Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Olympiáda politiků: Běžkař Zeman, Klaus a Babiš „řádí“ na svazích. Další razí bobovat

  • Autor: Jaroslav Šimáček - 
    13. 2. 2018
    05:31

    Prezident Miloš Zeman (73) je vyznavačem běžek, exprezident Václav Klaus (76) brázdí české i alpské svahy na sjezdovkách, do zahraničí již letos na hory vyrazil i premiér Andrej Babiš (63, ANO) s manželkou Monikou, který pravidelně navštěvuje oblíbené středisko v Rakousku. A co další lídři parlamentních stran? Petr Gazdík (43, STAN) byl coby učitel lyžařským instruktorem, rodák ze severu Čech Ivan Bartoš (37, Piráti) na lyžích vyrostl a svůj vztah k zimním sportům Blesk Zprávám objasnili i Pavel Bělobrádek (41, KDU-ČSL), Petr Fiala (53, ODS), Vojtěch Filip (63, KSČM), Jiří Pospíšil (42, TOP 09) či Tomio Okamura (45, SPD). Pozastavili se však i nad tím, zda jim vadí, že na olympiádě nemá Česko zastoupení v podobě prezidenta či premiéra.

  • 1.Běžkař Zeman: Na olympiádě chybí, v Soči byl

    Miloš Zeman rád s oblibou vypráví, jak se kdysi hojně věnoval běžkování. Loňskou zimu zaujalo jeho foto s lyžemi z Vysočiny – Zeman zapózoval rovnou v olympijské soupravě. V pořadu S prezidentem v Lánech pak říkal, že „pokud jde o běžky, mám v komoře troje“.

    I když byl osobně na olympiádě v roce 2014 v Soči (a poté i na letních hrách v Riu v roce 2016), do Jižní Korey se nyní, nedlouho po 2. kole prezidentských voleb, nevydal. Česko tak není na hrách na rozdíl od jiných zemí zastoupené hlavou státu, ani premiérem, po jehož zákazu chybí i současní ministři.

    Český dům v Pchjongčchangu proto předsedovi Senátu Milanu Štěchovi (ČSSD) pomáhal otevírat slovenský prezident Andrej Kiska a brzy se začaly objevovat hlasy, zda by neměl zastupovat Česko v zahraničí spíš on. „Půlka světa nám stejně pořád říká Československo,“ prohodil expremiér Mirek Topolánek. „Nyní jsou důležité domácí úkoly. Probíhají jednání o vládě,“ kontroval hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

    Prezident Miloš Zeman na běžkách Prezident Miloš Zeman na běžkách | Archiv Blesku / Pražský hrad

  • 2.Neúčast prezidenta i premiéra je škoda, shoduje se řada lídrů

    Zemanovu neúčast však komentují i další politici. „Je to prostě zvláštní. Když byla olympiáda v Soči, pan prezident tam byl – a v první řadě. Do Korey nejede a slovenský prezident musí jít do našeho domu a vítat sportovce s tím, že se cítí jako Čechoslovák. Je vidět, že když už je druhé období pana prezidenta jisté, zahájené, tak mu to asi nepřijde důležité, nebo nepotřebuje sbírat politické body účastí. Ale je to divné,“ řekl Blesk Zprávám předseda Pirátů Ivan Bartoš.   

    Fiala: Vláda by měla někoho vyslat

    „Je to škoda. Olympiáda se dá na nejvyšší úrovni skvěle diplomaticky využít, viz Severní Korea,“ uvedl šéf STAN Petr Gazdík s narážkou na jednání v Pchjongčchangu, kterých se zúčastnila i sestra diktátora Kim Čong-una. „Pan prezident asi šetří síly a pana premiéra to asi nezajímá,“ glosoval českou vrcholnou neúčast Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

    „Účast vrcholných státních představitelů na OH pokládám za důležitou, že hry nenavštíví ani prezident, ani premiér, je chyba. OH nejsou jen svátkem sportu, mají i význam z hlediska mezinárodních vztahů apod. Vláda by měla na OH někoho vyslat, účast ministra odpovědného za sport, tedy ministra školství, je skoro povinnost,“ doplnil předseda ODS Petr Fiala.

    Okamura: Lísání politiků ke sportovcům

    Neúčast Zemana s Babišem naopak nevadí Vojtěchu Filipovi (KSČM). „Za ČR byl na zahájení předseda Senátu, to považuji za dostatečné zastoupení. Ale myslím, že by tam měla být také delegace i v průběhu her,“ říká.  

    Podobně mluví i Tomio Okamura (SPD). „Co se týče olympijských her, uniká mi souvislost her s prezidentem – je to sportovní událost, nikoli politická a faktem je, že veřejné lísání politiků ke sportovcům mi připadne u mnohých, co ke sportu jinak nemají vztah, pokrytecké,“ napsal Blesk Zprávám.

    Jindy k Zemanovi kritický Jiří Pospíšil (TOP 09) volil mírnější slova, než že by mu nepřítomnost Zemana v Pchjongčchangu vadila. „Mně vadí jiné věci na činnosti pana prezidenta Zemana, spíše mě to mrzí. Mrzí mě, že se ani prezident, ani premiér na takto významné svátky sportu nedostavili. A trochu je smutné, že českého prezidenta potom supluje slovenský prezident, otevírá Český dům, vyjadřuje morální podporu našim sportovcům atd.,“ uvedl Pospíšil.

    Prezident Miloš Zeman fandil českým sportovcům po boku své manželky Ivany. Prezident Miloš Zeman fandil českým sportovcům po boku své manželky Ivany. | ČTK, archiv Blesku

  • 3.Klaus „řádí“ na sjezdovkách. Ve Vancouveru nebyl kvůli vízům

    Zemanův předchůdce Václav Klaus platí za vášnivého lyžaře. Zimní sporty má v oblibě a coby hlava státu nechyběl na olympijských hrách v roce 2006 v Turíně. Do Vancouveru v roce 2010 však Klaus nevycestoval. Důvod byl ale politický – zavedení víz pro české občany v zemi javorového listu. Kanada k tomu tehdy sáhla kvůli nepřiměřeně velkému počtu žádostí ze strany českých občanů – především pak romského původu. „Jsem trošku uražený s kanadskými vízy, proto tam asi nepojedu,“ říkal před hrami Právu a své slovo dodržel.

    Předtím byl coby premiér již např. na zimní olympiádě v norském Lillehammeru v roce 1994. Za zimními radovánkami vyjíždí do zahraničí i dnes. Nedávno se vydal i do tyrolských Alp, odkud mu sněhová kalamita znemožnila plánovaný odjezd do Prahy. Zatímco Miloš Zeman s ohledem na problémy s nohama (způsobenými polyfunkční neuropatií dolních končetin) ve sportovní formě zrovna není, nestor Klaus ano. Jak jsou na tom další politici?

    Video  Václava Klause uvěznila v Alpách kalamita. Sníh mu znemožnil vrátit se do Prahy.  - Institut Václava Klause
    Video se připravuje ...

    Exprezident Václav Klaus na lyžích ve Špindlerově Mlýně Exprezident Václav Klaus na lyžích ve Špindlerově Mlýně | Blesk - Martin Hykl

  • 4.Bartoš (Piráti): Levičácký snowboard? Nesmysl

    Šéf Pirátů Ivan Bartoš je z Jablonce a k lyžím ho vedli odmalička. „Odmala jsem stál na lyžích, jezdil jsem na dětské školky na Severák, do Bedřichova. Jsem vášnivý lyžař, ale mnoho času není se dostat na lyže. Když třeba jedu za našimi do Janova nad Nisou, tak si tam dopoledne skočím na Malinovku a než tam přijedou všichni, sjedu si pár svahů,“ popisuje Bartoš. „Běžky jsem taky dělal závodně, ale na to jsem moc líný,“ směje se.

    A co snowboard? Václav Klaus o něm kdysi prohlásil, že je levičácký. „Ježiš. A taky řekl, že kuře je levičácké. Já pana exprezidenta Klause v těch jeho výrocích neberu moc vážně. Jezdil jsem na sjezdovém snowboardu, ale mám radši lyže. Ale je to samozřejmě nesmysl. A není to ani vyloženě, že by to byla doména mladých. Když se podíváte na svahy, tak i padesátníci umí jezdit na snowboardu,“ řekl Blesk Zprávám Bartoš.

    Na hory se ještě letos nedostal. „Už jsem si sundal lyže, ale ještě jsem nevyrazil. Ono moc sněhu není. Rád jezdím i do Rakouska, ale dlouho jsem nebyl, spíš dělám politiku,“ dodává.

    Ivan Bartoš (Piráti) vyrazil s manželkou Lydií Franka Bartošovou v Praze na brusle. Ivan Bartoš (Piráti) vyrazil s manželkou Lydií Franka Bartošovou v Praze na brusle. | Facebook I. Bartoše

  • 5.Filip (KSČM): Hokej už nehraji, na lyže jezdím dál

    „Ze zimních sportů mám rád hokej, ale už nehraji. Na lyžích jsem byl po vánočních svátcích, jezdím raději na sjezdovkách, ale také na běžkách. Jiné zimní sporty už nedělám,“ zareagoval na zimní anketu Blesk Zpráv předseda KSČM Vojtěch Filip.

    Superdebata Blesk.cz: Vojtěch Filip při příchodu Superdebata Blesk.cz: Vojtěch Filip při příchodu | Foto Blesk - Tonda Tran

  • 6.Bělobrádek (KDU-ČSL): Nejoblíbenější zimní sport? Fotbal!

    Netypicky však zareagoval na dotaz Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL. „Můj nejoblíbenější zimní sport byl od první třídy fotbal, který jsem hrál závodně. V zimní přípravě jsme ho hráli i na sněhu,“ vzpomíná Bělobrádek.

    Ani on se však zimním sportům dnes nevyhýbá. „Jezdím zásadně do českých hor, jsem východočech, takže logicky Orlické hory. A Krkonoše,“ říká rodák z Náchoda, kde na podzim zvažuje kandidaturu do Senátu. V Orlických horách strávil i letošní Silvestra. „Sáňkoval jsem s dětmi, ale už jsem neohebný pán ve středních letech,“ usmívá se.

    Jeho oblibu českých hor dokládá i to, že v Jizerských horách v Bedřichově byl na svatební cestě. „Občas tam i v létě zajedeme na víkend. Bratr bydlí na Šumavě, dřív jsem se tam občas stavil. Krásné jsou i Beskydy, proč jezdit do Alp?“ dodává Bělobrádek.   

    Pavel Bělobrádek a adrenalin na Nuselském mostě: Slaňoval z něj dolů spolu s vozíčkáři. Pavel Bělobrádek a adrenalin na Nuselském mostě: Slaňoval z něj dolů spolu s vozíčkáři. | Facebook

  • 7.Fiala (ODS): Na hory teď moc nejezdíme

    Na zimní sporty lehce zanevřel předseda ODS Fiala. „Lyžoval jsem hodně na sjezdových lyžích, mám i běžky, ale sjezdové mám raději. V poslední době ale na hory nejezdíme,“ vzkázal Blesk Zprávám.

    Šéf ODS Petr Fiala vyrazil k 2. kolu prezidentských voleb s manželkou Janou i dětmi. Šéf ODS Petr Fiala vyrazil k 2. kolu prezidentských voleb s manželkou Janou i dětmi. | ČTK

  • 8.Pospíšil (TOP 09): Zimním sportům neholduji

    Při „olympijské“ anketě se objevila i přiznání, že zimní sporty nejsou pro všechny politiky šálkem jejich čaje. „Jak vidíte i na mé postavě, já nejsem úplně fanatik sportu. Když je chvilka času a je sníh na českých horách, tak se rekreačně projdu na běžkách. Chodím teda na nich více, než pan prezident, musím říci. Když si vzpomenete na tu legendární fotografii. Ale opravdu nejsem žádný velký běžec. Chodím plavat a cvičím s páteří,“ řekl Blesk Zprávám Jiří Pospíšil. „Zimní sporty úplně nejsou oblast mého zájmu,“ dodal.

    Šéf TOP 09 Jiří Pospíšil Šéf TOP 09 Jiří Pospíšil | Blesk / Karel Kopáč

  • 9.Okamura (SPD): Vždy české hory

    Také Tomio Okamura (SPD) přiznává, že na lyže už příliš času nemá. „V dětství jsem jezdil spíš na běžky, v dospělosti na sjezdovku. Bohužel na lyžování není po vstupu do politiky čas, takže jsem už několik let lyžovat nebyl,“ vzkázal Blesk Zprávám politik, který spíš než na svah vyrazí raději do posilovny utužovat tělo.

  • 10.Gazdík (STAN): Lyžařský instruktor

    Že je mezi českými lídry parlamentních stran převaha sjezdařů, dokládá i předseda STAN Petr Gazdík. „Lyžuji zejména sjezdově a dokonce jako učitel jsem lyžařský instruktor, mám k tomu příslušný kurz,“ prozradil Blesk Zprávám. Letos už má jedny hory za sebou. „Preferuji slovenské hory, ale s kamarády a s rodinami jezdíme pravidelně i do Alp a našich hor,“ říká.

    Stejně jako Bělobrádek, ani on se nebrání dalším zimním radovánkám. „Sáňkování a bobování je na Slovácku pro otce čtyř dětí nutnost,“ směje se. „A chodíme i bruslit, nejradši na zamrzlé místní rybníky,“ dodává. 

  • 11.Babiš (ANO): V Alpách s Monikou, místo her na bombardinu v Brně

    Do Alp již přitom letos vyrazil i premiér Andrej Babiš (ANO). „Čau lidi, tuhle krátkou dovolenou jsme už fakt potřebovali,“ vzkazoval z rakouských Alp na sklonku roku. Vyrazil tam s manželkou Monikou a do oblasti Penken v Zillertalu se prý vrací opakovaně. Už 13 let jezdíme na tohle místo v horách s přáteli a rodinami trávit konec roku,“ napsal na Facebooku předtím, než se na Nový rok vrátil opět do Česka.   

    Ač sám holduje lyžím a horám, nyní se rozhodl, že on ani členové jeho kabinetu na zimní olympiádu nepojedou, Babišovi postačuje účast poslance ANO a bývalého reprezentanta z Nagana Milana Hniličky. „Já jsem jasně řekl, že žádný ministr nepoletí do Koreje, protože vláda v demisi by měla makat. Stačí, že tam máme našeho vládního zmocněnce pro sport Milana Hniličku. Ostatní ať sedí doma na zadku a pracují,“ uvedl Babiš.

    O víkendu tak vyrazil alespoň na otevření Olympijských festivalů v Brně a Ostravě. Kvitoval tam, že si lidé – a děti především – mohou vyzkoušet sporty, které sledují v televizi. Sám se však aktivně nezapojil. „Já si teda místo sportování dal bombardino, skvělý horký nápoj, co tak rádi popíjí lyžaři u sjezdovek v Itálii. Ten můj byl teda nealko,“ dodal Babiš.    

    Andrej Babiš vyvezl manželku Moniku na Silvestra tradičně na dovolenou do rakouských Alp. Andrej Babiš vyvezl manželku Moniku na Silvestra tradičně na dovolenou do rakouských Alp. | Facebook

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kathynka ( 21. února 2018 13:15 )

naidka ( 13. února 2018 10:35 )

Nevím, proč by musel prezident být sportovec. V jeho věku doporučují lékaři nachodit osm tisíc kroků tj. cca 4 km denně.

anna1234 ( 13. února 2018 09:31 )

.. už neřádí, to je fotka tuším rok stará. Je patrné, že se zdraví našeho prezidenta rapidně zhoršuje.

moiaza ( 13. února 2018 07:38 )

Poprvé v životě vidím běžky, které jedou samy, aniž by se někdo musel odrážet.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa