Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Komentář: S Babišem nikdy! Cena za vládu klesá, ANO musí mít radost

Autor: Petr Holec - 
7. února 2018
05:30

Stačily prezidentské volby a hrozba předčasnými volbami a zatracovaný premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) si možná bude brzy vybírat, s kým bude vládnout. Ke komunistům a Tomio Okamurovi, jehož se ovšem v ANO neděsí jen Babiš, se přidává ČSSD a nově i ODS. Ještě chvíli a z politického patu bude vládní přetlak.

Začněme ODS, jejíž naoko tvrdá odmítavá linie se bortí jako poslední. Ještě koncem ledna šéf strany Petr Fiala sliboval, že ODS do vlády s ANO nikdy nepůjde, protože to není úplně „profesorská“ parta jeho gusta. Načež teď došlo na to, co z ODS prosakuje už delší dobu: po volebním sjezdu a volbě prezidenta ODS změní rétoriku a vzpomene si, že jí bývalo líp, když byla ve vládě. Celé to i jde podle scénáře. Vše odšpuntovala „zlá“ žena ODS a první místopředsedkyně Alexandra Udženija, jež umí tzv. transakční politiku jako málokdo.

V rozhovoru pro MF Dnes řekla Udženija přesně to, co politici říkají, když něco nechtějí říct přímo, protože pak smrdí nekonzistencí. „V tuto chvíli si ten scénář dokážu představit těžko, ale neříkám, že je to absolutně, stoprocentně vyloučené. Pro nás je nejdůležitější, aby se snížily daně, aby se přestali dusit malí a střední podnikatelé a živnostníci, aby bylo méně byrokracie a abychom přestali lidem určovat, jak budou žít svůj život,“ uvedla.

Takže krátce: vznešené principy střídá pragmatický program, byť Fiala pořád tvrdí, že ODS neotáčí. Jenže jakmile musí předseda strany popírat slova její první místopředsedkyně, bývá pozdě. A co víc: podle Udženije ODS nejenže klidně půjde do vlády s ANO, ale nechá Babiše i premiérem.

A cena za to všechno? Má přestat jednat s KSČM a SPD a bavit se exkluzivně s ODS. Vše tedy dostává spíš zadarmo, málokomu tím totiž ODS uleví tak jako Babišovi. Ten láká ODS do vlády už od voleb, protože má s ANO nejen podobný program, ale i sněmovní většinu. Tu má sice i s KSČM a SPD, tam je ale cena moc vysoká: komunisti mentálně stále žijí v normalizaci a Okamura jen pokračuje v praxi s podezřelými fakturami. Jedno trestní stíhání za Čapí hnízdo Babišovi v jedné vládě nejspíš úplně stačí.

Kromě ODS se ale do vlády stále více hlásí i ČSSD. Nějaký způsob spoluvládnutí s ANO připouštějí všichni tři přední kandidáti na šéfa strany, Jan Hamáček, Jiří Zimola i Milan Chovanec. Prvním dvěma nevadí ani Babiš jako premiér, problém s tím má jen Chovanec. Problém s Chovancem jako předsedou ale má i nemalá část ČSSD, exministr vnitra je totiž jednou z hlavních tváří volebního debaklu. Formu vládní spolupráce s ANO tak rozhodne až volební sjezd ČSSD.

Díky znovuzvolení Miloše Zemana nemusí Babiš nikam pospíchat, přesto teď ale práskl bičem předčasných voleb. Logicky: jako jediný na ně má peníze a do not mu navíc hraje další povolební průzkum, který potvrzuje efekt blokády ostatních stran: i podle posledních čísel CVVM by ANO volilo 30 procent lidí, zatímco TOP 09 a STAN by voliči ulehčili od sněmovních povinností. A je tu ještě jeden efekt. Čím víc partají se Babišovi postupně do vlády hlásí, tím klesá jejich cena. Z toho musí mít byznysmen asi největší radost.

marmat ( 10. února 2018 15:22 )

Nikoho nesestřelil a není trestně stíhaný...když udáte anonymně protivného souseda bude to na možná trestné stíhání na zakázku....

marmat ( 10. února 2018 15:18 )

Je to spirála Vašich lží!

marmat ( 10. února 2018 15:09 )

ŽE JE TO ALE DVOJKA Uježděná s Fialou .....domina s profesůrkem

marmat ( 10. února 2018 15:06 )

Babiš je naštěstí "100% ORIGINÁL" -VŽDY BUDE TAM, KDE CHCE BÝT ON

marmat ( 10. února 2018 15:03 )

JEDNA věc je naprosto jasná !!! Díky nafoukanosti a neuvěřitelně amatérskému postupu sněmovních "TRPASLÍKŮ" si z nich už dnes udělal AB "trhací kalendář!" Bez jejich ubohosti a sebestřednosti by Babiš nebyl zdaleka tam, kde je

Zobrazit celou diskusi