet postaví záporně. O schválení negativního stanoviska na úterním jednání kabinetu informoval ČTK tiskový odbor úřadu vlády.

Přejmenování mateřské a rodičovské dovolené na mateřskou a rodičovskou péči by bylo podle předkladatelů symbolickým krokem, odpovídající terminologie je ale podle nich prvním krokem k uznání významu péče o děti a rodinu. Ministři však měli podle podkladů uvést, že změna by zamýšlený cíl nenaplnila.

Proti změně názvu z mateřské a rodičovské dovolené na péči jsou přitom ve větší míře i čtenáři Blesk.cz. V anketě dnes v 10:30 hlasovali v poměru 263 lidí pro vs. 634 proti změně.

Anketa
Jste pro změnu názvů "mateřská dovolená a rodičovská dovolená" na "mateřská péče a rodičovská péče"?
počet hlasujících: 1043

„Stávající zákonné definice mateřské a rodičovské dovolené a zakotvení uvedených právních institutů v zákoníku práce považuje vláda za vyhovující,“ napsali legislativci do předběžného stanoviska. Upozornili na to, že předkladatelé úpravu nepromítli do všech zákonů, v nichž se mateřská a rodičovská dovolená zmiňuje.

Autoři tvrdí, že současné pojmy nevyhovují kvůli tomu, že lidé na mateřské nebo rodičovské dovolené „svůj čas netráví dovolenou, která je obecně chápána jako doba odpočinku a zotavení, ale fyzicky i psychicky náročnou péčí o nezletilé dítě“.

Vládní legislativci namítají, že oba instituty jsou v zákoníku práce zařazeny pod „překážky v práci“, což podle nich dostatečně ukazuje na to, že se nejedná o odpočinek a zotavení. Mateřskou a rodičovskou dovolenou poskytuje rodičům ze zákona zaměstnavatel. Peněžitou pomoc v mateřství, takzvanou mateřskou, i rodičovský příspěvek vyplácí stát.

Návrh na doplácení příspěvku má vláda za nekoncepční

Další poslanecký návrh z pera Aleše Juchelky, aby rodiče při narození dalšího potomka v době, kdy pobírají rodičovský příspěvek na starší dítě, dostali první příspěvek jednorázově doplacen, není pak podle vlády hnutí ANO a ČSSD koncepční.

K návrhu změny zákona se dnes postavila neutrálně, téma chce podle premiéra Andreje Babiše řešit v rámci připravované změny rodinné politiky. Návrh novely o státní sociální podpoře nepovažuje za šťastný ani ministryně financí Alena Schillerová, ČTK řekla, že není systémový.

Rodičovský příspěvek je určen rodiči k náhradě jeho nákladů při péči o malé dítě, napsali do předběžného stanoviska kabinetu vládní legislativci. „Konstrukce dávky proto nezohledňuje počet dětí, o který je pečováno, s výjimkou situace, kdy se jedná o děti současně narozené,“ dodali.

Rodičovský příspěvek 220 tisíc

V současnosti rodičům podle zákona nárok na dávku na starší dítě při narození dalšího potomka zaniká. Rodičovský příspěvek nyní činí celkově 220 000 korun, rodiče mohou jeho měsíční čerpání rozložit až do čtyř let věku dítěte. V případě vícerčat se celková částka dávky zvyšuje úpravou schválenou na konci minulého volebního období na 330 000 korun.

Předkladatelé uvádějí, že loni zanikl nárok na čerpání příspěvku na starší dítě kvůli narození dalšího potomka v 8985 případech. Rodiče kvůli tomu nevyčerpali asi 582 milionů korun, na něž by jinak měli nárok. Částka by byla předpokládaný roční rozpočtový dopad novely. Stát vyplatil na této dávce minulý rok celkem zhruba 23 miliard korun.

Více o rodičovském příspěvku čtěte ZDE

Podívejte se, jak si spočítat výši mateřského příspěvku v roce 2019

doktormediciny ( 24. července 2018 12:38 )

Osobne s Vami souhlasim. Take se divim, jestli nemaji nic dulezitejsiho na praci...

sores ( 24. července 2018 12:08 )

I když to mají dnešní mladé matky 100x jednodušší než to bývalo díky automat.pračce,pleny na 1 použití a vyhodit atd. nesouhlasím s názvem DOVOLENa co je to za dovču makat a lítat okolo děcka proboha a v noci vstávat????

Greta ( 24. července 2018 11:44 )

Placená dovolená z práce i čtyři roky ti se mají, radost z dětí které chtěli, jak jim dneska závidím tu “dřinu” plenky jednorázovky, automatická pračka i myčka, na názvu prd záleží, kdo by si měl stěžovat, já bych to brala hned, kdybych už nebyla babička 😀.

dandova ( 24. července 2018 11:17 )

Nemaj jiný starosti?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa