Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zimola kvůli stavbě na Lipně stíhaný nebude. Může tak v klidu kandidovat na šéfa ČSSD

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
16. února 2018
15:35

Jen dva dny před důležitým mimořádným sjezdem ČSSD má bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola, který kandiduje na předsedu, v ruce důležitý dokument. Policie uzavřela jeho případ financování stavby rekreačního domu v Lipně nad Vltavou. Stíhaný nikdo nebude. Zimola kvůli pochybné výstavbě rezignoval na post hejtmana a vedení strany mu také znemožnilo kandidovat z posledního místa ve sněmovních volbách. Svou kandidaturu na do vedení ČSSD podmiňoval ukončením vyšetřování.

I přes toto podmiňování nakonec Zimola několik krajských nominací vyslyšel a kandiduje přímo na předsedu ČSSD. Podezření na něm ulpělo kvůli výstavbě rekreační usedlosti v Lipně nad Vltavou. To stálo i za pádem jihočeské krajské koalice. Opozice poukazovala na to, že Zimolovi nechal postavit dům Martin Bláha, který byl ředitelem krajské organizace Jihočeské nemocnice, za což pobíral roční odměny sedm milionů korun.

„V předmětné věci nebyly zahájeny úkony trestního řízení, pouze byl dán Krajskému úřadu Jihočeského kraje podnět k provedení šetření,“ píše se v dopise, o který policii podle zákona o svobodném přístupu k informacím požádal sám jihočeský exhejtman.

„Tímto je kauza definitivně skončena,“ napsal Zimola na svůj Facebook, ke kterému přiložil i zmiňovaný dokument.

„Daná věc byla ukončena návrhem na založení č. j. ad acta dne 6. února 2018. Nebyly tedy zjištěny skutečnosti důvodně nasvědčující tomu, že byl spáchán trestný čin, aby bylo možno zahájit úkony dle ustanovení paragrafu 158 odst. 3 trestního řádu,“ uvádí se dále.

Jenže například pro někdejšího místopředsedu ČSSD Jiřího Dienstbiera nešlo jen o stavbu na Lipně, ale o principy, na kterých Zimola v politice fungoval.

„Ukázalo se, že pravda vítězí, a tak jak jsem od začátku říkal, že jsem žádný trestný čin nespáchal. Policie to prověřila a jsem rád, že to mám od ní takto ověřené, a byl bych rád, kdyby to také takto vzali všichni na vědomí,“ řekl Blesk Zprávám těsně po zveřejnění dokumentu. Podle bývalého hejtmana také toto lejstro dokazuje, že si dům v Lipně stavěl sám a doplatek pokryje hypotéka. „V žádném případě tam nešlo o to, co někteří tvrdili, tedy o vyvádění peněz z jihočeských nemocnic,“ narážel na své kritiky Zimola.  

Zveřejnění dokumentu pak Zimola považuje za uzavření celé „pseudokazy“, jak o případu mluví. Už ho prý nebude v neděli ukazovat ani delegátům ČSSD v Hradci Králové, kde budou na 40. stranickém sjezdu volit nového předsedu – mezi kandidáty je právě i Zimola.

„Myslím, že jsem jasně řekl, že budu kandidovat, když budu v tomto smyslu očištěn, a to se podařilo a byl bych velmi rád, aby toto vzali i delegáti na vědomí, v žádném případě nemám zájem na tom, abych něco takového předkládal, věřím, že i díky Blesku se delegáti vše včas dozví,“ uzavřel někdejší lánský pučista Zimola, který v posledních měsících patřil k hlasitému kritikovi stávajícího vedení sociální demokracie, a i proto založil diskusní platformu -  Zachraňme ČSSD.

Video  Chovanec chce vést ČSSD: Proč peče se Zemanem a jak naloží s Babišem?  - Zuzana Štíchová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

oldedek ( 7. listopadu 2018 18:49 )

Hele Zimolo, klíďo, prďo si vlez společně za obnrovské pomoci Hradu na trůn ČSSD ale budeš asi posledním předsedou, který tuto starou politickou stranu vedl.. Zimolo ty si ten člověk, který sis tak význačně finančně pomohl přes plat ředitele nemocnice v tvém kraji, při stavbě svého baráčku - vlastně ze státních peněz, budeš jasným a neustálým terčem při budování "NOVÉ" zimolské ČSSD... Ty si nám všem vysvětloval, že soud to pro tvojí nevinu zrušil, "Reportéři ČT" však zjistili, že to tak nebylo ale, že je to tvoje šméčko promlčený ... I kvůli tobě, Haškovi, Škromachovi a Foldynovi jsem ČSSD nevolil !!!

Helic ( 19. dubna 2018 06:41 )

Z pana Zimoly je mi na zvracení, pidlookej idiot a zloděj, kterej bude vládnou nám, národe. To jsem to dopracovali.

gabreta ( 17. února 2018 02:13 )

Napadlo tě vůbec, proč to všechno vzniklo? Že stál proti Sobotkovi, kritizoval vedení Sosanů, tak musel vyklidit pole? Že při volbách dostal nejvíc preferenčních hlasů ze všech Sosanů? A takový věci se v Lihovém domě prostě neodpouští !!!

moiaza ( 16. února 2018 22:06 )

Tak nám ta vláda za těch 38 let pěkně zlumpačila. Jeden větší podvodník, vedle druhého. Křížem krážem napříč všemi stranami. Kdo přijde ještě trochu poctivý, velmi rychle se přizpůsobí.

Roman Medek ( 16. února 2018 20:15 )

 7 MEGA ??? JENOM ??? ZA TO MUDR. RÁD ANI NEVSTÁVÁ Z POSTELE PŘECE TAK O ČEM JE TU ŘEČ ??? !!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa