Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chovanec poráží Hamáčka i Zimolu, tvrdí průzkum. A koalice ANO s ČSSD má zelenou

Autor: mah - 
8. února 2018
05:07

Blíží se sjezd ČSSD, kde si strana vybere 18. února nové vedení. Na nového předsedu přitom čeká důležité rozhodnutí, zda se pokusí znovu vstoupit do koalice s Andrejem Babišem a jeho hnutím ANO, nebo zůstat v opozici. Z průzkumu agentury Phoenix Research vyplývá, že obnovení koalice by si přálo více lidí, než kolik stojí proti. Lidé už se ovšem neshodnou na tom, kdo by se měl stát novým lídrem sociálních demokratů.

Při otázce na to, kdo by byl vhodným lídrem ČSSD do příštích let, se pak respondenti shodli nejvíce na Milanu Chovancovi. Toho by podle průzkumu rádo vidělo v čele 17 procent sympatizantů ČSSD a zároveň i 16 procent těch, kdo se mezi podporovatele ČSSD neřadí.

Chovanec má ale dva výrazné rivaly. Těsně za tím se umístil místopředseda Sněmovny Jan Hamáček, který získal podporu 14 procent podporovatelů strany. A hned po něm je bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola se 13procentní podporou.

Mezi sympatizanty ČSSD je se 17 procenty nejpopulárnější volbou na post předsedy strany Milan Chovanec, třetina respondentů si ale z kandidátů neuměla vybrat Mezi sympatizanty ČSSD je se 17 procenty nejpopulárnější volbou na post předsedy strany Milan Chovanec, třetina respondentů si ale z kandidátů neuměla vybrat | Blesk

Sympatizanti ČSSD by dále podporovali Miroslava Krejčíka s deseti procenty. Páté místo obsadil Antonín Staněk s osmi procenty. Seznam pak uzavírají Jan Jukl se čtyřmi a Romana Žatecká se dvěma procenty podpory. Takřka třetina z podporovatelů si ovšem nebyla schopna vybrat ani jednoho z kandidátů.

Politolog: Chovanec a Zimola volí správná témata

„Lze usuzovat, že Milanu Chovancovi i Jiřímu Zimolovi pomáhají témata, která oslovují širší veřejnost a mají v sobě protestní náboj, ať jde o právo držení zbraně a otázku migračních kvót, tak i oblast zdanění církevních restitucí a regionální politiku,“ komentuje zjištění průzkumu šéf agentury Phoenix Research Jan Kubáček.

Video  Předčasné volby? Babiš vede nezodpovědné řeči, říká Fiala z ODS  - Zuzana Štíchová, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Mírná většina, 38 procent respondentů, se vyslovuje pro společné vládnutí, naopak 32 procent dotázaných nesouhlasí se spoluprací s ANO,“ dodal Kubáček. Podle něj tak nové vedení musí počítat s tím, že pokud se rozhodne navázat na spolupráci z předchozí vlády, bude muset čelit velkým nárokům. Lidé totiž budou chtít, aby své rozhodnutí patřičně obhájilo vládními tématy i aktivním vystupováním.

Chovancovi u lidí pomáhá rivalita s Babišem

Milan Chovanec by tak nad svými protivníky o post předsedy ČSSD mohl mít jednu zásadní výhodu. Průzkum mezi respondenty zjišťoval i to, který z vlivných sociálních demokratů mohl být v případné koalici nejsilnějším „protivníkem“ Andreje Babiše. A právě Chovanec společně s bývalým hejtmanem Jihomoravského kraje Michalem Haškem z tohoto hodnocení vyšel nejlépe.

Hašek je ovšem nepřijatelný pro ty, kteří se vyslovili pro to, aby ČSSD obnovila vládní spolupráci s hnutím ANO. „Pokud by měla veřejnost vybírat tvář sociální demokracie pro vládu s hnutím ANO, pak by nejčastěji upřednostnila exministra vnitra Milana Chovance a bývalého jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu. S odstupem pak bývalého předsedu Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka,“ popisuje Kubáček zjištění průzkumu.

Milann ( 8. února 2018 13:25 )

Jestli chtějí vypadnout z parlamentu tak musí volit Chovance.Kdo chce kam pomozte mu tam.Co chtějí jejích voliči je nezajímá.

zada ( 8. února 2018 12:48 )

Chovanec není dobrý člověk, je to prospěchář a zoufalec, který musí bonzovat, by se udržel ve funkci - pokud na něj vsadí ČSSD, tak je s nimi konec. Už to jak se lísal k prezidentovi Zemanovi!! nejdřiv zradí partu, i v podstatě prezidenta, a pak se k němu "líže". No to musí být povaha. Ale socdemáci, vy na to dojedete, tak jako Fiala z ODS, nechce slyšet o Klasouvbi ml, tak vy nechcete slyšet o Zimolovi , tím hůř pro vás všechny.Přijdete o koryta tak jako tak. Hamáček a Chovanec jedno jsou, ti vás tam neudrží až se bude kácet les . Ono v komunálních volbácvh, když tam bude Chovanec nebo Hamáček se to ukáže. "Lopaty" Chovance nesnáší pro jeho překabáťování a zrazování kolegů!!! Tudy cesta do pekla pro ČSSD!

bumb ( 8. února 2018 12:26 )

Na té fotce je Chovančík odporný všivák.No už zase začíná přibírat sádlo na sebe.Drží si pokaždé sako aby nebylo vidět ten jeho báchor na kterém mu nedávno odřezávali kůžu a špeky.Je zhrblý no prostě je to na pohled odporný chlap.Ukazoval se nám jak chodil do fitka a jak se snaží dodržovat zdravou stravu.Za chvíli bude mít všechny ty kila na zpět a bude se valit zase jak tank.D E B I L !!!!!!

gabreta ( 8. února 2018 12:19 )

Nového předsedu bude volit stejná parta, která loni v březnu dala 68% podporu Sobotkovi, Chovance jednomyslně zvolili za 1. místopředsedu a Zimolu vyřadili z kandidátky!! Mají ti volové vůbec nějakou sebereflexi, že Chovance chtějí do čela Sosanů? Pokud budou předčasné volby, tak se Sosani odeberou na smětiště dějin za Starostama, Fráterníkama a STOP 09!!

marmat ( 8. února 2018 12:02 )

KOHO KAM ??? ...VELMI zmatený příspěvek ...sorry jako K SPD NIKDY NIKDO NIKOHO

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa