Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Přísně střežená olympiáda: Korejci jsou připraveni na válku i útok bombami a drony

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová - 
6. února 2018
09:55

Před blížícím se zahájením zimní olympiády v Pchjongčchangu zvýšila Jižní Korea svá bezpečnostní opatření. Během ZOH bude zasahovat kolem 60 tisíc vojáků a policistů, mezi nimi i jednotky vycvičené na potlačování chemických útoků. Nasazeni byli i specialisté na dronové útoky. O kybernetickou bezpečnost se stará několik prověřených firem, které by měly zajistit ochranu serverů, napsal o tom deník Daily Mail.

V pátek budou slavnostně zahájeny XXIII. zimní olympijské hry. Jižní Korea doufá, že se jí během konání her podaří navázat bližší kontakty s KLDR a stabilizovat situaci na Korejském poloostrově. Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení do události vkládá velké naděje, zvláště když se podařilo dohodnout to, že korejští sportovci nastoupí pod jednou vlajkou.

Jižní Korea je připravená na nejhorší

I přes tato očekávání se ale nepřestali připravovat na nejhorší, ať už se jedná o teroristické nebo dronové útoky, napadení a následné zadržování rukojmí. Jihokorejské bezpečnostní složky dokonce podstoupily i dril, jak postupovat v případě vypuknutí války.

Vojenská cvičení zahrnovala několik scénářů. První z nich byla situace, kdy teroristé zajali několik atletů a chystají se autobusem vjet na hlavní cestu v olympijské vesnici. Další simuluje dronový a bombový útok. Jihokorejcům při drilu asistovali jejich američtí spojenci. Jižní Korea a USA měly na přelom března a dubna naplánované každoroční vojenské cvičení, které se nakonec rozhodly odložit na příští rok.

Dojde k jednání mezi USA a KLDR?

KLDR jejich vojenské tréninky vnímá jako provokaci, a proto se je spojenci rozhodli letos vynechat. ZOH se rovněž účastní vládní delegace, kterou povede nejvyšší státní činitel Kim Jong-nam. Její přítomnost by měla zaručit, že během konání nedojde k žádným testovacím odpalům jaderných zbraní.

V Pchjongčchangu bude také přítomen americký viceprezident Mike Pence a je možné, že dojde k prvnímu přímému hovoru mezi Pchjongjangem a Washingtonem. Jihokorejci zvýšili i zabezpečení jejich telekomunikačních sítí, jsou si dobře vědomi schopností severokorejských hackerů a nechtějí nic ponechat náhodě.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi