Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Penězovod z Lán: Stovky milionů putují firmám spojeným s Mynářem

Autor: Mii, mah - 
7. února 2018
20:05

Kontroverzní kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář má v lánské oboře svoje bolavé místo. Policie z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zadržela loni v létě jeho kamaráda, šéfa lánské obory Miloše Baláka. Kriminalisté jej viní ze zmanipulování zakázky za 68 milionů korun. Deník MF Dnes na základě analýzy zjistil, že pochybných investic spojených s Balákem bylo v Lánech více. Další pak měly být spojeny přímo s Mynářem.

V případu, ve kterém je Balák obviněný, šlo o tendr na obnovu břehů v okolí Lán. Proměnou měla projít například vodní nádrž Klíčava, která zásobuje pitnou vodou Kladensko. Zakázku obdržela kladenská firma Energie stavební a báňská, ve které se angažuje Jaromír Jágr starší. Policie obvinila i jednoho manažera z této firmy.

Firma vyhrála ve stejném období výběrové řízení na druhou etapu vybudování svahů. Tentokrát už za 231 milionů korun.

Video  Policie zasahovala v lánské oboře: Dohlížel na to i kancléř Mynář.  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Technický dozor nad zpevněním svahů pak za 2,3 milionu vykonávala brněnská společnost GEOtest. Její spolumajitel a předseda představenstva v jedné osobě Martin Teyschl přitom sedí i v Mynářově nadaci, která podporuje pomocnou školu nedaleko Osvětiman. I Teyschl ovšem tvrdí, že jde o pouhou shodu náhod.

Dalších 200 tisíc pak lánská správa zaplatila za zvěřinu Miroslavu Schönovi, uvedla MF Dnes. Jeho PR agentura pak před letošní prezidentskou volbou věnovala Zemanově kampani tiskové inzeráty v hodnotě 3,2 milionu korun.

O přidělování zakázek v Lánech ovšem nerozhoduje přímo Mynář, ale právě Balák, kterého do funkce prezidentský kancléř dosadil po nástupu Miloše Zemana do funkce a Eduard Gaisler, kterého si Balák do Lán přivedl.

Kladenská firma Energie zároveň přispívala Basketbalovému klubu Strakonice, kde Balák v minulosti působil jako prezident. Jako manažer zde pracoval také Eduard Gaisler, který velkou část lánských zakázek vypisoval.

Kamarádi od strakonického basketbalu

Právě Balák, Mynář, Gaisler a Basketbalový klub Strakonice jsou ti, kteří celý příběh pojí. Výčet realizátorů lánských zakázek je totiž skoro totožný s výčtem sponzorů strakonickému klubu.

Sponzoři několikrát pomáhali s rekonstrukcí lesních cest v Lánech. Lesní správa je rozdělila na několik etap, takže na ně nebylo třeba vypisovat řádnou soutěž – hodnota zakázky nepřesáhla šest milionů. To je v Lánech nejobvyklejší situace. Podle informací MF Dnes Mynářova dvojice Balák s Gaislerem rozhodovala, komu poputují zakázky za celkem 144 milionů korun.

Například firma Znakon (sponzor strakonického basketbalu) spravovala polňačky do Lán. Dojížděli k tomu 150 kilometrů a získali devět milionů. Další firma Aldast (také sponzor strakonického basketbalu) spravovala jednu z budov lánského areálu. Za 4,4 milionu. Karanténní oboru pro zvěř postavila za 700 tisíc firma Hober. Vlastní ji místostarosta Strakonic Rudolf Oberfalcer.

A Strakonicemi to nekončí. Oboru budovala také kolínská firma Silmex, která je dceřinou společností SWIETELSKY stavební (sponzor strakonického basketbalu). Svážnice opravovala za 1,1 milionu EUROGAS, dceřiná společnost výše zmíněné Energie.

Obhajobu Balákovi platí Lány

Baláka ve vyšetřování zastupuje advokátní kancelář Musalová, Jansta z Mladé Boleslavi. Účtují si dva tisíce na hodinu a peníze jdou z lánského rozpočtu. Její služby využívaly v minulosti firmy, které Balák vybudoval s Gaislerem. Využívala je také Adapta Skála, která mezi lety 2014 a 2017 prováděla různé opravy v Lánech. Za 11 milionů.

Balák má trvalé bydliště napsané v obci Jivina vedle Mnichova Hradiště. Právě firmy z Mnichova Hradiště v Lánech často působí. Například firma LIPRACO, která rekonstruovala jeden z lánských bytů za 2,3 milionu. Nebo JaP-Jacina, která za rozšíření vjezdu v Lánech dostala 800 tisíc. A firma Saturn služby, která za sedm milionů opravovala domy. Její majitel je navíc soused příbuzného Baláka.

Mynářovi muži Gaisler a Balák se navíc podle MF Dnes neznají jen díky strakonickým basketbalistům. V minulosti oba působili ve společnosti Lesy Hluboká nad Vltavou. Firma, která dříve měla utajené majitele, je dnes v úpadku. V současnosti je přitom jejím majitelem panamská firma, v jejíž dozorčí radě dlouhá léta seděl Pavel Dlouhý, zákulisní hráč jihočeské ODS a zároveň člověk, který má blízko k lobbistovi a příteli prezidenta Miloše Zemana Zdeňku Zbytkovi.

Výhoda pro získání lánské zakázky: Spojení s ODS

Firmy spjaté s ODS rovněž měly štěstí na získávání lánských zakázek. Kromě již zmíněné Energie je možné připomenout poradenskou firmu Eurovision, která lánské správě za čtyři miliony radila s dotacemi.

Správní radě této firmy přitom předsedá exposlanec za ODS David Šeich. Ve firmě přitom působil již dříve, ale v roce 2007 ji opustil. Krátce poté začala mít Eurovision mimořádné štěstí na zakázky od institucí veřejné správy pod kontrolou ODS. Šeich ale jakoukoli spojitost s úspěchem firmy odmítal, protože v rejstříku jako majitel figuruje jeho někdejší asistent.

Poradenství po firmě Eurovision převzala společnost Region Servis Centre. Ta patří dalšímu členu ODS Vladimíru Wasyliwovi. Ten ovšem tvrdí, že se k zakázce dostal přes projektanta, který jeho firmu na tuto možnost upozornil.

Poslední jihočeskou stopou je pak společnost Agrom KJ z Českých Budějovic. Firma, která se na svých internetových stránkách prezentuje jako prodejce a půjčovna vysokozdvižných vozíků, v Lánech realizovala i čtyři stavební zakázky za přibližně 19 milionů korun.

První ze zakázek firma získala již v září 2014, o měsíc dříve, než provádění staveb jako předmět svého podnikání doplnila do obchodního rejstříku. Náhled do registru smluv a věstníku veřejných zakázek přitom ukazuje, že jediné stavební tendry od státu společnost Agrom KJ nezískala, uzavírá MF Dnes.

vagen ( 8. února 2018 18:47 )

co je mozne cekat od byvaleho vymahace pohledavek mynare, ktery na neplatice a dluzniky posilal brutalni boxery

komin ( 8. února 2018 18:44 )

krimi mynar je velky hochstapler a podvodnik

marmat ( 8. února 2018 12:33 )

Zapomínáte ještě na sestříhané odposlechy...to se fakt nedá

marmat ( 8. února 2018 12:31 )

kofilo:TOTO JE KŘŠŤÁLOVĚ ČISTÁ DEMAGOGIE Z DÍLNY KALOUSEK A SPOL=źdenekkFamily

marmat ( 8. února 2018 12:29 )

Čístka na Hradě bude zajímavá ???? Nebo žádná

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa