Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Odhalení Zemanova kancléře: Na Hradě sedí boháč! Mynář má majetek za stovky milionů

Autor: simao, ČTK - 
5. ledna 2018
08:08

S prezidentem Zemanem dokončuje první období působení na Hradě. Přežil jej bez úhony, i když bylo kolem Vratislava Mynáře místy pořádně živo – kvůli jeho bezpečnostní prověrce, nákupu domu v Praze za 5,5 milionu, svatbě se svědkem Zemanem či narozeninové party v hradních zahradách. Mynář také tajil své majetkové přiznání. MF Dnes nyní uvedla, že jej nakonec uveřejnil. A vyplývá z něj, že má majetek za stovky milionů.

„Vlastní na 125 pozemků, akcie Unipetrolu nebo Pražské teplárenské či 13,5 milionu na účtu v bance. Dalších 60 milionů půjčil svým vlastním firmám,“ vypočítává MF Dnes.

Vratislav Mynář není rozhodně žádným chudákem, vyplývá z jejích zjištění. „Měl jsem podnikání v nakládání s odpadem se dvěma dalšími partnery (...). V určitém období jsme patřili k největším v republice. Pak jsme to prodali nadnárodní francouzské společnosti,“ říká nyní o tom, jak vydělal jmění.

Ministerstvo spravedlnosti zveřejnilo soupis Mynářova majetku v oficiálním registru. Do systému je Mynář vložil údajně 30. listopadu loňského roku – v poslední možný den, který mu to nakazoval zákon. Centrální registr oznámení zahájil provoz 1. září 2017. Shromažďovat má oznámení veřejných funkcionářů o podnikatelských aktivitách, majetku, příjmech a případných nesplacených závazcích.

Fraška s přiznáním: To si dělá pr...?

S velkou pompou odevzdal poslankyni Kovářové (STAN) Mynář čestné prohlášení o majetku jen za rok 2013. A to až v polovině roku 2015, kdy se řešil nákup jeho vily v pražských Strašnicích. Z prohlášení se ale nedalo prakticky nic vyčíst. V té době mu navíc zbývalo jen pár dní na odevzdání přiznání za rok 2014, toho se ale poslankyně nedočkala. „Nebavili jsme se o tom, ale předpokládala jsem, že když zbývalo už jen pár dní… tak by byl frajer, kdyby ho přinesl. Asi se ho ale nedočkáme,“ řekla tehdy Blesku Kovářová. „To si snad z nás dělají p*del, chlapci,“ rozzlobil dokument, který Mynář přinesl, tehdejšího místopředsedu Sněmovny Petra Gazdíka.

I kvůli těmto peripetiím teď Kovářová cítí zadostiučinění. „Dobrá zpráva je, že i tahle velká ryba se nakonec musela podřídit zákonu. Aspoň to tak v tuhle chvíli vypadá. Před projednáváním našeho návrhu zákona, který by budoucím prezidentským kancléřům uložil povinnost získat v jednoleté lhůtě bezpečnostní prověrku od NBÚ, jinak jejich funkce zanikne, je posilující si tohle uvědomit,“ reagovala poslankyně a připomněla tak požadavek Starostů.

Prezident svědkem, party na Hradě

Mynář byl šéfem prezidentské předvolební kampaně Miloše Zemana před historicky první přímou volbou hlavy státu. Vedoucím Kanceláře prezidenta republiky je Mynář od března 2013.

V letech 2010 až 2013 byl předsedou Strany práv občanů (SPO), tehdejších Zemanovců. Kolem Mynáře bylo velmi živo i ohledně jeho chybějící bezpečnostní prověrky na stupni přísně tajné. Miloš Zeman se ho v průběhu svého funkčního období opakovaně zastával.

A Hrad stojí za Mynářem i nyní, na prahu nových voleb. „Pan kancléř Mynář má prověrku na stupeň vyhrazené, takže bezpečnostní prověrku má... Bohatě to stačí, nic více nepotřebuje,“ zopakoval tento týden hradní mluvčí Jiří Ovčáček v pořadu TV Barrandov.

Mynář se v roce 2014 rozvedl se svou předchozí ženou Kamilou a v roce 2015 si za manželku vzal moderátorku Alexandru Noskovou. Za svědka mu šel přímo prezident Zeman. Loni v červnu slavil Mynář na Hradě své padesátiny – na party v Jižních zahradách Pražského hradu.

Penzion a vlek v Osvětimanech, vila v Praze

V Osvětimanech na Zlínsku vlastní Mynář zimní sportovní areál a penzion. Na jaře 2013 informovala MF Dnes, že Mynář penzion vybudoval i díky třináctimilionové dotaci, kterou získal od ministerstva školství na „rekonstrukci objektu pro ubytování sportovců“.

V letech 2003 a 2006 měl také Mynář nadvakrát koupit čtyřpatrový dům nedaleko Pražského hradu – dohromady za 12 milionů korun. Už rok poté byla ale nemovitost znalcem oceněna na 28 milionů.

Mynář na sebe upozornil také tím, že v Praze koupil vilu ve Strašnicích, kterou rekonstruuje – za 5,5 milionu korun od právníka Víta Širokého, což bylo podle některých expertů výrazně pod cenou. Mynáře se však opět zastal prezident Zeman, když vzkázal, že objekt potřebuje rekonstrukci až za 15 milionů korun, a proto nebyl koupen pod cenou, řekl Zeman. Mynář mu měl navíc původ peněz uspokojivě vysvětlil prodejem svého podílu ve firmě se 600 zaměstnanci.

Video  Kancelář Mynář: Za moji „podezřele levnou“ vilu může Zeman!  - Vera Renovica, Blesk TV
Video se připravuje ...

zkzkz ( 5. ledna 2018 18:28 )

ellenic ( 5. ledna 2018 17:14 )

zacotomame Jak vidíš,, tak je dobře chráněný, jiný by bez prověrky už letěl. Dostala jsem mailem zprávu o poslancích a jejich čerpání náhrad. V průměru čerpali za rok 2016 1,5 milionu v náhradách, někteří i více jak 1,5 milionu. Sebranka , dala bych jim to za průměrnou mzdu a byl by problém, nikdo by to za ten plat nedělal .

miroslava13 ( 5. ledna 2018 15:37 )

asi už je na čase aby lid vyrazil do ulic. už si z nás dělají srandu mooooc okatě.

pavel215_klafunda ( 5. ledna 2018 15:26 )

Co Havel rozmr.dal, tihle domr.dali.

marlen52 ( 5. ledna 2018 15:25 )

naparuje se jak holub

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa