Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Roztleskávačky z KLDR dorazily do Jižní Koreje. Dorazí i Kimova sestra

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
7. února 2018
22:35

Sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una navštíví tento týden Jižní Koreu. A zúčastní se pátečního slavnostního zahájení zimních olympijských her v jihokorejském Pchjongčchangu. Podle agentury Reuters to ve středu uvedlo jihokorejské ministerstvo pro sjednocení, které má na starosti vztahy mezi oběma korejskými státy.

KLDR oznámila, že Kim Jo-čong bude společně s dalšími dvěma vysokými činiteli doprovázet formálně nejvyššího představitele Severní Koreje Kim Jong-nama, který bude na olympiádě stát v čele severokorejské delegace.

Osmadvacetiletá Kim Jo-čong je stejně jako Kim Čong-un potomkem tanečnice Ko Jong-hui, která byla čtvrtou životní partnerkou zesnulého severokorejského vůdce Kim Čong-ila.

Posun na politickém žebříčku

Sestra nynějšího severokorejského diktátora, která s Kim Čong-unem vyrůstala ve Švýcarsku, významně v posledních letech povýšila v politické hierarchii. V říjnu ji ústřední výbor vládnoucí Korejské strany práce zvolil do svého všemocného politického byra.

Kim Jo-čong se svým bratrem, severokorejským diktátorem Kim Čong-unem Kim Jo-čong se svým bratrem, severokorejským diktátorem Kim Čong-unem | ČTK

KLDR na olympijské hry v Jižní Koreji vysílá zhruba 550člennou delegaci. Ta by měla zahrnovat 140 členů uměleckého souboru, 230 roztleskávaček, 30členné družstvo na předvádění taekwonda, dále 22 sportovců, vysoké činitele a novináře. Na zahajovacím ceremoniálu nastoupí výpravy obou Korejí společně pod jednou vlajkou, na které je vyobrazen Korejský poloostrov.

Do Pchjongčchangu dorazili i hudebníci

Dnes do Pchjongčchangu dorazila první část této delegace, členy 280hlavé skupiny tvořily převážně roztleskávačky, mělo jich dorazit 230, ale nakonec přijelo jen 229 dívek. V delegaci bylo 26 taekwondistů, 24 novinářů a čtyři členové severokorejského olympijského výboru včetně ministra sportu Kim Il-guka.

Na roztleskávačky čekaly davy fanoušků s vlaječkami hlásající jednotu obou Korejí. Dívky na sobě měly červené kabáty a černé huňaté kloboučky, na přítomné novináře mávaly a byly samý úsměv.

Do Jižní Koreje už také doplula loď se severokorejským orchestrem, který zahraje na zahajovacím ceremoniálu. Hudebníci mají totožný stejnokroj s roztleskávačkami. Několik muzikantů podalo rozhovor místním novinám. „Všichni jsou dobře naladění, došlo i na pár vtípků,“ napsali reportéři.

Vše o ZOH v Pchjongčchangu 2018 najdete zde >>>

Program hokejového turnaje na ZOH 2018 najdete zde >>>

terezkaterka33333 ( 9. února 2018 12:50 )

V Americkom bohatstve nevyrastú také pekné ženy, ako v Severokórejskej chudobe. Sú, ako bábiky.

y1xcvbnm ( 8. února 2018 05:28 )

Jestli to nejsou agentky

Zobrazit celou diskusi