Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zimní olympiáda děsí epidemiology: Co hrozí českým fanouškům?

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
24. ledna 2018
06:10

9. února startují zimní olympijské hry v jihokorejském Pchjongčchangu. Sportovce samozřejmě hodlá svojí přítomností podpořit celá řada fanoušků. To však děsí epidemiologa, pro kterého je toto období velmi rizikové. Navíc se domnívá, že lidé podceňují situaci více než v roce 2016, kdy se konaly olympijské hry v Rio De Janeiru. Pokud se chystáte na olympiádu, co vám hrozí?

Podle epidemiologa Rastislava Maďara se v souvislosti s olympiádou v Riu často mluvilo o zdravotních rizicích, lidé měli strach zejména z viru zika.

„Teď ale tyto obavy postrádám,“ řekl Maďar ve studiu Blesk a vysvětlil: „Díky tomu, že Jižní Korea je v mírném klimatickém pásmu, tak lidé na možná rizika vůbec nemyslí. Přitom když se sejde mnoho lidí z různých zemí světa, tak to vytváří ideální podmínky pro přenos patogenů vzdušnou cestou. Je chřipková sezóna, a tak je to v různých dalších zemích světa a i v Asii, odkud viry velmi často přicházejí.“ 

Smrt do 24 hodin

„Chlad, časový posun, stres, fyzická a psychická zátěž, kterou tam mnoho lidí bude mít, to jsou rizikové faktory pro vznik nebezpečné invazivní infekce, kdy od prvních příznaků, které jsou velmi nespecifické a vypadají jako běžná chřipka, do úmrtí může uběhnout méně než 24 hodin,“ varuje epidemiolog.

Co všechno vám hrozí, pokud se vydáte na olympiádu? Kdo patří do rizikových skupin? A jak se můžete chránit? Dozvíte se v rozhovoru:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi