Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Komentář: ČSSD řeší volební masakr. Chovancovi a dalším už dost otrnulo

Autor: Petr Holec - 
3. února 2018
06:50

Po sedmiprocentním masakru hlavounům ČSSD nakonec nezbylo, než slíbit, že za něj převezmou zodpovědnost. A nebudou proto na únorovém sjezdu strany kandidovat do jejího vedení. Po třech měsících divného ticha je vše jinak. „Jdu do toho!“ osmělil se jako vždy na Twitteru Milan Chovanec a ohlásil kandidaturu na šéfa ČSSD. Překvapil tím mnohé včetně sebe. 

Pro provizorního šéfa ČSSD to je příznačné. Už předtím nechal spekulovat média, jestli bude kandidovat na místopředsedu, zatímco se scházel s Martinem Nejedlým, poradcem prezidenta Miloše Zemana. Takže když se pak Chovabec během prezidentské volby v pravý čas nastrčil vedle Zemana do televizních kamer, vzbudil falešný dojem, že se coby lánský pučista těší Zemanově přízni.

Není to pravda, i když to média „sežrala“: Zeman chce v čele ČSSD radši dva další kandidáty na předsedu, Jana Hamáčka nebo Jiřího Zimolu. Už jen proto, že Chovanec hned po lánském puči otočil a začal „sloužit“ a „krýt záda Slávkovi“ Sobotkovi, jehož Zeman s gustem ničil i vlastní holí. A taky proto, že prezident tlačí vládu ANO s ČSSD a Chovance v ní určitě nechce Andrej Babiš. Jestli tyhle dva něco spojuje, tak upřímná vzájemná nenávist.

Právě Chovanec na schůzce, kde byl i Hamáček, Babišovi zcela vážně nabídl, že ve své vládě nebude premiér a navíc odevzdá ČSSD klíčová ministerstva financí, vnitra a spravedlnosti. V boxu, který je po Zemanově volebním štábu populární, se tomu říká boxovat nad svou váhovou kategorií.

To bylo moc nejen na Babiše, ale i Hamáčka. Právě on i Zimola, jenž má za sebou Michala Haška a nevyhynulý zbytek z jeho křídla, mají ve straně větší podporu než Chovanec, toho ale nakonec možná podpoří i Sobotka, jehož někteří lidé ho tlačí. Což je ironie: expremiér zřejmě zapomněl na lánský puč i na to, že mu Chovanec krátce před volbami pomohl od funkce šéfa ČSSD i volebního lídra. A další ironie je, že právě Chovanec těsně po volebním masakru říkal, že by ČSSD měl z předpeklí vyvést někdo zvenčí. Nejspíš se inspiroval ODS, jež utrhla sedmiprocentní úděl čtyři roky před ČSSD. Na 11 procent ji nevytáhl Petr Nečas, ale „profesor zvenčí“.

Teď se ale ovšem zdá, že ČSSD otrnulo a místo ODS se inspiruje starými dobrými kšefty. Místo o budoucnost strany se tak před klíčovým únorovým sjezdem znovu hraje spíš o funkce a výběr delegátů, kteří to celé posvětí. O neznámém Miroslavu Krejčíkovi, bývalém šéfovi Vojenského zpravodajství, který překvapivě taky ohlásil kandidaturu na předsedu, se mluví jako o muži vzadu. Muži, jenž „své“ delegáty nakonec předá Chovancovi. Finále se tak nejspíš odehraje mezi ním a Hamáčkem.

Ani jeden samozřejmě není ani zvenčí ani nový. Oba stranu přivedli k volebnímu debaklu, byť každý po svém: Chovanec je jednou z jeho hlavních tváří, zatímco Hamáček pomáhal zezadu. ČSSD se v některých povolebních průzkumech propadla až k pěti procentům, ve straně jako by si toho ale nevšimli. K volebnímu sjezdu tak míří po stejných kolejích, jako když vyhrávali volby.

Všechny kandidáty na předsedu ČSSD najdete zde

marmat ( 3. února 2018 17:41 )

Tak toto je od Chovance NE/umění odejít včas(?) v přímém přenosu

marmat ( 3. února 2018 17:38 )

Tondo jen do toho nepleťte Babiše...Na něm (jeho zničení) si už vylámala ČSSD téměř celý chrup

marmat ( 3. února 2018 17:35 )

Nepodsouvejte PROSÍM Babišovi sebevražedné chování ostatních stran - Díky.

marmat ( 3. února 2018 17:33 )

Tam, kde dosud

marmat ( 3. února 2018 17:31 )

Česká přísloví jsou nádherná-to víme ! Zde k pěknému titulku přihodíme : "KDO chce KAM , pomozme mu TAM" ...Neboť my jsme z 80% národ supů a tak si pošmákneme rádi na nekrvavé sebevraždě

Zobrazit celou diskusi