Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

ČSSD bude v Senátu obhajovat polovinu volených míst. Pomůžou jí nestraníci?

Autor: ČTK, ivm - 
1. února 2018
22:00

Sociální demokraté budou v letošních senátních volbách obhajovat polovinu volených míst. O svých kandidátech rozhodnou na únorovém sjezdu, sdělili ve čtvrtek ČTK. Kandidaturu do horní komory Parlamentu České republiky zvažují i někteří neúspěšní kandidáti z lednové prezidentské volby nebo další osobnosti.

ČSSD bude na podzim obhajovat vítězství ve 13 z 27 senátních obvodů, kde se bude volit. ODS obhajuje čtyři výhry, frakce KDU-ČSL a Starostů po třech, KSČM, Piráti, Zelení a Strana práv občanů v osobě svého předsedy Jana Veleby po jednom vítězství. Hnutí ANO, které vyhrálo sněmovní volby, by mohlo po neúspěchu v lednových doplňovacích volbách svou pozici v Senátu jen posílit, podobně jako SPD Tomia Okamury.

Štěch: Ústavní většina v Senátu nehrozí

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) ve středu v České televizi zopakoval, že horní komora Parlamentu je pojistkou schvalování legislativy. Podzimní volby podle něj mohou Senát změnit, ale ne natolik, aby vznikla ústavní většina stran navrhujících razantní populistická řešení typu vystoupení z Evropské unie nebo NATO.

K ústavní většině je v Senátu třeba 49 hlasů z celkových 81. ANO má nyní šest senátorů, SPO dva, KSČM jediného, SPD nemá žádného. Klub ČSSD tvoří 25 členů, lidovecká frakce má 16 členů, STAN 12, ODS deset. Minimální počet pěti senátorů se drží v klubu pod vedením Veleby, šéf Strany práv občanů.

O kandidatuře uvažují i Drahoš, Fischer nebo Hilšer

Do Senátu se chce vrátit jeho někdejší místopředseda a exministr vnitra Jan Ruml, podle deníku Právo o tom vyjednává s Piráty i hnutím Starostů. To podpořilo ohlášenou kandidaturu rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka, proti němuž lidovci postaví známého brněnského kadeřníka Jana Špilara na místo po Elišce Wagnerové (za Zelené), která znovu kandidovat nebude.

Zapojení do boje o Senát zvažují letošní neúspěšní prezidentští kandidáti Jiří Drahoš, Pavel Fischer a Marek Hilšer, kteří by se mohli opřít o podporu některé z menších stran.

Znovu kandidovat chtějí za ČSSD například předseda jejích senátorů Petr Vícha, bývalá ministryně zdravotnictví Milada Emmerová nebo šéf ústavu sociální péče Vladimír Plaček. Někdejší ministr pro místní rozvoj Radko Martínek opětovnou kandidaturu zvažuje, předseda senátního výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu Jan Hajda se chce rozhodnout až po sjezdu strany. Jaromír Jermář řekl, že určitě znovu kandidovat nebude.

Kandidovat budou Čunek i Kubera

Z občanských demokratů oznámil opětovnou kandidaturu místopředseda Senátu Jaroslav Kubera. Naopak předseda senátní komise pro krajany Tomáš Grulich hodlá své působení v Senátu ukončit, zdůvodnil to věkem a jistou svou vyprahlostí. V horní komoře chce zůstat zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). Znovu kandidovat hodlají jak jediný senátor KSČM Václav Homolka, tak Libor Michálek (za Piráty), který by chtěl dokončit prosazování protikorupční legislativy.

Video  Jiří Drahoš uznává porážku a gratuluje Miloši Zemanovi  - Martin Bartkovský
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa