Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Na olympiádu poletí jen Štěch. Šlechtová peskuje Babiše kvůli „cestovce“

Autor: Zuzana Štíchová - 
6. února 2018
05:30

Ani prezident, ani premiér, a nakonec ani předseda Sněmovny. Z politiků bude Českou republiku na zimních olympijských hrách (ZOH) v Jižní Koreji reprezentovat „jen“ šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD), dvojka mezi ústavními činiteli. Ministrům cestu „zatrhl“ premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) se slovy o cestovce. Proti tomu se ohradila ministryně obrany Karla Šlechtová, chtěla prý pomoci sportovcům s jejich přepravou i transportem zavazadel. Rozhodně by prý o cestovku nešlo. Na stranu sportovců se postavila i exministryně školství a sportu Kateřina Valachová (ČSSD), která byla před dvěma lety stejně jako Šlechtová v Rio de Janeiru.

Prezident Miloš Zeman pravděpodobně kvůli zdraví, premiér v demisi Andrej Babiš kvůli přesvědčení a předseda Sněmovny Radek Vondráček údajně kvůli pracovnímu vytížení. Přední čeští politici na zimní olympijské hry do Jižní Koreje nemíří. Jedinou výjimkou je předseda Senátu Milan Štěch

„Rád jsem toto pozvání přijal, protože považuji podporu českých sportovců ze strany nás politiků za nezbytnou součást naší práce a také projev důvěry a respektu vůči těmto osobnostem, které reprezentují naši zemi,“ řekl Blesk Zprávám předseda horní parlamentní komory, aby dodal: „V místě konání her je také skvělá příležitost setkat se a hovořit s lídry ze všech zemí světa. Navíc bývá zvykem, že do místa her přepravujeme v letadle také sportovce, jejich týmy nebo vybavení, a tak tomu bude i letos.“

„Musím odmítnout slova Andreje Babiše, protože sportovci i zástupci Českého olympijského výboru vždy vydatně podporují a oceňují, když někdo z nás ústavních činitelů na olympiádu přijede,“ dodal Štěch, který bude v Koreji od 9. do 14. února.

„Výdaje hradí olympijský výbor (ubytování), ministerstvo obrany hradí letecký speciál. Ten bude cestou tam převážet do Pchjončchangu také menší skupinu trenérů a novinářů a také na základě požadavku ČOV půl tuny potřebného vybavení pro české sportovce včetně lyží,“ uvedla k financování cesty tisková tajemnice Senátu Eva Davidová.

Šlechtová: Za mě by to cestovka nebyla 

Sportovní fanynka a ministryně Karla Šlechtová (za ANO), která se proslavila i naháněním motocyklové legendy Valentina Rossiho na společnou fotku, byla jedním z těch, kteří se chtěli do jihokorejského Pchojngčchangu podívat. Ministryně obrany v demisi na dotaz Blesk Zpráv uvedla, že chtěla především pomoci sportovcům. Její plány ale zhatilo Babišovo rázné „ne“.

„Měla jsem v plánu jet podpořit naše sportovce na olympiádu, abychom je následně mohli odvézt a také jim odvézt speciálem vybavení, aby je nemuseli „tahat“ přes cargo (speciální dopravní služba umožňující přepravu zboží, pozn. red.). Ministerstvo obrany má své vlastní olympioniky ASC Dukly (Pančochová, Horák, Hlava, Havlíčková, Samková, Ledecká aj.), takže se za nimi chodím rozloučit a popřát jim alespoň na letiště,“ napsala v SMS zprávě šéfka rezortu obrany, který provozuje české letecké speciály. Svou účastí na letišti se pochlubila také na sociální síti.

„Považuji to za vhodné a slušné z mé strany. Rozhodnutí pana předsedy vlády respektuji. Za mě by to žádná cestovka opravdu nebyla, chtěla jsem sportovcům vyjádřit poděkování a také jim pomoci s odletem a vybavením,“ doplnila svůj komentář ke slovům premiéra Babiše. Ten totiž označil parlament za „cestovní kancelář“ a ministrům doporučil, ať si raději hlídají své židle.

„Parlament je celkově jedna cestovní kancelář,“ prohlásil Babiš už v roce 2016. „Na vládě řešili ministři, kdo pojede na olympiádu do Koreje. Já jsem jim řekl, aby byli doma a seděli na zadku a hlídali si židle. Určitě nemají jezdit na olympiádu,“ řekl k debatě o účasti v Pchojngčchangu. 

Proti Babišovi jde i Valachová

Babišovo rozhodnutí nechápe ani exministryně školství a sportu Kateřina Valachová, která byla před dvěma lety v Riu. „Zaracha“ totiž dostal i její následovník Robert Plaga. „Musím se postavit za sportovce, ač to možná není politicky populární. Ministr sportu se sportovci na největším svátku sportu – olympiádě – být má. V opačném případě žádného ministra nemají. U něho to není cestovka, ale výkon práce a jeho povinnost,“ reagovala pro Blesk Zprávy.

„Pokud je ministr během olympiády se sportovci, na tribunách, reprezentuje republiku, setkává se se všemi reprezentačními týmy napříč sporty, navštíví své přítomné protějšky z jiných zemí a využije čas i pro jinou agendu – setkání s honorárním konzulem či velvyslancem, ministrem sportu hostící země. Tak je to v pořádku. Má návštěva taková byla. V případě ministra Plagy má pan premiér možnost svůj názor jistě přehodnotit,“ dodala Valachová ke své účasti na letní olympiádě před dvěma lety. Jenže Babiš je znám tím, že by sport nejraději vyčlenil mimo rezort školství, a to nejen kvůli nedávným problémům s dotacemi.

Kateřina Valachová (vlevo vzadu), ministryně školství a sportu, a Milan Štěch (Vpravo vzadu), předseda Senátu, slavili zlato s judistou Lukášem Krpálkem. Kateřina Valachová (vlevo vzadu), ministryně školství a sportu, a Milan Štěch (Vpravo vzadu), předseda Senátu, slavili zlato s judistou Lukášem Krpálkem. | ČTK

Čeští politici v Riu a Soči 

Zatímco pro šéfa Senátu Milana Štěcha jsou to už čtvrté olympijské hry, prezident Zeman na svou účast v ruské Soči a brazilském Riu nenaváže. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček pouze sdělil, že účast není v plánu. Nejpravděpodobnějším důvodem jsou problémy spojené s prezidentovým pohybem.

Účast původně potvrdil předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO), i on ale nakonec zůstane doma. „Je pravda, že jsem (účast) slíbil, ale z pracovních i rodinných důvodů to nezvládnu a musel jsem se omluvit,“ řekl minulý týden. Neoficiálně se ale hovoří o tom, že i jemu účast „nedoporučil“ šéf hnutí Babiš, stejně jako svým ministrům. Pozvánku od Mezinárodního olympijského výboru obdržel ministr příslušný sportu, tedy Robert Plaga, a z výše zmíněných důvodů chtěla letět také ministryně obrany Karla Šlechtová.

V únoru 2014 v Soči byli kromě prezidenta Zemana s manželkou také předseda Sněmovny Hamáček, předseda Senátu Štěch nebo poslanec a bývalý olympionik Pavel Ploc (všichni ČSSD). Zato premiéři tehdejší nastupující Sobotkovy vlády nikam nejeli a dosluhující Rusnokova vláda dopadla stejně. „Každého, kdo by se kvůli OH omluvil, bych zabil,“ vzkázal tehdy poslancům hnutí ANO také předseda klubu Jaroslav Faltýnek.

V srpnu 2016 se v Riu objevili kromě Zemana (opět s manželkou) právě ministryně Šlechtová, která stihla foto s několika sportovci, ministryně školství Valachová nebo opět předseda Senátu Štěch.

Evropští státníci na ZOH jedou

„Chudou“ českou politickou delegaci v Pchojngčchangu budou převyšovat například Němci, jejichž prezident Frank-Walter Steinmeier jede do Jižní Koreje rovnou na oficiální státní návštěvu, stejně jako prezident Slovinska Borut Bahor. Chybět nebudou ani prezidenti Švýcarska, Litvy, Lotyšska, Estonska, švédský královský pár, monacký kníže Albert II., dánský korunní princ Frederik nebo lucemburský velkovévoda Jindřich I.

Z premiérů dorazí do Pchojngčchangu Mark Rutte (Nizozemsko), Edna Solbergová (Norsko) nebo Juha Sipilä (Finsko).

Vše o ZOH v Pchjongčchangu 2018 najdete zde >>>

Program hokejového turnaje na ZOH 2018 najdete zde >>>

Olympijskou kolekci oblečení najdete zde >>>

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

va45 ( 6. února 2018 21:49 )

Co tam bude Štech dělat a kdo tu jeho turistickou cestu bude platit?

zkzkz ( 6. února 2018 19:08 )

zkzkz ( 6. února 2018 19:05 )

sikitak ( 6. února 2018 18:16 )

babis mnel povedet jedte kdo chce ale za svoje a i ten chudak stech by radsi sedel u televize

marmat ( 6. února 2018 17:11 )

Vládní letadlo s premiéry na světové akce lítá a lítat bude i bez udavačů jako jste Vy!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa