Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš odsunul páteční schůzku s Hamáčkem. Budování vlády musí počkat

Autor: ČTK, simao - 
3. května 2018
15:25

Lídři ANO Andrej Babiš a ČSSD Jan Hamáček se v pátek kvůli jednání o vládě nesejdou. Babiš podle mluvčího ČSSD navrhl přesun jednání na pondělí, Hamáček mu vyhověl. Tato zpráva přitom přišla v době, kdy je šéf ANO se svými ministry na výjezdu v dalším z krajů – tentokrát na jižní Moravě.

Další setkání na úrovni předsedů stran mělo v pátek posunout vyjednávání o vládě. Premiér v demisi a šéf ANO Andrej Babiš měl se svým protějškem Janem Hamáčkem (ČSSD) a patrně i předsedou komunistů Vojtěchem Filipem hovořit o koaliční smlouvě.

Ke schůzce však nedojde, Babiš podle mluvčího ČSSD Petra Vurbse navrhl její přesun na pozdější termín. Náhradní čas, místo a formát jednání se budou ještě domlouvat, dodal mluvčí.

Na dokončení programového prohlášení možného kabinetu, jehož vznik bude muset ještě potvrdit vnitrostranické referendum v rámci ČSSD, během tohoto týdne pracovali místopředsedové ANO Richard Brabec a ČSSD Jiří Zimola. Babiš, Hamáček a Filip se naposledy setkali před týdnem v Poslanecké sněmovně. Výsledky jednání nekomentovali, Hamáček pouze uvedl, že rozhovory budou pokračovat v tomto týdnu.

ČSSD dostala od ANO nabídku, aby vedla pět ministerstev včetně ministerstva vnitra. Sociálním demokratům by měla připadnout i ministerstva práce a sociálních věcí, zemědělství, kultury a zahraničních věcí.

O víkendu postup v jednáních probírali sociální demokraté při zasedání ústředního výkonného výboru v Hradci Králové, v úterý se tématem zabýval také republikový výbor ANO. Oba stranické orgány jednání podpořily, i když hlavně v případě ČSSD byly postoje rozporuplné.

Krátce před zasedáním ústředního výboru se proti vládní dohodě s ANO postavili senátoři sociálních demokratů, kritičtí jsou k možné koalici s Babišem i někteří další členové strany včetně poslanců.

Výbor pak potvrdil, že o osudu případné koaliční dohody by měli rozhodnout všichni členové ČSSD v tajném hlasování. Jejich rozhodnutí bude platit, pokud se referenda zúčastní alespoň čtvrtina straníků.

Otázku pro referendum by mohlo příští pátek určit předsednictvo ČSSD, pokud se koaliční jednání do té doby dostanou dost daleko. Podle Zimoly by místní organizace sociální demokracie měly dostat na hlasování zhruba dva týdny, definitivní verdikt by tak mohl padnout asi na přelomu května a června.

Sociální demokraté se dožadují vládních pojistek

Sociální demokraté minulý týden předložili ANO svou představu o pojistkách, které by měly v koalici zajistit rovnocenné partnerství. Do koaliční smlouvy s ANO chtěla ČSSD začlenit podmínku, že po demisi všech pěti ministrů sociální demokracie by musel do týdne rezignovat také premiér se zbytkem vlády.

ČSSD také požaduje, aby člen kabinetu v případě prvoinstančního odsouzení rezignoval. Babiš, který čelí trestnímu stíhání kvůli případu Čapího hnízda, však tento požadavek odmítl a celkově je postoj ANO k těmto požadavkům ČSSD rezervovaný či rovnou odmítavý. Republikový výbor ANO je však „vzal na vědomí“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 3. května 2018 17:23 )

OK -tohle vydírání musí mít i ze strany vítěze TIME-OUT !!!.......Zatím si ho brala jen ČSSD ! Napínala kšandy a vymýšlela nové a nové "srandy" ....Nejvyšší čas otočit šachové hodiny....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa