Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zimola by bral vládu i s Babišem. Adept na šéfa ČSSD zmínil presumpci neviny

Autor: ČTK, ivm - 
6. února 2018
15:55

Kandidát na předsedu ČSSD Jiří Zimola bude s ostatními straníky vyjednávat o účasti ve vládě, a tím aktivního prosazování stranických zájmů. Uplatňování programu bere jako svou hlavní prioritu. Pokud by se po sjezdu stal předsedou sociálních demokratů, chtěl by se však v otázce zapojení do vládního kabinetu řídit souhlasem co největšího počtu straníků. Zimola pro ČTK uvedl, že v otázce trestního stíhání současného premiéra v demisi a šéfa ANO Andreje Babiše ctí presumpci neviny. 

Zimola je zastáncem toho, aby o koaličních jednáních, toleranci vlády či setrvání ČSSD v opozici rozhodli členové strany. „Nemělo by rozhodovat jen úzké vedení naší strany, ale členská základna,“ řekl. Konat by se podle něj mohlo například stranické referendum, aby se mohl vyslovit co nejvyšší počet straníků.

V ČSSD totiž zaznívají názory, aby sociální demokracie setrvala v opozici, ale i ty, aby za důstojných podmínek s ANO spolupracovala, a měla tak možnost prosazovat svůj program.

Zimola: ANO je vítězem voleb, ostatní to musí ctít

„Můj osobní názor je ten, že smyslem každé politické strany by mělo být prosazování programových cílů,“ řekl Zimola. Prosazovat zájmy 368 tisíc voličů, kteří ČSSD v posledních sněmovních volbách zbyli, je podle něj výrazně snazší z vládní úrovně. Sociální demokracie by však nesměla být k kabinetu doplňkem. „Pokud spolu chtějí dva partneři spolupracovat, nemůže tam vládnout dominance jednoho nad druhým," vysvětlil.

Ohledně Babiše, který čelí trestnímu stíhání kvůli údajnému dotačnímu podvodu v případu Čapího hnízda, trvá Zimola na presumpci neviny. „Andrej Babiš nebyl pravomocně odsouzen, pohlížím na něj jako na nevinného. Ale zároveň říkám, že je odpovědností ANO jako vítěze voleb, koho navrhne na post předsedy vlády, je to povinností i právem vítěze," řekl.

I v minulosti Zimola začínal koaliční vyjednávání dohodou, že všechny strany budou respektovat personální rozhodnutí ostatních. „Nehovořil bych ANO do toho, koho navrhne na jakýkoliv post, je to právem vítěze voleb, ale i jeho plnou odpovědností s ohledem na zájmy ČR,“ dodal.

Pozvání na sjezd dostal i prezident Zeman

Na sjezd ČSSD v Hradci Králové dostal pozvání i bývalý předseda sociální demokracie prezident Miloš Zeman, s kterým má strana problematické vztahy. Zimolu mrzí, že se ČSSD nepodařilo před nedávnými prezidentskými volbami sjednotit v otázce podpory Zemana. „Někteří sociální demokraté mají pocit, že Miloš Zeman není sociálním demokratem a ČSSD škodí, velká část členů a voličů má opačný názor,“ uvedl Zimola.

ČSSD by podle jeho názoru měla udělat za všemi excesy směrem k hlavě státu tlustou čáru. „Je třeba se snažit o konstruktivní domluvu s prezidentem. Měli bychom zapomenout na oboustranně staré křivdy a dívat se do budoucna. Očekávám, že v tomto duchu se ponese projev prezidenta republiky k delegátům hradeckého sjezdu,“ řekl Zimola.

Na programu jsou jednání o záchraně ČSSD

Mimořádný sjezd, který má vybrat nové vedení po volebním neúspěchu, byl do Hradce svolán jako jednodenní. Například i poslední řádný sjezd v Brně však trval celý víkend. Zimolu zkrácený program mrzí. „Na jednodenním, a co se týče počtu hodin vlastně půldenním sjezdu nemůže proběhnout řádná otevřená diskuse delegátů k příčinám volebního výsledku, ale i budoucnosti sociální demokracie,“ uvedl.

Spolu s dalšími představiteli nedávno zveřejnění iniciativy nazvané Zachraňme ČSSD proto Zimola patří mezi zastánce „permanentního sjezdu“. Hradecký sjezd by měl podle této představy příští neděli své jednání pouze přerušit a kvůli projednání dalších záležitostí se znovu sejít. Odpadla by tak nutnost vybírat opět delegáty v okresech a krajích, což je před sjezdem záležitost několika měsíců.

Více o kandidátech na předsedu ČSSD najdete zde >>>

marais ( 8. února 2018 09:56 )

On ctí presunci neviny, když dotaci raději vyškrtli , protože byla vylákána neseriozně. Česko nemá zapotřebí ,aby mu vládl stíhaný premier.

dzery ( 7. února 2018 16:31 )

Taky lezeš Burešovi do....

cepp ( 6. února 2018 22:26 )

Libovej frajer Zimola, jen tak dál chlapci.

marmat ( 6. února 2018 17:54 )

JE OVŠEM FAKT, ze JIM jde o všechno

kukuku ( 6. února 2018 17:54 )

Větším unikem byly ty vládní gangy zkorumpovaných blbů, které po roce 1989 naflákaly raketovým tempem dluh, jaký máme.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa