Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Expremiér Špidla přišel o práci, plánuje návrat do vysoké politiky?

Autor: Jakub Veinlich - 
14. února 2018
06:30

Mezi lety 2001 až 2004 vedl Vladimír Špidla sociální demokracii, byl i českým premiérem a chvíli také eurokomisařem. Bohuslav Sobotka si ho pak vybral za šéfa svých poradců. Po volebním propadáku ČSSD loni na podzim ale museli sociální demokraté vyklidit pozice. O práci tak přišel i Špidla. Na úřadu práce ovšem neskončil, jak prozradil Blesk Zprávám. Zvažuje návrat do vysoké politiky?

Poslední čtyři roky tahal na vládě za důležité nitky. Byl hlavním poradcem premiéra Bohuslava Sobotky, s jeho koncem přišel i pád Vladimíra Špidly. Už několikátý. Ví, co to je opouštět post šéfa strany i křeslo předsedy vlády, a dokonce i lukrativní post eurokomisaře. Tím byl bez větší jazykové vybavenosti.  

„Jsem teď ředitelem think tanku Masarykova demokratická akademie, který je blízký sociálně demokratickému hnutí, ale není součástí strany. Zabývá se vědeckou a vzdělávací činností,“ svěřil se Špidla Blesk Zprávám.

I on sám zažil pád sociální demokracie – v roce 2002 ji sice přivedl ve volbách do Poslanecké sněmovny k vítězství – strana tehdy získal 30,2 procenta hlasů, o dva roky později ale zažila ČSSD při volbách do Evropského parlamentu strmý pád. Získala jen 8,78 procenta hlasu a dva poslance. Špidla skončil nejdříve jako šéf strany a později i jako premiér. ČSSD ho tehdy nenechala bez příjmů a vyslala ho do Bruselu jako eurokomisaře.

Volební propadák

Současný volební propadák na 7,27 procenta hlasů a ztrátu 35 křesel vnímá Špidla už jen z pozice řadového člena ČSSD. Na chystaný sjezd strany, který začne v Hradci Králové tuto neděli 18. února a bude průběžně pravděpodobně pokračovat až do května, pojede bývalý premiér jen jako host. A nepředpokládá, že by se ke stávající situaci vyjadřoval.

„Utrpěli jsme velkou porážku a teď hledáme cestu, jak z toho všeho ven. Základní mise České sociální demokracie stále existuje,“ věří Špidla v zotavení své domovské strany.  

ČSSD chce přitom vést zhruba devět kandidátů – například statutární místopředseda a bývalý ministr vnitra Milan Chovanec, bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola – oba byli účastníky takzvané lánské schůzky - a bez šancí také není bývalý předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček.  

Politický důchod

„Jeden každý je člověk, který je schopen tu úlohu zvládnout. Preference teď nebudu vyjadřovat a myslím, že je to záležitost čistě sjezdová,“ nechtěl Špidla prozradit jméno svého favorita. Uvítal ale také, že se dlouhá fronta stojí také na pozice místopředsedů.

„Je to důkaz toho, že v té straně je vůle tu porážku zvládnout. To jsou lidé, kteří vypadají odhodlaně, a když se podíváte na jejich profily, tak jeden každý je určitou osobností, takže sjezd bude mít z čeho vybírat a to si myslím, že je dobře,“ okomentoval bývalý předseda ČSSD asi třicítku zájemců promlouvat do vedení strany.

Sám Špidla do žádné funkce kandidovat nehodlá. A nechystá se podle svých slov například ani pomoc sociální demokracii při podzimních volbách do Senátu. „Ta plná politická sezóna pro mě skončila a kandidovat už se nikam nechystám,“ uvedl.

Sociální demokraté si naplánovali ale sjezd zatím jen na jeden den. Trvat má zhruba 12 hodin – od 10 do 22. Poté, co si delegáti zvolí nové vedení a budou se zabývat změnou stanov, zřejmě straníci vrcholné setkání přeruší a budou se scházet v průběhu následujících týdnů – bude to tedy takový sjezd na pokračování.

„Je to zcela rozumné – sjezd musí v této situaci odvést velké množství práce a to se nedá koncentrovat například do dvou po sobě následujících dnů. Myslím si, že je naprosto správné, že se nejdříve rozhodne o novém vedení, které potom připraví podrobněji druhou fázi sjezdu,“ uvítal Špidla rozdělení sjezdu do několika částí.

Zeman se vrací na místo činu

Na sjezd do Hradce Králové přijede po několikaleté odmlce také prezident Miloš Zeman. Právě v kulturním domě Střelnice se stal před 25 lety předsedou ČSSD on. „Miloš Zeman byl znovu zvolený, tak byl pozvaný jakožto prezident a to je jistě normální diplomatická záležitost,“ řekl k tomu Špidla. Ale právě jeho předešlý šéf z Úřadu vlády – premiér Bohuslav Sobotka - prezidenta na sjezdy ČSSD kvůli jejich vyostřeným vztahům nezval.  

„Bohuslav Sobotka podle mého z dobrých důvodů byl v silném sporu s prezidentem republiky a usoudil, že není vhodné, aby vnitřní záležitosti sociální demokracie ovlivňovala osobnost z vnějšku. Teď se zřejmě úvaha těch, kteří aktuálně sociální demokracii vedou, změnila a je to klasická diplomatická věc, normálně se prezidenti na sjezdy stran zvou,“ hájí Sobotku Špidla.

Bývalý předseda ČSSD Sobotka na sjezdu podle avizovaného programu nejspíš oficiálně nevystoupí. Stranická sešlost bude navíc z větší části zapovězena i médiím. Novináři mohou sledovat vystoupení prezidenta Miloše Zemana i kandidátské projevy jednotlivých adeptů do vedení strany, „špinavé prádlo“ si pak ale sociální demokraté budou prát už za zavřenými dveřmi.  

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jpavlik ( 17. července 2018 14:20 )

Vl.Špidla je penzista s luxuxním důchodem bývalého komisaře EU. Na ÚP tedy skončit nemůže. Jde jen o to, že tito lidé se cítí být potřebnými.

va45 ( 15. února 2018 14:25 )

Divím se že slušní soc.demokraté toho hajzla nevyženou ze strany klacky. Klika Špidla,Sobotka,Zaorálek,Chovanec,hrobníci ČSSD.

4552 ( 14. února 2018 21:52 )

Tady ten jalový chap nemá žádné potomky.řekněte mi někdo co s těmi statísíci dělá ? nenažranec kdyby si aspon nějaké adoptoval -pořád má málo je to hnus a toto nás reprezentuje.

renataren ( 14. února 2018 20:57 )

a proč by měl lézt do politiky ? Másnad už důcho 150000,- měsíčně, ne????????????

kurna1 ( 14. února 2018 19:56 )

Pokud chcete lidi n a s r a t začněte psát o Špidlovi

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa