Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Ministři jedou na teambuilding. Babiš pro ně má na zámku příjemnou zprávu

Autor: Jakub Veinlich - 
8. prosince 2018
05:01

Kdo chce být ve vládě Andreje Babiše (ANO), musí být ranní ptáče nebo raději nespat vůbec. Není totiž výjimkou, když se ministři sjíždějí na zasedání do Strakovy akademie i před šestou hodinou ranní. Pro novináře to znamená být na „place“ po páté. S tím má být ale od nového roku konec. Premiér oznámí změny svým ministrům na víkendovém teambuildingu na zámku ve středních Čechách.

Někoho čeká v neděli zapalování druhé adventní svíčky a pečení cukroví. Ministři vlády Andreje Babiše budou mít ten den speciální zasedání. Na zámku ve středních Čechách stráví i noc a jednat budou také v pondělí.

„Je to teambuilding, ale samozřejmě tam budeme především pracovat,“ řekl Blesk Zprávám ke společnému výjezdu vicepremiér Richard Brabec (ANO). Ministři by podle něj měli počítat také se společnou pracovní večeří. Žádné společné hry k utužení kolektivu, tak jak to na podobných akcích bývá, prý ale premiér nechystá.

„Já už jsem také takovou teorii slyšel. Ale o žádných hrách nevím, ani na schovávanou, ani žádný paintball určitě hrát nebudeme, byť by to byla lákavá představa,“ zavtipkoval Brabec, který vedle funkce vicepremiéra zastává v menšinové Babišově vládě post ministra životního prostředí.

Brabec: Jak znám premiéra, budeme do noci pracovat

Pokud drží pracovní morálku Andrej Babiš, tak na zábavu stejně podle Brabce příliš času nezbývá. „Jak znám pana premiéra, jak je neskutečně pracovitý, tak tam určitě budeme klasicky do noci pracovat a pak hned zase od rána,“ odhaduje Brabec.

Ministři by měli podle informací Blesk Zpráv hodnotit dosavadní plnění programového prohlášení vlády, „domácí úkoly“ jednotlivých ministrů i výhled práce na další měsíce. A dost možná si vyslechnout i kritiku. Brabec očekává, že premiér bude chtít mluvit o trapné situaci, kdy při čtvrtečních interpelacích nebyla ve Sněmovně z vlády ani noha. Situaci po 15 minutách zachraňoval alespoň ministr kultury Antonín Staněk.

„Stávat by se to určitě nemělo – budeme o tom určitě mluvit, premiér bude určitě hřímat,“ odhaduje dusno v sále Brabec.

Jednání vlády se přesune na pondělní odpoledne

Jestli dojde předčasně třeba i na vánoční dárky, není úplně tak jasné. I když jeden by mohl mnohé potěšit. Podle informací Blesk Zpráv se totiž premiér Babiš chystá ministrům oznámit, že už nebudou muset na zasedání vlády vstávat tak brzy.

„Nevím o tom, neslyšel jsem o tom ještě,“ překvapila informace právě Brabce.

Že se bude kabinet místo středečních brzkých ranních hodin – výjimkou nebyla ani půl šestá či šestá – nově scházet v pondělí odpoledne ve 14 hodin, potvrdil přitom Blesk Zprávám sám premiér Babiš.

„Jasně, hlavně novináři,“ odpověděl premiér se smajlíkem  na dotaz, zda je pravda, že by ministři už nemuseli vstávat tak brzy. A že se kabinet bude opravdu scházet v pondělí odpoledne. „Určitě se líp vstává v létě, kdy je světlo, ale to brzké vstávání mi od dob, kdy jsem dělal ve fabrice, nevadí,“ zhodnotil ranní praxi jednání vlády Brabec.

Podle vicepremiéra si navíc na začátku společného vládnutí mohli ministři vybrat ze dvou termínů vlády. Premiér prý nabízel zasedání večer anebo brzy ráno. „Většina si vybrala brzy ráno, tak si teď nemohou moc stěžovat,“ zažertoval Brabec.

„Jsou tam kolegyně a kolegové, kteří s tím možná mají problém, ale už si na to asi postupně zvykli,“ míní vicepremiér, podle kterého má ale ranní vstávání značnou výhodu. Den je delší a stihne se víc práce.

„Četl jsem řadu studií a úvah o tom, jak to prý lidem ráno příliš nemyslí – ale nemám ten pocit. Že by první hodinu byli všichni omámení a rozlepovali si oči a teprve v sedm nebo v půl osmé nám to začalo myslet, to určitě ne,“ popsal zákulisí z ranních jednání.

Většina ministrů si na vstávání zvykla

Na ranní dojíždění z Mladé Boleslavi si čas od času postěžoval druhý z vicepremiérů Jan Hamáček z ČSSD. I on si prý už ale zvykl. Teď si zas bude ale moci s ostatními kolegy ve středu zřejmě o chlup přispat.

Například ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) je na pracovní tempo i brzké vstávání Andreje Babiše zvyklá ještě z doby, kdy mu dělala náměstkyni na ministerstvu financí. „Ranní vstávání na jednání vlády mi nikdy nedělala problém, ale novému času našich zasedání se přizpůsobím,“ zmínila Schillerová. I ona si myslí, že nový termín přivítají především novináři.

Stejně jako šéfka státní kasy se už dávno Babišově rytmu dávno zvládl přizpůsobit nejmladší člen vlády, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). I on už se stávajícím premiérem spolupracoval v době, kdy byl ministrem financí. 

„Já každý den vstávám v pět a začínám pracovat od šesti hodin bez ohledu na zasedání vlády, takže to pro mě nebude znamenat žádný rozdíl,“ okomentoval nový den a nový čas pro zasedání vlády Vojtěch. 

Ministryni pro místní rozvoj Kláře Dostálové (ANO) prý ranní vstávání příliš nevadila, nový čas ji ale také bude podle jejích slov vyhovovat. „Jsem takzvaný skřivan, mně ta rána nevadila, ale v pondělí ve 14 bude určitě OK,“ reagovala.

Praktická Maláčová

Změnu otevřeně uvítala ale ministryně práce a sociálních věcí. Ne snad kvůli vstávání a praktičnosti. „Budete to jen ku prospěchu věci, když ministři budou vyspaní a bude prostor před vládou jednotlivé návrhy i prodiskutovat, respektive se zkoordinovat,“ míní Jana Maláčová (ČSSD).

Brzké vstávání si „užívali“ i ministři předešlé jednobarevné vlády Andreje Babiše. Největším stěžovatelem na vyzvánění budíku, byl podle vicepremiéra Brabce ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

„To bylo vždy úžasný a on se tím netajil, problémy s tím měl docela veliké. Dnes už tam nikoho, kdo by nějak protestoval, nevidím. Dokonce se kolikrát divíme, když je zasedání až od sedmi nebo od půl sedmý – to si děláme kolikrát srandu, jestli to není už příliš pozdě,“ uzavřel Brabec s tím, že si pro nové instrukce pojede právě na vládní teambuilding.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 8. prosince 2018 19:50 )

Jaký to je trolli -psát si tady jenom SAMI se SEBOU !!!To je 100% onan.e ne ???

ab_curda ( 8. prosince 2018 12:57 )

Od doby, co premiér Andrej Babiš (ANO) vstoupil do politiky, přijal koncern Agrofert na dotacích zhruba sedm miliard korun. Jde o částku za roky 2014 až 2017, kdy byl ministrem financí. https://www.novinky.cz/domaci/491461-agrofert-od-vstupu-babise-do-politiky-dostal-na-dotacich-sedm-m iliard.html

turbina ( 8. prosince 2018 12:09 )

jarda sendrazak.Uklidni se rudý hownovači.

turbina ( 8. prosince 2018 12:04 )

jarda sendrasak. Uklidni se rudý ***vači.

marais ( 8. prosince 2018 11:21 )

Prosím, používejte češtinu!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa