Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Brabec a Zimola ladí novou vládu po mobilu. Co chce prosadit ANO a co ČSSD?

Autor: Jakub Veinlich, Jakub Kopřiva, ČTK - 
2. května 2018
19:00

Dojednávání koaliční smlouvy mezi hnutím ANO a ČSSD teď závisí na síle mobilního signálu a datovém limitu místopředsedů obou partají. Kvůli výjezdnímu zasedání vlády v demisi v Jihomoravském kraji jednají politici pomocí mailů a mobilních telefonů. Většina úkolů teď leží na bedrech místopředsedů Richarda Brabce (ANO) a Jiřího Zimoly (ČSSD). Blesk Zprávy přinášejí přehled priorit do programového prohlášení za hnutí ANO i za sociální demokracii.

„Jak víte, (ministři) jsou na výjezdu v Brně. A já stále čekám, kdy mi pan Brabec pošle slibovaný návrh programového prohlášení, abychom se na něj mohli vrhnout my a upravovat jej,“ řekl Blesk Zprávám ve středu odpoledne místopředseda ČSSD Jiří Zimola. Právě on patří mezi hlavní vyjednavače případné vládní spolupráce s hnutím ANO.

Babišova vláda v demisi v Brně jednala až do podvečera. A podle informací Blesk Zpráv v centrále ČSSD probíhala tou dobou příprava vlastních bodů do klíčového dokumentu.

„Těch priorit je celá řada, ale ty nejdůležitější jsou: zrušení karenční doby u nemocenské a její proplacení od prvního dne, zvýšení rodičovského příspěvku, zvyšování minimální mzdy a důchodů, peníze pro kraje a obce na opravy silnic, rychlé řešení situace lidí, kteří se dostali do dluhové pasti, zachování veřejného zdravotnictví a nezavádění žádných poplatků atd.,“ řekl za ČSSD Blesku Zimola.

Pokud vyjednávání o vládní spolupráci půjdou dobře, mohlo by vedení sociální demokracie rozhodnout o termínu referenda, zda do vládnutí s ANO skutečně jít, už příští pátek. Hlasovat by měli mít možnost všichni členové strany. V současnosti je jich zhruba 19 tisíc.

Babiš a Hamáček se setkají v pátek

Předsedové ANO Andrej Babiš a ČSSD Jan Hamáček mají přitom domluvenou schůzku už na tento pátek. „Sociální demokracie by nějakou finální fázi (programového prohlášení) chtěla mít do 11. května,“ uvedl na svátek práce místopředseda ANO Brabec. „Do té doby potřebujeme vyjasnit všechny věci, které se týkají koaliční smlouvy,“ doplnil vicepremiéra Brabce první místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek. Zatímco koaliční smlouva bude podle Brabce zhruba třístránková, programové prohlášení vlády má mít kolem 50 stran.

Sociální demokraté by měli vést ministerstva vnitra, zemědělství, práce a sociálních věcí, kultury a také ministerstvo zahraničí, kterému dali přednost před ministerstvem obrany. ČSSD to zdůvodnila tím, že nechce napravovat nedostatky tohoto resortu pod vedením nynějšího ministra zahraničí Martina Stropnického (ANO).

Čeho se možná dočkáme

Blesk Zprávy mají k dispozici základní programové požadavky, které chtějí dát do programového prohlášení jak ANO, tak ČSSD.

Návrhy ANO:

  • DIGITÁLNÍ ČESKO
  • Chceme dostupnost vysokorychlostního internetu všude. Chceme jednotné standardy, v maximální míře využívat sdílených služeb. Na úrovni státu musíme mít jednotné služby. Vytvoříme centrální portál státu, kde si občan bude moci vše vyřídit, a k tomu využijeme služeb České pošty pro ty občany, kteří internet nemají.
  • MUSÍME DŮRAZNĚJI HÁJIT NAŠE ZÁJMY VE SJEDNOCUJÍCÍ SE EVROPĚ. Jde nejen o imigrantské kvóty, které odmítáme – a o tom chceme přesvědčit své partnery. Chceme i větší podporu pro boj s daňovými ráji, daňovými úniky. 
  • Sestavujeme STRATEGICKÝ INVESTIČNÍ PROGRAM. Jako vláda už dnes jezdíme po krajích a sbíráme podněty na investice, které tam lidé potřebují.
  • Předložíme nový zákon o liniových stavbách, potřebujeme stavět dálnice, obchvaty měst. Začít s přípravou trasy pro vysokorychlostní železnice a s rekonstrukcemi nádraží. 
  • Potřebujeme podpořit investice pro malé a střední firmy.
  • Musíme budovat byty pro mladé rodiny i pro starší občany.
  • Musíme začít s rekonstrukcemi památkových objektů ve všech regionech – přitáhnout turistický ruch i mimo hlavní centra, sportoviště a sportovní haly. 
  • Potřebujeme DŮCHODOVOU REFORMU. Důchodci mají velmi nízké penze, proto jim od 1. 1. vláda přidává v průměru 918 korun každý měsíc navíc. 
  • Podstatou je oddělení důchodového účtu od státního rozpočtu a stanovení jasných finančních vztahů mezi tímto účtem a státním rozpočtem, případně dalšími zdroji příjmů pro tento účet.
  • Vláda zavede také slevy z jízdného ve vlacích a autobusech pro seniory nad 65 let, žáky a studenty do dovršení věku 26 let. 
  • CHCEME ZAČÍT S REFORMOU STÁTU
  • To znamená vyrovnaný státní rozpočet a nový zákon o příjmových daních. Důslednou kontrolu regulovaných cen, především vodného a případně stočného. Lépe spravovat majetek státu. Bojovat s lichvou.
  • Potřebujeme STANOVIT PRAVIDLA PRO FINANCOVÁNÍ ŠKOLSTVÍ a konečně taky začít s posílením technického školství, učňů a vnést pořádek do soustavy vysokých škol.
  • Potřebujeme jasná PRAVIDLA PRO FINANCOVÁNÍ ZDRAVOTNICTVÍ a rozvoj jeho kapacit. 
  • POSÍLÍME NAŠI BEZPEČNOST
  • Zvyšování výdajů na obranu bude probíhat za vyšší účasti našich firem – výzbroj, munice atd.
  • Vnitřní bezpečnost bude založena na předvídání vzniku krizových situací a jejich důsledném řešení – policie a hasiči.
  • Prioritou je pro nás ZAJIŠTĚNÍ ENERGETICKÉ BEZPEČNOSTI a soběstačnosti ve výrobě elektrické energie.
  • Zvýšíme stupeň soběstačnosti naší výroby potravin.

Návrhy ČSSD:

  • ZÁKAZ PRIVATIZACE VEŘEJNÝCH SLUŽEB. V případě vzniku vlády nedojde k privatizaci nemocnic či zavádění školného na vysokých školách. Platí také zákaz privatizace společností se státní účastí (např. ČD, Letiště, Budvar, Lesy ČR apod..)
  • PROPLÁCENÍ PRVNÍCH TŘÍ DNŮ NEMOCI. Z požadavku, aby skončilo trestání zaměstnanců za nemoc, jsme při jednání neustoupili. Zároveň jsme trvali na tom, aby v prvních třech dnech byla náhrada 60 % mzdy, stejně jako v dalších dnech nemoci. I na tom jsme nakonec došli s hnutím ANO ke shodě.
  • ZVÝŠENÍ RODIČOVSKÉHO PŘÍSPĚVKU NA 300 TISÍC KORUN. Jeden z bodů, se kterým hnutí ANO od počátku nesouhlasilo. Nakonec dohoda, že v případě, kdy by se ČSSD aktivně zapojila do vládní spolupráce, rodičovský příspěvek by se do konce volebního období výrazně zvýšil.
  • ZÁLOHOVANÉ VÝŽIVNÉ. I zde bylo hnutí ANO na začátku zásadně proti, přesto jsme prosadili, že by budoucí vláda přišla s takovým řešením, které by pomohlo rodičům samoživitelům, kteří se nemohou domoct peněz pro své děti.
  • GARANCE NEZÁVISLOSTI VEŘEJNOPRÁVNÍCH MÉDIÍ jako služby veřejnosti. Dohodli jsme se, že hospodaření České televize bude moci prověřovat Národní kontrolní úřad (NKÚ).
  • BUDE SE ŘEŠIT SITUACE V HOSPODÁŘSKY PROBLÉMOVÝCH REGIONECH. Máme jednoznačný závazek, že příští vláda bude řešit situaci v hospodářsky problémových regionech (např. Ústecko či severní Morava). Na zlepšování životní situace tamních obyvatel se budou podílet všechna relevantní ministerstva.
  • NE ZVYŠOVÁNÍ SPOLUÚČASTI PACIENTŮ. V případě vládní spolupráce by se v žádném případě nezvyšovala spoluúčast pacientů.
  • SNÍŽENÍ DPH NA VODNÉ A STOČNÉ. Shodli jsme se na snížení DPH na vodné a stočné.

Video  Krnáčová: Čarodějnice bez ohňů mě mrzí, nemohla jsem nic dělat.  - David Budai, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

osinek ( 3. května 2018 10:02 )

"Pravdomluvný" Zimola je ten "dáreček", který spolu se socanem Haškem bezostyšně lhali, když v české televizi opakovaně prohlásili, že po parlamentních volbách v r. 2013 se nekonala schůzka v Lánech, na které spolu s púrezidentem Zemanem domlouvali postup jak "zaříznout" tehdejšího předsedu ČSSD Sobotku Když se tato bezostyšná lež provalila (schůzka se konala a jeden z účastníků schůzky se Zemanem to potvrdil), tak Zimola s Haškem určitou dobu zmizeli z politiky. Navíc, Zimola musel odstoupit z funkce hejtmana neboť jeho "kámoši", které dosadil do firmy řídící krajské nemocnice v jihočeském kraji "dojili" kasu tohoto kraje!! Není Zimola charakter?

agfor ( 2. května 2018 21:14 )

Bodejť by se nevykecávali přes mobil, když jim to žvanění platíme.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa