Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lidé nadávají, v Česku se však žije dobře, míní Zahradil. A Kiska vyznamenal Kubišovou

Autor: simao - 
1. ledna 2018
19:01

Dva samostatné, demokratické státy vznikly 1. 1. 1993 z do té doby jedné země - Československa. Jak z Česka, tak i ze Slovenska dneškem přitom zní, že se v obou zemích vlastně žije dobře. A bezpečně. Zdůraznil to ve svém novoročním projevu slovenský premiér Andrej Kiska, na české straně se proti „nadávání, skuhrání a bědování lidí“ ohradil europoslanec Jan Zahradil (ODS).

Andrej Babiš se telefonicky spojil s premiérem Slovenska Robertem Ficem, aby se shodli na tom, že obě země i 25 let od rozdělení spojují nadstandardní vztahy.


Vedle Fica se k rozdělení Československa vyjádřil dnes i slovenský prezident Andrej Kiska. Na rozdíl od Miloše Zemana měl totiž tradiční novoroční projev.  

„Z lidsky vyčerpaného, ekonomicky zničeného a nevlídného skanzenu, který se zpoza železné opony vynořil na mapě svobodného světa, jsme přeměnili Slovensko na otevřenou, moderní a životaschopnou zemi, na stát, který dokázal využít jedinečný potenciál evropské integrace, aby se stal pevnou součástí nejvíc bezpečné, svobodné, prosperující a nejlépe spravované části světa,“ uvedl dnes Kiska. A připomněl, že letos oslaví Slováci se „sousedy a přáteli v ČR“ 100. výročí vzniku samostatného státu. 

Video  Zeman se Babišem chlubil Kiskovi: Jmenoval jsem Slováka premiérem  - Tv Joj
Video se připravuje ...

Kiska vyznamenal Kubišovou i Pitharta

Zatímco u Miloše Zemana je jasné, že by na Hradě rád setrval i druhé funkční období, u Andreje Kisky to tak zřejmé není. Svůj úmysl kandidovat znovu zatím neohlásil. Slovenský Denník N tipuje, že by Andrej Kiska nemusel podruhé kandidovat s odůvodněním, že by chtěl více času věnovat své rodině - tento svůj záměr by pak mohl dle této spekulace oznámit ještě před létem 2018, aby měli kandidáti více času na kampaň. Prezidentské volby na Slovensku se uskuteční v roce 2019.

Slováci si přitom dnešní výročí připomněli i při předávání státních vyznemanání. Prezident Kiska totiž Řádem Bílého dvojkříže vyznamenal zpěvačku Martu Kubišovou a expremiéra Petra Pitharta.

„Dvacet pět vyznamenaných je symbolem 25. výročí založení republiky. Není pochyb, že všechny vybrané osobnosti splňují vysoké nároky na prezidentské uznání,“ uvedl politolog Michal Horský pro deník Pravda. Ze Slováků vyznamenal Kiska např. zpěvačku Mariku Gombitovou, herečku Zuzanu Kronerovou či disidenta, sociologa a prognostika Fedora Gála, terezínského rodáka (narodil se tam v březnu 1945) žijícího v Česku.

Prezident Miloš Zeman na své poslední státní cestě ve stávajícím funkčním období na Slovensku. Prezident Miloš Zeman na své poslední státní cestě ve stávajícím funkčním období na Slovensku. | ČTK

Kiska dnes ve svém projevu připomněl Slovákům i další společná výročí s Českem. „Před 70 lety se k moci dostal totalitní režim. Na čtyři desetiletí ponížil tehdejší Československo na satelit podřízený zájmům sovětské moci,“ uvedl a mluvil o hrubém omezování svobody a lidské důstojnosti. Připomněl také 50 let uplynulých od doby, kdy tanky Varšavské smlouvy zničily touhu lidí po životě ve spravedlivější a svobodnější společnosti.

Příběh Slovenska po rozdělení republiky nebyl podle Kisky vždy jednoduchý, dokonalý ani přímočarý a dopředu určený. „Ne vždy a za každých okolností přinesl pěkné okamžiky a dobré zprávy. Byl to však silný příběh,“ říkal Kiska. „Slovenská republika je díky tomuto úsilí 1. ledna 2018 pro většinu lidí lepším místem pro život, než byla 1. ledna 1993. Ve světě plném nejistoty, násilí a ozbrojených konfliktů, náboženské a rasové nenávisti, autokratických režimů, které pohrdají životy vlastních občanů, to vůbec není samozřejmost,“ podotkl Kiska.

Zahradil: Dobře se žije i u nás

Že se dobře žije i v Česku, na to dnes upozorňují i čeští politici. Europoslanec Jan Zahradil (ODS) při příležitosti výročí 25 let od rozdělení Československa dnes na Facebooku vzkázal, že Česká republika je dobrým místem pro život. „A přes všechno nadávání, bědování a skuhrání (kterého je zejména fb plný) je to stát, ve kterém se pořád ještě dobře žije. Pokud si to nemyslíte, doporučuju se trochu rozjet po světě a porovnávat (čímž nemyslím se projet po Evropské unii o dovolené nebo v nějakém dotovaném Erasmu). Rádi se potom vrátíte,“ upozornil.

První dáma ODS Alexandra Udženija k dnešnímu výročí uvedla: „Stále si myslím, že rozdělení ČR a SR byl správný krok. Naše vztahy se Slovenskem jsou zcela korektní, dokážeme nadstandardně spolupracovat. V některých věcech se ale naše pohledy se Slováky rozešly, například v otázce přijetí eura.“ Podle ní je plusem, že díky české koruně „neručíme za cizí dluhy“ a ČR tak má vlastní měnovou politiku. „Buďme partnerem, ne vazalem,“ vyzývá.

Vznik republiky si připomněl i Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Jeho lidovci na Facebooku pro změnu vzkázali: „25 let dnes slaví naše krásná Česká republika. Přejeme jí proto hodně síly, odhodlání a trpělivosti. Svoboda ani demokracie nebyly v naší dlouhé historii nikdy samozřejmostí. Nenechme si je vzít.“

Zeman s novoročním projevem nevystoupil

Prezident Miloš Zeman na Nový rok s projevem nevystoupil. O tom, že se mají Češi vlastně dobře, však mluvil ve svém vánočním poselství 26. listopadu. „Česká republika je šestá nejbezpečnější země na světě. Jsme dokonce lepší než Švýcarsko. Máme nejnižší míru nezaměstnanosti v Evropské unii, a také nejnižší míru příjmové diferenciace, resp. míru chudoby v EU. Náš ekonomický růst je jeden z nejvyšších a naopak naše zadluženost jedna z nejnižších. Tak na co si máme stěžovat? Měli bychom být hrdý a sebevědomý národ, který si váží svých úspěchů,“ říkal Zeman, který Slovensko navštívil 12. prosince, kdy se sešel samozřejmě i s prezidentem Kiskou.

Již 2. ledna pak má Zeman s manželkou Ivanou v plánu přijmout ve 13:30 na zámečku v Lánech premiéra Babiše s jeho ženou Monikou a pozvat jej na tradiční novoroční oběd.

Klaus mluvil před 25 lety o „čínské zdi“ mezi ČR a SR

Mimochodem - první novoroční projevy v samostatném Česku přitom neměl Václav Havel, ale tehdejší premiér Václav Klaus a také předseda parlamentu Milan Uhde.

„Museli jsme prokázat, že se i tak bolestná věc, jakou je rozdělení státního celku, který zvláště nám Čechům přirostl k srdci, dá řešit civilizovanou, kulturní formou, a že zdaleka nemusí vést k budování čínské zdi od Jablunkova až k Břeclavi,“ říkal ve svém tehdejším projevu Klaus (tehdy ODS), který rozdělení republiky domlouval s Vladimirem Mečiarem (HZDS).

Předseda ODS Václav Klaus a předseda HZDS Vladimír Mečiar v hotelu v roce 1993 fakticky domluvili rozdělení Československa. Předseda ODS Václav Klaus a předseda HZDS Vladimír Mečiar v hotelu v roce 1993 fakticky domluvili rozdělení Československa. | Jiří Nováček

„Politické dohody letos v létě a na podzim umožnily završit rozchod včasnými a uvážlivými činy respektujícími cizí touhu po nezávislosti a prokazujícími vlastní zralost. Samostatný český stát se obnovuje ve znamení pravdy, která zůstala. Prý je to pramalý důvod k jásotu. Je to však dobrý důvod k naději, že pravdivý základ dá vyrůst domovu, který bude k radosti těm, kdo jej sdílejí, a obstojí před blízkými i vzdálenými sousedy, před celým světem jako přirozená složka jeho stability,“ říkal tehdy Uhde. A svůj projev zakončoval slovy „Česká republiko, dobrý den“.

Hrad si připomněl výročí vzniku republiky

Oslavy 25. výročí vzniku republiky a také zahájení jubilejního 100. roku republiky si dnes připomněl však i Pražský hrad - slavnostním střídáním Hradní stráže a mimořádnou expozicí v prostorách prezidentské kanceláře.

Na výstavu se přišlo podívat 5700 návštěvníků, stovky lidí sledovaly i střídání stráží. Tradiční polední střídání Hradní stráže u vchodu z Hradčanského náměstí se dnes konalo ve slavnostnějším duchu. Na nádvoří přijely motocykly Hradní stráže, Hudba Hradní stráže zahrála v trojnásobném počtu. Ceremoniál byl doplněn o hlášení velitelů staré a nové stráže veliteli slavnostní jednotky, předána byla malá standarta prezidenta republiky a zazněla státní hymna.

Video  Zeman a Klaus se špičkovali na večírku po vyznamenání  - David Vaníček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

V tzv. návštěvních místnostech na třetím hradním nádvoří v minulosti bydlel správce Hradu, jejich současná podoba pochází z období první republiky. Vstup do nich byl dnes pro návštěvníky zajištěn takzvaným čestným vstupem pod balkonem. Podle Hradu je určen pro nejvýznamnější oficiální hosty.

Na výstavě byly k vidění třeba originální slavnostní výtisk Ústavy ČR, nejvyšší státní vyznamenání nebo originály dokumentů ze sbírek Archivu Kanceláře prezidenta republiky týkající se prvního českého prezidenta Václava Havla. Lidé si tak mohli přečíst třeba přání od amerických prezidentů George Bushe a Billa Clintona. Vystaveny byly i současná a federální standarta.

oltec ( 2. ledna 2018 19:12 )

kdy si půjdeš pro sociální dávky lůzře

Sisko ( 2. ledna 2018 15:35 )

Za práva zvírat,ľudí až potom.

Sigi ( 2. ledna 2018 13:33 )

Je naprostá pravda, že jsme se v minulosti nikdy neměli jako dnes. Přesto se musíme za naši zem stydět, všichni víme proč. V zahraničí raději říkám, že jsem z SK! Že může být u nás lépe? To může být vždy. Mám jen strach, ža alkoholik s Burešem nás srazí zpět. Za každou cenu musíme být v NATO a co nejdříve mít euro! Češi jsou finančně negramotní, proto remcají. Závidím slovákům jak jdou nahoru, závidím jim prezidenta, premiera, závidět se dá i první dáma. Hrad v Praze a její představitelé, to je jedna velká ostuda!

0703 ( 2. ledna 2018 07:49 )

Škoda slov, ala na každého dojde, přesně jak je na každou s.... se voda vaří. Důchodci a nemocní nemají na léky, českým dětem se musí dělat sbírky na léčbu, když zvalorizují důchody o 400, tak už o 1000ti důchodci platí více a to ještě ani nemají tu valorizaci, tak že nějaké hloupé řeči odsáků utvrzují o tom jak to jenom je- že dávno měli být v teplákách a zodpovídat se za své činy.

miko ( 1. ledna 2018 22:54 )

až budu mít jejich prachy, tak se mi taky bude žít v Česku dobře a ještě budu šetřit

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa