Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chovanec zvažuje kandidaturu na šéfa ČSSD. Sjezd má rozhodnout i o Babišovi

Autor: ČTK, var - 
17. ledna 2018
17:01

Konečné slovo ohledně toho, zda by se ČSSD měla nějakým způsobem zapojit do vládní koalice, případně podpořit například druhou menšinovou vládu hnutí ANO, by měl mít podle úřadujícího předsedy sociální demokracie Milana Chovance mimořádný sjezd strany v polovině února. Špičky ČSSD před středeční schůzkou s ANO novinářům řekly, že čekají na stanovisko šéfa hnutí a premiéra Andreje Babiše, protože vlastní podmínky pro jednání o vládní spolupráci už strana představila.

Chovanec před novináři zdůraznil, že středeční jednání vyvolalo ANO, nikoliv ČSSD. „Nerozumím stanovisku Andreje Babiše, že sociální demokracie má přijít s nějakými návrhy. Ty jsou na stole už několik dní,“ uvedl Chovanec. ČSSD trvá například na tom, aby ve vládě nebyla trestně stíhaná osoba a ANO se s ohledem na kauzu Čapí hnízdo vzdalo ministerstev spravedlnosti, financí a vnitra, než bude případ dořešen.

„Není to úprk do vlády, snaha získat křesla za každou cenu,“ řekl Chovanec. Za klíčový prvek možné dohody naopak označil program, například bezpečnost, růst mezd či důchodů a podporu rodin s dětmi. „S touto pozicí jdeme na jednání s ANO, budeme chtít slyšet, co chtějí oni, míč je na jejich straně,“ dodal. Připomněl, že Babiš po neúspěchu svého prvního kabinetu v hlasování Sněmovny o důvěře zatím nebyl pověřen novým jednáním o vládě.

Chovanec ohlásí svou kandidaturu 31. ledna

Sjezd ČSSD bude vybírat nové vedení v polovině února v reakci na špatný výsledek strany v podzimních sněmovních volbách. „Pokud by ČSSD dostala nabídku na podporu menšinové vlády nebo vstup do koalice, o finální znění té koaliční nebo jiné smlouvy musí rozhodovat sjezd,“ uvedl Chovanec. Není podle něj možné, aby rozhodoval jiný orgán. Nový lídr podle něj bude muset s určitým názorem i na postoj k vládě přijít a získat pro něj většinovou podporu. 

Zda by tímto lídrem mohl být současný statutární místopředseda Chovanec, který po loňské rezignaci Bohuslava Sobotky stranu vede, zatím sám nechtěl prozradit. „31. ledna mám narozeniny a v tu dobu se rozhodnu, jestli budu kandidovat do vedení ČSSD,“ uvedl. Chce to také napřed projednat s kolegy včetně Jana Hamáčka, který už kandidaturu oznámil.

Chovanec za to místopředsedu Sněmovny i strany Hamáčka ocenil. „Jsem rád, že zvedl nominaci na předsedu, je potřeba, aby ten souboj nebyl o jednom člověku,“ uvedl. Nové vedení by podle něj nemělo být jednobarevné v názorech, ale nakonec by z něj navenek měl znít jen jednotný názor, který uvnitř převáží.

gabreta ( 17. ledna 2018 22:01 )

Tak odchovanec Plzeňských práv, Chovanec, je ten poslední hřebík do rakve Sosanů. Co Sobotka načal, Chovanec dorazí!! Ještě by mohla TROP 0,9 zvolit do čela zase chemika a bylo by v parlamentu částečně uklizeno!!

hejhej ( 17. ledna 2018 20:55 )

Není to vtip???? Socani si hodlají zvolit do čela pučistu, lháře, rychlostudenta Chovance ? Vždyť on se Sobotkou a Zaorálkem se postarali o volební debakl. S ním nemají žádnou šanci, naopak.

begina ( 17. ledna 2018 19:03 )

Chovanec udělá nejlíp, když se vrátí prodávat zeleninu do stánku. To je jeho kvalifikace, ostatní má koupené, včetně práv z Plzně

Milann ( 17. ledna 2018 18:47 )

Pokud se ČSSD nerozloučí se svatou trojicí tak v příštích volbách je s nimi ámen. A nezapomeňte na podrazáka Chovance ten byl u koryta také a jak to dopadlo.Dělají si z voličů pr-del.

mirkazam ( 17. ledna 2018 18:02 )

socan68....meleš pořád dokola stejný hovadiny...přehoď vyhýbku...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa