Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zeman hry vynechává, Kiska fandil i Čechům. Ovčáček: „Důležité jsou nyní domácí úkoly“

Autor: mah, simao - 
12. února 2018
05:00

Miloš Zeman odpočívá v Lánech, Andrej Kiska křepčí v Pchjongčchangu a fandí Slovákům, ale i Čechům. Takový obrázek přinesl začátek zimních olympijských her, který se musel obejít bez české hlavy státu. Zeman se za to stal terčem některých českých politiků. Kiska ho ostatně zastoupil i při otevření Českého domu. Kritiku ovšem odmítl prezidentský mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman se podle ně věnuje důležitým domácím úkolům. Což nařídil ostatně svým ministrům i premiér Andrej Babiš (ANO). Mají prý sedět doma na zadku“ a makat.

Že český prezident Miloš Zeman zůstal doma, zatímco Andrej Kiska se vydal na cestu do dalekého Pchjongčchangu, na to reagovala řada kritiků české hlavy státu. „Nyní jsou důležité domácí úkoly. Probíhají jednání o vládě,“ odmítl v reakci pro Blesk Zprávy narážky na Zemana hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Poražený kandidát Mirek Topolánek přišel s nápadem, aby nás slovenská hlava státu Andrej Kiska mohla navenek zastupovat v zahraničí i jindy - nejen na olympiádě v Jižní Korey. A přidali se i další. „Prezident SR zastoupil prezidenta ČR a otevřel Český dům na olympiádě. Nemohl by nás zastupovat už všude?“ přisadil si další Topkař Marek Ženíšek a stejně tak i první dáma TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Video  Už 20 let! Jak lidé vzpomínají na Nagano?  - iSport TV
Video se připravuje ...

Ovčáček: Nebudu reagovat na „neúspěšné“ politiky

Ovčáček na narážky Topolánka či Adamové odmítl reagovat. Jde podle něj o „neúspěšné politiky“. Do dějiště her se navíc vypravil pouze předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Ministrům v demisi, kteří se na hry chystali, zatrhl plány Andrej Babiš. Spekuluje se také o tom, že Babišův zákaz byl zároveň důvodem, proč za sportovci nevyrazil ani předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Sám premiér v demisi Babiš shrnul svůj postoj k cestám ministrů na olympiádu v neděli večer na svém Facebooku. Uvedl, že je nadšený z bronzu Veroniky Vítkové a stříbra Michala Krčmáře ve sprintu v biatlonu, nešetřil však kritikou.

Babiš: Jasně jsem řekl, že ministři do Koreje nepoletí

„Tak si říkám, co všechno bychom s tím naším velkým českým bojovným srdcem a šikovností mohli dosáhnout, kdyby politici sport opravdu podporovali a ne se jen fotili v šatnách sportovců, když se náhodou zadaří,“ reagoval Babiš na české olympijské úspěchy.

A potvrdil, že dal členům svého kabinetu zákaz letět do Pchjongčchangu. „Já jsem jasně řekl, že žádný ministr nepoletí do Koreje, protože vláda v demisi by měla makat. Stačí, že tam máme našeho vládního zmocněnce pro sport Milana Hniličku. Ostatní ať sedí doma na zadku a pracují,“ uvedl Babiš s tím, že otevření Olympijského festivalu v Brně a Ostravě si ani on nemohl nechat ujít. Líbí se mu prý nápad, kdy si mohou diváci a děti především vyzkoušet disciplíny, které sledují v televizi. Celkově je však z financování českého sportu rozčarovaný.

Čechům fandil aspoň Kiska

Šéf Senátu Štěch tak v pátek otevíral veřejnosti Český dům společně s prezidentem Slovenska Andrejem Kiskou. Ten se během ceremoniálu netajil tím, že na korejských stadionech nepodpoří jenom slovenské sportovce.

„Neznám ve světě dvě země, dva národy, které by k sobě měly tak blízko jako Česko a Slovensko. Letos dokonce slavíme sté výročí vzniku našeho v minulosti tak úžasného Československa, které dnes reprezentují dva úžasné státy,“ připomněl historii obou států slovenský prezident.

I za ony „domácí úkoly“, o kterých nyní Jiří Ovčáček hovoří, však Zeman schytává kritiku. Byla to mj. právě Topka, kdo kritizovala prezidenta v souvislosti s nedávným oznámením, že po premiérovi v demisi Andreji Babišovi nebude ani při druhém pokusu o sestavení vlády vyžadovat 101 poslaneckých podpisů.

„Stálost názorů pana prezidenta je bohužel podobná jako stálost počasí v současné době. Je to na panu prezidentovi, rozhodl se nadstandardně vycházet Andreji Babišovi vstříc,“ nešetřila Adamová kritikou po večeři obou politiků v Lánech. Šéf TOP 09 Jiří Pospíšil to označil pro změnu za důkaz velkého zvýhodňování Babiše ze Zemanovy strany.

A za své rozhodnutí se Zeman dočkal i kritiky od KDU-ČSL. „Pan premiér v demisi a pan prezident v Lánech povečeřeli Ústavu a celého ducha Ústavy,“ míní místopředseda lidovců Marian Jurečka. Uvedl to na ČT. 

Na olympiádu míří hlavy států z celého světa

Zatímco Miloš Zeman zůstal v Česku a nabírá síly po finále 2. kola prezidentské volby, slovenský prezident Andrej Kiska není jedinou hlavou státu, která se na olympiádu vypravila. Do Pchjongčchangu přicestoval i prezident Německa Frank Walter Steinmeier či polský prezident Andrzej Duda.

Slovinský prezident Borut Pahor společně s Němcem Steinmeierem chtějí hry využít i k oficiálnímu jednání se svým korejským protějškem Mun Če-inem. Kromě výše jmenovaných dorazí do Jižní Korey i švýcarský prezident Alain Breset, litevská hlava státu Dalia Grybauskaitėová, lotyšský prezident Raimonds Vējonis a prezidentka Estonska Kersti Kaljulaidová.

Na hrách nebudou chybět ani premiéři. Dorazí například nizozemský Mark Rutte nebo jeho protějšky Erna Solbergová z Norska a Juha Sipilä z Finska. Na hry navíc míří i korunovaní panovníci. Do Pchjongčchangu zamířil švédský král Karel XVI. Gustav s manželkou Silvií, monacký kníže Albert II., dánský korunní princ Frederik, či lucemburský velkovévoda Jindřich I.

Video  Zemanova kondice na jmenování soudců: Opíral se, kde to šlo a ani si se soudci nepřipil  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gabreta ( 12. února 2018 18:48 )

To je právě podstatná věc, že země střední a východní Evropy nikdy nebyly koloniální státy, které by dneska měli platit dluhy. Kolik lidí ale takhle přemejšlí a ví něco z historie? Lidi tipu zdenkkovo rodiny, rega a nebo partizánky, žijících ze sociálních dávek a nebo jsou chovanci ústavů, nepřspějou nic. Těch se to netýká. Ti jen vykukujou z koloniální perdele a vyřvávají naučené nesmysly!!

kristinn ( 12. února 2018 18:43 )

dúfam, že aj ich život je pekný...ale neviem, ako vieš, že s ním mám niečo spoločné...A? Nedoniesla si odtiaľ mamina Teba a tam Ťa neniesol otec? ))

dingous ( 12. února 2018 18:05 )

hej, makovanka neznám to tam ale viděl jsem hezké fotky, rodiče tam byli na svatební cestě

kristinn ( 12. února 2018 16:58 )

dingous, poznáš to tam? Áno, môj drahý, milovaný Makov...A ako vieš, či som písala, že mám s ním niečo spoločné?

kristinn ( 12. února 2018 16:55 )

býva, vraj si platí...!Rada by som vedela, čím...Je to jedna pakáž, ako u Vás, tak u nás...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa