Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zemana nahradil na olympiádě Kiska. Topolánek: „Ať nás zastupuje v zahraničí on“

Autor: mah, ČTK, simao - 
10. února 2018
15:52

V Riu 2016 na letní olympiádě Miloš Zeman nechyběl, do jihokorejského Pchjongčchangu se český prezident ani po svém znovuzvolení nevydal. Při otevření Českého domu ho však zastoupil slovenský protějšek Andrej Kiska. A poražený kandidát Mirek Topolánek vyzývá: „To, že i nás v zahraničí bude zastupovat Andrej Kiska, vůbec není špatný nápad! Půlka světa nám stejně pořád říká Československo.“

Prezident Miloš Zeman v mrazivém Pchjongčchangu chybí a dorazit neplánuje. A protože se do dějiště olympiády nevypravili ani premiér v demisi Andrej Babiš (ANO), ministři jeho menšinové vlády či předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO), za českými sportovci vyrazil pouze předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Tomu pak při otevírání Českého domu asistoval slovenský prezident Andrej Kiska, který v místě her aktivně podporuje slovenské medailové naděje.

Bez Zemana, ale s Kiskou

Štěch a Kiska se potkali několik hodin před zahájením zimní olympiády hned dvakrát. Kromě slavnostního otevření Českého domu totiž Štěch na oplátku zavítal i na otevření domu našich sousedů.

Projekt Českých domů na olympiádách funguje již od Barcelony v roce 1992, ale dlouho byl uzavřený veřejnosti. Zpřístupněn byl poprvé během letních her v Londýně 2012. Nyní Zemana zastoupil při otevření Kiska.

Topolánek: Ať nás Kiska zastupuje v zahraničí

Zemanovu neúčast na sociálních sítích komentoval i jeden z jeho neúspěšných vyzyvatelů Mirek Topolánek. „To, že i nás v zahraničí bude zastupovat Andrej Kiska, vůbec není špatný nápad! Půlka světa nám stejně pořád říká Československo. Snad nezůstane jen u olympiády,“ napsal bývalý premiér na Twitteru.

Do Pchjongčchangu z českých politiků dorazil pouze Štěch. V minulosti přitom bývala účast hojnější. Například do brazilského Rio de Janeira za sportovci dorazil jak prezident, tak i tehdejší ministryně mládeže, školství a tělovýchovy Kateřina Valachová (ČSSD) nebo Karla Šlechtová (za ANO), tehdy ministryně pro místní rozvoj, v současnosti ministryně obrany.

Ta zároveň patří k nejhlasitějším kritikům zákazu cest na hry, který svým ministrům dal premiér v demisi Andrej Babiš. Premiér v demisi totiž cesty politiků za sportovci kritizuje dlouhodobě. Již v roce 2016 označil Sněmovnu za cestovní kancelář. Svým ministrům proto doporučil, aby seděli doma a hlídali si židle. Ze stejného důvodu údajně do Jižní Korey neodcestoval předseda Sněmovny Radek Vondráček, který svou účast původně přislíbil.

Zeman a Kiska? Jako Severní a Jižní Korea, míní Adamová

Pro kritiky prezidenta Zemana je však jeho neúčast na hrách, kam pravidelně jezdí řada státníků, vodou na mlýn. „Buďme rádi, že Zeman zůstal doma a že ho Kiska důstojně zastoupil. On je taky rozdíl mezi Zemanem a Kiskou podobný, jako rozdíl mezi Severní a Jižní Koreou,“ rýpla si na Twitteru první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

To slovenský prezident Kiska přes Twitter dostává výzvy podobné té Topolánkově - ať reprezentuje a zastupuje Česko častěji. V Pchjongčchangu již stihl navštívit slovenský hokejový tým na tréninku a zároveň fanděním zkusil dohnat slovenskou biatlonistku Anastasii Kuzminovou na stupně vítězů, doufal, že uspějí případně i Paulína či Ivona Fialková. Marně. Bronz z úvodního biatlonového závodu naopak brala Veronika Vítková.

„Gratuluju Veronice Vítkové k bronzové medaili ve sprintu! Skvělé! Jen tak dál,“ vzkázal Andrej Babiš a místo olympiády se v sobotu účastnil Pacovského masopustu. „Děvčata zabojovala, ale štěstěna se trochu odklonila. Jedeme dál. Držíme vám palce ve stíhacím závodě!“ podpořil po závodě Kiska reprezentantky své země.

Měl přitom za sebou dlouhou cestu do Jižní Koreje. „Letěli jsme spolu přes noc víc než dvanáct hodin. Ti, co neletěli s námi, cestovali téměř 24 hodin. Mnozí téměř nespali, ale po pár hodinách po příletu už byli na ledě. Po tréninku mě pozvali do šatny,“ popisoval Kiska společné cestování se slovenskými hokejisty, během kterého pohovořil třeba se slovenskou hokejovou legendou Miroslavem Šatanem. „Když mluví Miro Šatan, mlčí i prezident,“ glosoval to Kiska na Facebooku. 

Kiska pozval Čechy na borovičku

Kiska však v Pchjongčchangu otevřeně podpořil i české sportovce. „Určitě budu fandit Čechům. Vždy jim přeju, pokud zrovna nejdou proti našim. Ale jinak vám držíme palce. Držme si je navzájem,“ řekl jim v Českém domě.

Připil si českým pivem a dodával, že prý všude s pýchou opakuje, že na světě nejsou dva národy, které by si byly tak blízké. A Čechy pozval do Slovenského domu. „Přijďte k nám. Máme dobrou borovičku i slivovici, halušky a skalický trdelník,“ uvedl dle hhonline.sk.

Vzpomněl při té příležitosti i letošní 100. výročí od založení společné Československé republiky. „Neznám ve světě dvě země, dva národy, které by k sobě měly tak blízko jako Česko a Slovensko,“ liboval si Kiska.  „Naše rodinou jsou propojené, můj syn žije s rodinou v Praze. Máme úžasné vztahy,“ podotkl.

K samotné jihokorejské olympiádě pak slovenský prezident uvedl: „Je to svátek, kdy se zapomíná na předsudky vůči barvě pleti nebo náboženství. Všichni pod jednou střechou, v jedné vesnici sdílejí přátelství a úžasné sportovní zážitky. My na Slovensku vám vždy držíme palce, držte je i vy nám, a když budeme někdy bojovat proti sobě, třeba v hokeji, tak budeme samozřejmě fandit své zemi. Společně si ale přejme úžasné sportovní zážitky.

Video  Speciál k ZOH 2018: Program minutu po minutě, TV průvodce i české hvězdy  - iSport TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vlasok ( 22. února 2018 22:56 )

Nemáte k čomu, jedine ku Kuzminovej.

vlasok ( 22. února 2018 22:54 )

Môžete si ho kľudne nechať, nie je nám čo závidieť.

vaclav ( 11. února 2018 08:58 )

Na Slovensku moc dobře vědí co si tam dosadili.Už dávno to není co to bylo po jeho zvolení.A to by jste chtěli tady?Zeptejte se obyčejných slováků a potom tady pište něco na Zemana.Jak už tu to někdo napsal.Když Zeman letěl do Číny-chyba.Teď neletěl a zase chyba.No a Topolánek?Ten ať je z ticha.Co mohl zkurvil a teď už jen mele a mele.Pražská kavárno.Už by jste toho mohli nechat a konečně se smířit s tím výsledkem voleb a hlavně si uvědomte že žijete jen a jen pouze z našich daní.

akko ( 11. února 2018 07:51 )

To neres...jsi hloupy socan a k rozumnemu reseni se stejne nikdy nedopracujes...

sumec08 ( 11. února 2018 05:41 )

Zase ten neúspěšný,zřejmě mu nestačilo jak mu pan Paroubek " nakopal " zadek,když to sladil celé EÚ,teď ještě 4,3% v honbě za hradem,tak to už je fakt na palici,no Míro,úspěch za úspěchem,chtělo by to lázně v Itálii,abys zapomněl na chmůry.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa