Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zimola nasadil růžové brýle a říká: Vláda s podporou KSČM? Rozhodneme v referendu

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, Zuzana Štíchová - 
19. února 2018
13:10

Čtyři měsíce uplynou za pár dní od voleb do Poslanecké sněmovny. Česko má sice vládu, ale ta nezískala důvěru, a tak Andrej Babiš hledá opět spojence. Novému statutárnímu místopředsedovi ČSSD Jiřímu Zimolovi by nevadilo pokračování koalice s ANO a lidovci. Otevřená spolupráce s KSČM prý nepřipadá v úvahu, o vzniku vlády s jejich podporou se dá ale prý vyjednávat. Schůzky se na novo rozjedou už tento týden. Zimola Blesk Zprávám v rozhovoru řekl, že jasno by mělo být nejpozději do 30. března. Tedy týden před pokračováním sociálně demokratického sjezdu.

Blesk Zprávy: Čekají vás vyjednávání o vládě s hnutím ANO. Vy jste zatím nebyl jejich součástí, budete se na to nějak speciálně připravovat nebo do toho půjdete rovnou po hlavě?

Máte pravdu, že jsem zatím nebyl součástí vrcholného vedení sociální demokracie. Nicméně, snad to nebude znít příliš neskromně, když řeknu, že jisté zkušenosti s vyjednáváním mám. Samozřejmě, že pouze na té krajské úrovni, ale i to někdy nebývá úplně jednoduché. Pochopitelně se rád seznámím s postoji a názory mých kolegů. Vy víte, že s ohledem na to, že se nám podařilo na sjezdu zvolit jen dva členy toho nejužšího vedení, tedy předsedu a statutárního místopředsedu, tak jsme tím pověřeni právě my dva. S Janem Hamáčkem budeme určitě ty záležitosti koordinovat a budeme se snažit předložit přerušenému sjezdu – tedy do 7. dubna - maximum informací toho, co jsme vyjednali.

Je samozřejmě možné, že se nám může podařit něco vyjednat, ale že nám v konečné fázi sjezd nebo celá členská základna v nějakém vnitrostranickém referendu řeknou, že ty podmínky jsou pro sociální demokracii nedostatečné a že za těchto podmínek vstup do vlády neodsouhlasí.

Blesk Zprávy: Jste za jedno s tím, co na sjezdu řekl Jan Hamáček, že 7. dubna předložíte nějaké konkrétnější kontury, ale stále to zřejmě ještě nebude výzva k tomu vnitrostranickému referendu?

Chci věřit, že i vítěz voleb má zájem bavit se s nově vzniklým vedením sociální demokracie o konkrétních parametrech případného spoluvládnutí. Věřím proto, že ta jednání nebudeme jakýmkoliv způsobem oddalovat a můžeme směřovat k tomu, abychom si vymezili mantinely. Záleží nyní na hnutí ANO, s čím budou chtít předstoupit k potenciálním koaličním partnerům, s čím k sociální demokracii, a záleží také na tom, zda budeme ochotni tyto podmínky akceptovat. Souhlasím ale s tím, že vše by se mohlo zvládnout do 30. března tak, abychom 7. dubna mohli delegátům sjezdu a následně členské základně už předložit vyjednané podmínky.

Blesk Zprávy: Kdo by podle vás měl být tím třetím do vlády, protože ANO a ČSSD dohromady nestačí?

Já jsem se vyjadřoval i tak, že si dovedu představit i pokračování vládní spolupráce na té původní koaliční bázi, to znamená i s lidovou stranou, ale tady je nutno říct, že o tom se primárně musíme bavit také s ostatními partnery. Tedy s hnutím ANO, které je dnes pověřeno vedením těchto jednání, a vyjasnit si, za jakých podmínek by vůbec bylo ochotno lidovce - nebo kohokoliv jiného - do té vlády vzít. Konec konců není to tak dávno – tuším, že dva dny - kdy se i Starostové vyjádřili, že by za nějakých podmínek mohli akceptovat právě Babišovu vládu.

Blesk Zprávy: Kdyby tím třetím byla KSČM, jak byste se k tomu postavili?

Hovoříme-li o otevřené spolupráci, tak ta si myslím, že není dost dobře pro sociálnědemokratickou členskou základnu přijatelná. Bavíme-li se o podpoře menšinové vlády, pak se o ní můžeme bavit v podmínečném způsobu, protože to vše podléhá případnému schválení právě členské základny ve formě vnitrostranického referenda.

Blesk Zprávy: Předvedl jste na sjezdu poměrně zábavný marketingový tah s růžovými brýlemi. To byl Váš nápad.

(smích) Samozřejmě, že to byl můj nápad. Nevím, jestli to bylo zábavné. Ale předpokládal jsem, že po projevech mých šesti předřečníků bude dobré tu situaci tak nějak odlehčit. Pokud se mi to podařilo, a myslím, že ano, protože se delegáti i v nějaký okamžik zasmáli, protože jsem použil příměry ze života strany, tak jedině dobře. Jsem hlavně rád, že v tom prvním kole, možná i na základě té mé řeči, jsem dostal nejvyšší počet hlasů. V druhém kole už to dopadlo jinak – to je věc, která je hodna respektu – já ji respektuji a jsem rád, že se podařilo zvolit vedení sociální demokracie v této podobě.

Jak budou vypadat jednání o vládě?

Předseda ČSSD Jan Hamáček a jeho statutární zástupce Jiří Zimola požádali o schůzku s prezidentem Milošem Zemanem. „Termín ještě není stanoven,“ potvrdil Blesk Zprávám prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Všichni netrpělivě vyhlížejí schůzku nového vedení ČSSD s premiérem v demisi Andrejem Babišem. Jak Hamáček, tak Babiš o ni stojí v co nejkratší době. I v tomto případě podle informací Blesk Zpráv ale politici stále hledají vhodný termín.

Ve středu se setká premiér v demisi Andrej Babiš s předsedou ODS Petrem Fialou. Schůzka by měla být mezi čtyřma očima.

O vstupu do vlády vyjednávají s premiérem intenzivně také představitelé KSČM a také SPD. Právě Vojtěch Filip a Tomio Okamura požádali o schůzku prezidenta Miloše Zemana. Ten v neděli na sjezdu ČSSD řekl, že oba politiky přijme ve čtvrtek.

Ve čtvrtek se pak setká také premiér v demisi a šéf hnutí ANO Andrej Babiš s vyjednávacím týmem hnutí Starostové a nezávislí. Právě Starostové minulý týden připustili, že jsou ochotni za určitých podmínek novou vládu podpořit. Stejně jako například ČSSD ale mají podmínku, že členem vlády nemá být trestně stíhaný politik.  

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marais ( 20. února 2018 09:30 )

Nechápu, co dobrého může Zimola pro čssd udělat.Akorát že s ním končí ta rebelie proti SOBOTKOVI.

NeubertP ( 19. února 2018 16:47 )

Ovšem že mají majetky dávno zajištěné z dohledu. Jako i členství v STB, tady podotknu že pokud by byl Babiš tak aktivní, tak právě on by měl na úplaty k likvidaci důkazu hodně známým a měl je čím umlčet. Víc jak jiní co se tak stalo. Proto si myslím, že taková špína nebyl. Chyběl by dávno v seznamech.

NeubertP ( 19. února 2018 16:41 )

S lidovci máte pravdu, ale věřte že jakmile by se konečně! dostali komunisté do vlády, tak teprve vystrčí rohy. Dosud jim nezbývá než mlčet a být rádi že se svezli za křesla.

kukuku ( 19. února 2018 16:27 )

Když lidovci dávají ultimátum - "do vlády ano, ale pokud v ní nebude stíhaný Babiš", tak jim odpovědět podmínkou "Lidovci do vlády můžou, ale když odsouhlasí zrušení církevních restitucí".

lalia ( 19. února 2018 16:16 )

Vládnutí s komunisty by bylo lepší,než s Lidovci.O tom se Zimbulo přesvědčíš brzy.S Lidovci byli vždy problémy a s Hermanem poslední roky to byla hrůza!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa