Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Lezení do postele s Babišem“ a návrh na sjezd za zavřenými dveřmi dělí ČSSD. Čekají i Zemana

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, simao - 
10. února 2018
11:29

Bude část sjezdu ČSSD uzavřena veřejnosti? S tímto návrhem přišlo v sobotu předsednictvo ČSSD. Veřejné mají být proslovy kandidátů na nového předsedu i očekávaný projev prezidenta Miloše Zemana. Někteří sociální demokraté se však nestačí divit. Z jihu Moravy se ozval třeba Zdeněk Škromach. Přes 550 delegátů by se na sjezdu přitom mohlo vyslovit i k tomu, zda by měla ČSSD jednat s ANO o vládě. Ekonomický expert ČSSD Michal Pícl však mluví o předhánění se v „lezení do postele“ s Andrejem Babišem (ANO).

Po klíčových částech programu, jako je volba nového předsedy a místopředsedů a schválení usnesení o tom, zda by mělo vedení jednat o vládě s ANO, by mohl být sjezd, který se uskuteční 18. února v Hradci Králové, přerušen do května. Uvedl to dnes úřadující předseda strany Milan Chovanec (ČSSD).

Část sjezdu chtějí uzavřít, Zeman bude veřejný

Chovanec dnes uvedl, že pro novináře bude určitě přístupná část sjezdu, na níž vystoupí prezident Miloš Zeman. Novináři by měli mít možnost být také u projevů sedmičky kandidátů na předsedu. Naopak u slov zhruba tří desítek uchazečů o funkce místopředsedů by chyběli.

„My chceme primárně řešit sami sebe. Ale jak to znám, jak to vždycky chodí, tak novináři ty informace stejně mít budou,“ řekl exministr vnitra, který převzal vedení strany po Bohuslavu Sobotkovi.

Předhánění v „podvolení“ Babišovi?

Primární by měly na sjezdu být právě volby nového vedení, navazující na rezignaci současného, které skončí kvůli slabému výsledku ČSSD v loňských sněmovních volbách. Třeba volební lídr strany Lubomír Zaorálek se nebude ucházet o žádnou z funkcí, stejně tak do ústraní odešel již i expremiér Bohuslav Sobotka.

A tak je hlavním favoritem na předsedu strany Milan Chovanec. „Primární je volba předsedy, statutárního místopředsedy, místopředsedů a nějaký mantinel pro vedení, jestli vyjednávat o případné vládě,“ vypočítával dnes muž, který nechyběl při 2. kole prezidentské volby ve štábu Miloše Zemana.

Současný místopředseda Jan Hamáček preferuje, aby ČSSD podle mandátu sjezdu jednala a hledala programové průsečíky s ANO. „Sociální demokracie by se neměla izolovat od jednání,“ uvedl. Následně by chtěl, aby výsledek vyjednávání potvrdila členská základna.

Ekonomický expert ČSSD a někdejší pracovník na Úřadu vlády za premiéra Sobotky Michal Pícl však ohledně vyjednávání o vládě v sobotu uvedl: „Nelíbí se mi, jak se kandidáti na předsedu ČSSD začali předhánět, kdo se podvolí Andreji Babišovi a vleze s ním laciněji do vládní postele!“

Zimola: ČSSD jako rozbité auto

Na předsedu vedle Chovance kandidují jak Hamáček, tak i Jiří Zimola. „Jsem rád, že pan prezident vidí nutnost změny ve vedení ČSSD stejně. Když je automobil rozbitý, je třeba ho zgruntu opravit,“ vzkázal Zimola na Twitteru. Jak on, tak i Milan Chovanec byli účastníky někdejší - dnes již legendární - lánské schůzky se Zemanem za zády tehdejšího šéfa strany Bohuslava Sobotky, nechyběl na ní ani Michal Hašek, který však tvrdil zpočátku opak.

Dlouhodobý kritik současného vedení Zimola by preferoval jednání o koalici, ve které by ale ČSSD nesměla mít podřízenou roli. Ocenil, že se otázkou vstupu do koaličních jednání nezabývalo dnešní jednání ústředního výboru. „Já to považuji za správné rozhodnutí, mělo by náležet nejméně sjezdu, nebo lépe celé členské základně,“ mluvil Zimola o inspiraci německou sociální demokracií při jednání o tamní velké koalici.

Jednání o účasti ve vládě odloží o měsíce?

Zimola pochybuje o tom, že sjezd stihne příští týden formulovat kategorické stanovisko k vládní spolupráci. Podle Chovance by se jednání kolem 22:00 mohlo na několik měsíců přerušit. A to pravděpodobně až do května. 

Sjezd v Hradci Králové v prostorech kulturního domu Střelnice, kde byl předsedou ČSSD v únoru 1993 poprvé zvolen Miloš Zeman, by se tak nemusel zabývat ani stanovami strany, jak bylo původně v plánu.

Až po třech měsících od tohoto únorového sjezdu by pak mohl znovu jednat např. také o finálním rozhodnutí o vstupu do vlády podle stavu vyjednávání. Případně o volbě místopředsedy, pokud se to příští neděli sociálním demokratům nezdaří.

Škromach se diví uzavření sjezdu

S uzavřením části sněmu přitom souhlasí i Jiří Zimola. „Jsem člověk vcelku otevřený, nebráním se tomu, aby některé věci zazněly i otevřeně, ale tohle je možná tak drastická situace pro sociální demokracii, kdy i já jsem přesvědčen, že některé ty věci by se měly odehrát za dveřmi. Manželskou hádku také nebudete řešit před sousedy a celým panelákem,“ řekl novinářům Zimola.

Na Facebooku se však uzavření části sjezdu diví Zdeněk Škromach. „Myslím, že tyto praktiky musí skončit. Každý člen strany musí mít stejné právo vyjádřit veřejně svůj názor jako kterýkoliv z funkcionářů strany. Otevřenost strany a prostor pro diskuzi pro každého, může být jednou z podmínek resuscitace naprosto zapouzdřené strany zahleděné jen sama do sebe, která ztratila kontakt s potřebami občanů naší země,“ vzkázal a vyzval ke společné snaze o záchranu ČSSD.

Foldyna se chtěl prát?

V Praze se dnes sešlo širší vedení ČSSD, které má za úkol vyřídit některé poslední formality před sjezdem. Na jednání přesto panuje podle informací přítomných novinářů poměrně vyhrocená atmosféra, která se projevila na dopoledním jednání předsednictva. Návrhy předsednictva projedná ještě dnes ústřední výbor.

O vyhrocené atmosféře informoval na Twitteru např. novinář iDnes.cz Josef Kopecký. „Poslanec Jaroslav Foldyna a Jaroslav Špaček si to šli v průběhu jednání vedení ČSSD osobně vyřizovat za dveře,“ uvedl.

prycsnima ( 11. února 2018 00:36 )

 Hlavně nás nezaslimákovat a nezaneg řit .

marmat ( 10. února 2018 21:19 )

Babiš předvádí lidem jak to MĚLO/mohlo vypadat....za paroubka, Topolánka, Nečase, Sobotky...Klause .A lidi na tu jeho pracovitost a výsledky hledí a teprve jim dochází, jaká vořezávátka si z nás 29 let dělali

marmat ( 10. února 2018 21:11 )

Sobotka (vedený/voděný jako Kalouskův HURVÍNEK) svojí posedlostí A.Babišem až k demisi vlády ve spolupráci s Chovancem a hysterickým Zaorálkem ZNIČILI TUTO STRANU v roce 2017 To je zákon karmy...."Co zaseješ-sklidíš !"

marmat ( 10. února 2018 21:02 )

Dokola: přesně....AB vyhrál s Čapém hnízdem a s čerstvě zavedeným EET !!! Pokud di něj jedou dál a nastanou předčasné volby...můžou to VŠICHNI ti samožerové IHNED zabalit

marmat ( 10. února 2018 20:41 )

jste zlé dítě ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa