Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kimova KLDR chce na olympiádu. Jižní sousedé na oplátku setkání rozdělených rodin

Autor: ČTK, ula - 
9. ledna 2018
06:47

Na linii příměří oddělující oba korejské státy se dnes koná první přímé jednání mezi zástupci Pchjongjangu a Soulu od roku 2015. Zástupci obou Korejí patrně hovoří především o nadcházející zimní olympiádě v Jižní Koreji. Zástupci KLDR při té příležitosti navrhli vyslat na sportovní akci delegaci na vysoké úrovni, informovala agentura AFP s odvoláním na náměstka jihokorejského ministra pro sjednocení. Jihokorejská delegace zase podle agentury DPA navrhla rozhovory o humanitárních otázkách. Organizace Červeného kříže z obou zemí by prý měly jednat o novém setkání rozdělených korejských rodin.

„Severokorejská strana navrhla vyslání delegace na vysoké úrovni, národní olympijský výbor, delegaci, sportovce, fanoušky, umělce, pozorovatele, družstvo na předvádění taekwonda a novináře na Zimní olympijské hry v Pchjongčchangu," sdělil tisku náměstek jihokorejského ministra pro sjednocení. Jihokorejská delegace podle náměstka navrhla, aby sportovci z obou zemí na zahajovacím a závěrečném ceremoniálu olympijských her pochodovali společně.


Rozhovory začaly v 10:00 místního času (2:00 SEČ) v Pchanmundžomu v demilitarizované zóně, která rozděluje Korejský poloostrov. Dnešní rozhovory jsou první od prosince 2015 a jejich hlavním tématem má být případná účast severokorejských sportovců na Zimních olympijských hrách v jihokorejském Pchjongčchangu příští měsíc. Jednat by se však mohlo také o možnostech dalšího setkání rodin rozdělených hranicí nebo o uvolnění napětí mezi oběma zeměmi.

Setkání příbuzných po rozdělení zemí


Dnešní jednání podle Reuters pozorně sledují i světoví vůdci, kteří vyhlížejí jakýkoli náznak uvolnění napětí na Korejském poloostrově. To v poslední době spíš narůstalo kvůli pokračujícímu severokorejskému raketovému a jadernému programu.

„Dnes povedeme rozhovory o severokorejské účasti na zimní olympiádě a paralympiádě v Pchjongčchangu i o zlepšení mezikorejských vztahů,“ řekl před zahájením jednání novinářům ministr pro sjednocení Čo Mjong-kjon, který stojí v čele jihokorejské delegace. Jeho delegace se prý také chystá hovořit o obnovení setkávání příbuzných, které od sebe oddělila korejská válka z 50. let minulého století.


Pozitivní průběh rozhovorů očekává vedoucí severokorejské delegace Ri Son-kwon, který je šéfem Výboru pro mírové sjednocení vlasti. „Dnes povedou Severní a Jižní Korea vážné a upřímné rozhovory,“ řekl Ri podle Reuters novinářům, než vešel do budovy, v níž se jednání koná. „Půjdou dobře,“ dodal zástupce KLDR.


Někteří jihokorejští činovníci doufají, že sportovci obou zemí by na zahájení zimní olympiády mohli nastoupit pod společnou vlajkou, jak tomu bylo už v Sydney v roce 2000.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un už na Nový rok prohlásil, že KLDR chce vyslat delegaci na olympijské hry, které se uskuteční ve dnech 9.-25. února. Mezinárodní olympijský výbor už v pondělí oznámil, že se chce po politických rozhovorech urychleně poradit o tom, jak by bylo možné zajistit účast Severní Koreje na zimních olympijských hrách.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi