Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

"Žlutý mor" škodí zemi i zvířatům! Babiš: Za pyl řepka nemůže

Autor: Kateřina Baranová - 
3. května 2018
05:00

Žlutá pole, kam se podíváš! Pěstování řepky olejky v České republice se stále rozšiřuje. Tato páchnoucí rostlina sice nemá na svědomí současná mračna pylu, ale zemi i zvířatům škodí!

Začátkem 90. let se řepka pěstovala na sedmi až devíti procentech orné půdy, dneska už na téměř 22 procentech. To platí i pro kukuřici. „Obě tyto plodiny jsou totiž velice náročné na půdu. Dochází tak k jejímu velkému vyčerpávání,“ vysvětlil Blesku odborník na zemědělství, životní prostředí a venkov František Havlát (51). Problém nastává i kvůli klesající živočišné výrobě. „Do půdy nevracíme organickou hmotu v podobě statkových hnojiv. Půda nám degraduje, špatně zadržuje vodu, a tím pádem i málo vzdoruje suchu, protože to jsou propojené nádoby,“ řekl Havlát.

„Hrozí, že tady do deseti let nebude voda. Máme ji sice i v podzemních zdrojích, ale o dva metry méně, než by měla být, což je alarmující,“ upozornil Havlát s tím, že jediná cesta je předělat zemědělskou politiku. Tak nešťastně totiž podle něj nebyla nastavena ani za minulého režimu. „Musíme se vrátit k tradičnímu hospodaření: návrat k šesti- až devítihonným osevním postupům, vrátit minimálně jednu velkou dobytčí jednotku na hektar, nezabírat dál ornou půdu, zmenšit půdní bloky na maximálně 20 až 30 hektarů a využívat lehčí techniku do 15 tun,“ dodal.

V EU pěstuje řepku na větší ploše než ČR jen Estonsko. Ostatní státy její množství redukují nejen kvůli výše zmíněným rizikům, ale i kvůli srnčí zvěři. Žlutá rostlinka jí totiž způsobuje poruchy nervové soustavy, oslepnutí či kolapsy ledvin a jater.

Babiš: Jen pět procent

Bývalá firma premiéra v demisi Andreje Babiše (63, ANO), Agrofert, se produkcí řepky také zabývá. Z celkové úrody řepky v Česku však podle Babiše vypěstuje jen pět procent. Další ovšem vykupuje. Každopádně »žlutý mor« jeho sídla v Průhonicích a Čapí hnízdo u Olbramovic neobklopuje. Nejbližší řepka je od Babiše na míle daleko…

Video: Na pole někdo vyhodil tuny česneku. Začal hnít a páchnout do okolí

Trápí Vaše dítě pylová alergie? Čtěte zde >>>

Co je pravda a co jsou mýty o řepce? Čtěte zde >>>

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

agfor ( 3. května 2018 13:33 )

Žlutý mor škodí především v obchodech, kde skupuje ve velkém veškeré zboží v akci.

zvonik54 ( 3. května 2018 13:13 )

Babišovy kytičky zvyšují spotřebu pohonných hmot tím, že pyl ucpává automobilové vzduchové filtry. Tím se mění poměr vzduchu a paliva ve směsi (plynu) a zvyšuje se spotřeba pohonných hmot, čímž se zároveň zhoršují emise výfukových plynů. Ani elektronika pro přípravu směsi to nedokáže dohnat!

ProtiZeman ( 3. května 2018 12:47 )

Máš pravdu

ProtiZeman ( 3. května 2018 12:43 )

Asi tak, jako lidé, bydlící u lesa

ProtiZeman ( 3. května 2018 12:38 )

Konečně rozumná řeč a podložené argumenty.

Zobrazit celou diskusi