Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Babiš řeší, co s Malou. Ministryně se dušuje, že diplomky neopsala

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
9. července 2018
14:30

Premiér Andrej Babiš (ANO) se chystá na středeční hlasování o důvěře vládě v Poslanecké sněmovně. Tuší, že ho opozice bude tepat především kvůli neobsazení ministerstva zahraničí a také kvůli osobě ministryně spravedlnosti Taťáně Malé, která čelí podezření, že opsala i s chybami dvě diplomové práce. Malá na mimořáném brífinku plagiátorství odmítla, v některých částech prý zapomněla citaci. Předseda vlády podle informací Blesk Zpráv řeší, jak z prekérní situace „vybruslit“.

Do hlasování o důvěře vládě zbývají dva dny. Jenže už více než týden čelí ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) vážnému podezření z možného plagiátorství. Dvě její diplomové práce se včetně pravopisných chyb podobají jiným pracím od jiných autorů. Andrej Babiš to samozřejmě řeší, protože to ubírá body celé vládě,“ řekl Blesk Zprávám zdroj blízký premiérovi. 

Premiér se přitom dnes potkal s ministryní a celou situaci s ní řešil. Malá pak svolala mimořádnou tiskovou konferenci. 

Na ní nejdříve vyjmenovala proces psaní diplomových prací a zprvu odmítla, že by opisovala. Zdrůraznila, že obě kritizované práce obhájila za A. „To je poměrně zásadní věc. Ty práce prošly několika kontrolami, prostě ta práce je v pořádku,” prohlásila minsitryně. Po chvíli přeci jen připustila, že v některých částech udělala chybu a zapomněla označit citaci. 

„Asi jsem nějaké chyby udělala. Většinu zdrojů mi poskytl vedoucí diplomové práce. Tuto práci mi vedl také tento vedoucí,“  dušuje se ministryně s tím, že nechtěla školu nijak obalamutit. S vedoucím práce byla Malá v kontaktu kvůli zpochybňování práce i v minulých dnech. Žádné pochybení prý nenašel.

„Ještě dnes a včera jsem byla v intentzivním kontaktu s vedoucím mé práce – konstatoval, že tam nejsou shodné stránky,“ tvrdí Malá. Redaktor Radiožurnálu, který přišel s pochybnostmi jako první, ale upozornil ministryni na pochybnosti zhruba na 16 stránkách. 

Obviňování z plagiátorství Malá odmítá. Funkci k dispozici premiérovi nenabídla. Nevidí prý důvod. „Funkci jsem nenabídla, není to na pořadu dne,“ řekla šéfka justice na dotaz Blesk Zpráv. 

Sama přiznala, nejen určité chyby při psaní diplomové práce, ale také při komunikaci tohoto problému. 

„Asi jsem to podcenila. Téma jsem nevnímala akutní a horké. Udělala jsem chybu,“ přiznala ministryně a počítá prý s tím, že se kvůli jejím diplomkám může dostat dostat na přetres celý kabinet, až budou ministři žádat ve středu o důvěru vládě celou Poslaneckou sněmovnu. 

„Nenašla jsem v té práci ani jednu stranu, která by byla shodná. Ano jsou tam velmi podobné některé odstavce, ale to se bavíme o teoretické části – tehdy jsem pracovala asi s 11 zdroji,“ řekla Malá dnes na ministerstvu novinářům.  

Ministryni prý mrzí, že veřejnost posuzuje 13 let starou práci dnešním pohledem a nezkoumá, jaké podmínky museli studenti splnit v roce 2005, kdy jednu z prací psala. 

„Možná jsem neuváděla citace v parametrech dnešní doby, ale tehdy to bylo v pořádku. Nejsem plagiátor, nedělala jsem vědomě nic špatně, ke studiu jsem přistupovala se vší vážností,“ hájila se dnes ministryně.

V posledních týdnech vyvstaly pochyby o diplomové práci Malé při studiu práv na soukromé Panevropské vysoké škole v Bratislavě, v níž experti údajně objevili opsané pasáže. Obdobná podezření se pak objevila u práce na Mendelově univerzitě v Brně.

Do školy s baby vakem

Malá při své obhajobě napadaných prací vytáhla také osobní rovinu. Připomněla, že dipolomky psala jako mladá a se vším ji pomáhal její vedoucí práce. 

„Když jsem první diplomku psala, bylo mi 24 let. Asi jsem nějaké chyby udělala. Většinu zdrojů mi poskytl vedoucí diplomové práce,“ a dodala, že šla do školy také krátce po poporudu i s dcerou. 

„Ve druhém ročníku se mi narodila dcera, a místo toho abych s ní byla doma, vyrazila jsem s ní v baby vaku dělat zápočet,“ přidala i jednu studijní historku, která má dokázat, jak poctivá studentka dnešní ministryně byla. 

Téma Malá se přitom stalo značně třeskutým. Dnes odpoledne se rovněž sejde předsednictvo ANO a poté také celostátní výbor hnutí. Primárně by měli politici schvalovat kandidátní listiny pro podzimní komunální a senátní volby. „Samozřejmě se nedá vyloučit, že přijde řeč i na osud ministryně Malé,“ dodal zdroj Blesk Zpráv.

Babiš hledá řešení

I okolí premiéra čeká, jak se Andrej Babiš s Malou vypořádá. „Nejspíš to spěje k jejímu odvolání,“ míní lidé z úřadu vlády. Kdy ale přijde radikální řez, zatím není jasné. Oficiálně se nikdo na schůzku k prezidentu Miloši Zemanovi, který odpočívá v Lánech, neobjednal.

V kuloárech se přitom mluví o tom, že Babiš brzy navrhne Malou odvolat a mohl by navrhnout sociální demokracii výměnu ministerstva spravedlnosti za ministerstvo zahraničí, kde je problém s Miroslavem Pochem.   

Svou pozici by měla v úterý hájit ministryně také na zasedání poslaneckého klubu hnutí ANO, který se sejde v jedenáct hodin. „Víc než problém opsaných diplomových prací paní ministryně mě trápí situace okolo vlády, která se má opírat o toleranci KSČM,“ řekl Blesk Zprávám jeden z poslanců ANO, který si nepřál být ale jmenovaný. Sám ale doplnil, že „politika je o kompromisech,“ a vládu při středečním hlasování o důvěře podpoří.

Malá míří za Zemanem

V úterý jde ministryně Taťána Malá navíc na Pražský hrad. Poprvé ve své funkci bude u toho, když prezident Miloš Zeman jmenuje nové soudce – ty, které nechtěl jmenovat za „starého“ ministra spravedlnosti Roberta Pelikána. Jestli bude ministryně s prezidentem řešit i své diplomky a případné své další působení na ministerstvu, se neví. „Uvidíme,“ odpověděl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na dotaz, zda se bude chtít prezident s Malou o jejích diplomkách bavit.

Sociální demokraté jako koaliční partneři se nechtějí k ministerstvu, které spadá pod křídla hnutí ANO, vůbec vyjadřovat. „Nechceme kádrovat hnutí ANO jejich ministry. Je to odpovědností premiéra Andreje Babiše,“ řekl Blesk Zprávám poslanec ČSSD Jan Birke.

„Já bych asi takového člověka do vlády nenominoval,“ řekl minulý týden v rozhovoru pro Blesk Zprávy předseda ČSSD, vicepremiér, ministr vnitra a pověřený ministr zahraničí Jan Hamáček.

Hlasování o důvěře vládě je na programu v Poslanecké sněmovně ve středu 11. července. Vládu má přijít podpořit i prezident Miloš Zeman. Hnutí ANO bude chybět minimálně jeden poslanec. Jiří Mašek je v těchto dnech v Austrálii. Ještě před jednáním Sněmovny se sejde v úterý večer na mimořádném zasedání poslanecký klub ČSSD.

Petice za konec Malé

Za odvolání Malé přitom vznikla rovněž internetová petice, kterou již podepsalo přes 2000 lidí včetně několika členů legislativní rady vlády, které Malá předsedá. ČTK to dnes sdělil autor petice Petr Bezouška z Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, který patří mezi členy vládní rady.

Podle petentů je ověřitelné, že se Malá ve svých diplomových pracích dopustila plagiátorství. Podpisy pod petici připojily děkanky právnických fakult Masarykovy univerzity Markéta Selucká a Univerzity Palackého v Olomouci Zdenka Papoušková, uvedl Bezouška. Vedle něj petici podepsali z členů legislativní rady Stanislav Kadečka, Jan Wintr a Bohumil Havel.

Premiéra Babiše vyzývají, aby z jednání Malé vyvodil důsledky a prezidentovi navrhl její odvolání. Podle petice je ověřitelné, že práce jsou v různých pasážích plagiáty. „Nejde o účelové nařčení s cílem paní ministryni diskreditovat. Nejedná se ani o kampaň vůči hnutí, jehož jste předsedou, neboť takto bychom vystoupili vůči každému bez ohledu na politickou příslušnost,“ píší autoři Babišovi.

„To že dnes posuzujete práci z roku 2005 – pohledem dnešním není podle mého objektivní. Práce, tak jak je, je v pořádku, a zatím není důvod pošlapávat a špinit mou práci, kterou jsem intenzivně dělala,“ dodala ministryně směrem k novinářům s tím, že ji mrzí výroky akademiků, kterých si prý váží. 

Případ podle petice nelze zlehčovat. „Má-li být člověk garantem spravedlnosti v našem státě, spravovat resort, s nímž jsou spojovány určité hodnoty a ideály, musí být nejen dobrým manažerem, ale především bezúhonným člověkem,“ stojí v petici. Plagiátorstvím se podle petentů Malá z působení ve funkci ministryně spravedlnosti diskvalifikovala. Upozorňují na to, že morální aspekty vysokého školství nelze přehlížet či relativizovat. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

panamira ( 10. července 2018 07:49 )

Měla by požádat Malého, ať ji postaví králikárnu a tam se může vydovádět, že nosí galoše, za to stydět nemusí.

AliAlice ( 10. července 2018 07:34 )

dokola..

josie7 ( 10. července 2018 07:12 )

Psala jsem coby studentka univerzity dvě práce, a o mnoho let dřív než p. Malá - není pravda, že se možné plagiátorství nehlídalo, oponenty byly renomované osobnosti univerzity - profesoři, docenti, takže neuvádět citace bylo vyloučené. P.Malá přesně ví, jak to bylo. A zatlouká a zatlouká.

hu11 ( 10. července 2018 07:03 )

Nakopejte tu lhářku do (_!_) a žente ji svinským krokem z ministerstva, tam kam patří

penecas ( 9. července 2018 19:27 )

Babiš ji tomu donutil. Je to od něho podraz. lidsky řečeno.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa