Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zimola končí. Po kauze v Blesku odstoupí z funkce hejtmana, půjde „po krku“ ODS

Autor: ČTK, bk - 
11. dubna 2017
16:22

Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) odstupuje z funkce, oficiálně ji složí na nejbližším zastupitelstvu. Řekl to v úterý novinářům. Nyní se chce prý zaměřit na to, aby očistil své jméno. Dodal ale, že sociální demokracie zkusí domluvit vznik nové koalice – měly by ji tvořit kromě ČSSD hnutí Jihočeši 2012, koalice Pro Jižní Čechy a KDU-ČSL. 

V kraji se v pondělí rozpadla koalice dosud tvořená ČSSD, ANO a Jihočechy 2012. Vyostřil se totiž názorový střet mezi sociálními demokraty a ANO kvůli otázce vysokých odměn vedení společnosti Jihočeské nemocnice, zejména kvůli kauze, o které v sérii článků informoval Blesk.

ANO kritizovalo sociální demokraty za to, že v minulosti připustili, aby předseda představenstva této společnosti Martin Bláha měl prostřednictvím holdingu nemocnic a jeho dceřiných organizací roční příjem 7,2 milionu korun.
Navíc ANO poukazovalo na to, že je nestandardní, aby Bláha nechal na svém pozemku v Lipně nad Vltavou nechat stavět rekreační objekt pro Zimolu, jak odhalil Blesk.

VIDEO: Takhle Zimola v předvolební debatě Blesku mluvil o svém tažení proti Bohuslavu Sobotkovi a tzv. Lánském puči

Video  Zimola o tom, jak s rebely chtěl »sejmout« Sobotku: Byla to jen milá večeře  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Hejtman však uvedl, že v tomto nepochybil. „Všechny tyto kauzy jsou záminkou. Jsou to pseudokauzy a moji kolegové (z ČSSD) mě podporují,“ tvrdil Zimola ještě v pondělí. Dodal, že spíš jde o snahu ANO změnit podobu koalice. „Jeho politické preference jsou orientovány více doprava, než může sociální demokracie nabídnout,“ uvedl.

Zimola také na tiskové konferenci řekl, že zveřejní výsledky auditu společnosti, který prověří hospodaření nemocnic.

"Chci se naprosto očistit a v řádu několika příštích týdnů vyvrátit veškerá podezření. Chci veřejnosti ukázat, jaké bylo skutečné pozadí, kdo tahal za nitky a kdo potřeboval odstranit populárního hejtmana. Chci ukázat na jihočeskou ODS a na její mafiánské praktiky a pokrytectví, s nímž právě ona káže o morálce," řekl Zimola.

Zimola: Vyžadovalo to chlapské řešení

ANO chce hledat nové koaliční partnery a už v pondělí oslovilo ODS. Zimola již dříve výhrady ANO odmítl a označil je za záminku pro změnu koalice.

„Rozhodl jsem se tak proto, že současná jihočeská politická situace vyžaduje jasné a chlapské řešení. V posledních týdnech jsem byl vystaven enormnímu tlaku, kdy se vytahovaly třaskavé kauzy a to vše se považovalo jako záminka pro rozbití koalice,“ prohlásil Zimola.

Uvedl, že se pokusí zabránit tomu, aby kraj vedla koalice sestavená hnutím ANO. Proto chce dát dohromady alianci ČSSD, koalice Pro Jižní Čechy, KDU-ČSL a hnutí Jihočeši 2012. Tento blok by měl 28 zastupitelů z 55. „Už jsme jednání zahájili a mám z něj dobrý pocit,“ řekl novinářům Zimola.

Sobotka: ČSSD chce novou koalici, odstoupení Zimoly byla nezbytná podmínka

Nejbližší zasedání jihočeského zastupitelstva se koná 11. května. Opoziční strany ODS, KDU-ČSL a koalice Pro Jižní Čechy však usilují o svolání mimořádného jednání. Tuto variantu podporuje i hnutí ANO. Pro svolání mimořádného jednání musí iniciativa předložit souhlas minimálně 19 zastupitelů. „Zatím jsem tuto žádost neobdržel,“ řekl dnes Zimola.

K dění v Jihočeském kraji se na tiskovce ČSSD po jednání poslaneckého klubu vyjádřil ve Sněmovně i premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

„Odstoupení Jiřího Zimoly byla nezbytná podmínka pro to, aby sociální demokracie mohla jednat o nové koalici v Jihočeském kraji. Já myslím, že je zřejmé, že ta koalice byla rozbita ze strany hnutí ANO,“ míní Sobotka.

Za logické pokládá, aby se novou koalici pokusil sestavit vítěz krajských voleb v jižních Čechách, tedy ČSSD. Ta by se ráda pokusila dle premiéra zabránit tomu, aby vznikla „pravicová koalice, která by byla založena na spolupráci ANO a ODS“.

VIDEO: Nařídil hejtman „zaříznout peníze pro místní televizi? Poslechněte si, co se kolem toho dělo:

VIDEO: Projev Jiřího Zimoly na nedávném sjezdu ČSSD

marais ( 12. dubna 2017 13:04 )

Bude své kšefty svádět na politické protivníky v čssd? HANBA mu, co leze do politiky, když není poctivý!

pepen ( 12. dubna 2017 06:58 )

Češi vygumovaný.....měli by jste se nad sebou zamyslet!!!!To co tady provádíte,je už za hranicí debility!!!!V psaní kravin je jedničky!!!Co jít do ulic a říct svůj názor na tu zlodějinu a tunely v Česku!!!Rozkradli se miliardy,vše co se dalo a vy urážíte jen jeden druhého a Cikány-nic jiného frajeři neumíte!!!!To když si přečte politik,tak má impuls k tomu, aby mohl krást a tunelovat nadále-protože tu není moc chytrých lidí!!!!Proberte se a začněte se starat o tuto vaši zemi!!!!

pomoooooc-hori ( 11. dubna 2017 19:34 )

Hov.no blbe, to jsi ty

poomoc-hori ( 11. dubna 2017 19:09 )

Co řveš, hořlavino?

slama ( 11. dubna 2017 18:57 )

Volá po bonech, něco mi zbylo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa