Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Mynáře k prověrce nutit nechtějí. Babišova vláda odmítla přísnější režim pro kancléře

Autor: pk, ČTK, simao - 
24. ledna 2018
13:25

Babišova menšinová vláda, která dosluhuje v demisi, se ve středu sešla, aby projednala řadu bodů. Osekání EET, ale třeba i návrh, aby se mohl stát kancléřem prezidenta pouze člověk s prověrkou na nejvyšší stupeň utajení Přísně tajné. Ani jedno však na vládě neprošlo. A návrh, mířící evidentně na kancléře Vratislava Mynáře, označila vláda za nesystémový. 

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) po jednání vlády novinářům řekl, že návrh STAN ohledně toho, aby měl kancléř prezidenta prověrku na stupni Přísně tajné, by se měl vztahovat i na další úředníky v podobném postavení, což by vedlo k netransparentnosti vzhledem k tomu, že prověrky jsou tajné.

Vláda proto ve středu rozhodla, že nepodpoří ve Sněmovně normu, která by takto omezila pravomoci přímo voleného prezidenta. O novele poslanců hnutí STAN, která zjevně reaguje na spory o chybějící prověrku kancléře Vratislava Mynáře, rozhodnou zákonodárci.

Babiš varoval před Mynářem

Mynář bezpečnostní prověrku na stupeň Přísně tajné nezískal a Národní bezpečnostní úřad zamítl i jeho rozklad vůči tomuto rozhodnutí. Kancléř se chce bránit soudní cestou.

Pikantní na tom je, že návrh STAN se na vládu dostal poté, co sám premiér Babiš varoval prezidenta Zemana před jeho kancléřem. Podle premiéra má totiž kolem sebe prezident Zeman lidi, kteří mají kontroverzní pověst. „Je velice loajální vůči svým nejbližším spolupracovníkům, možná až nekritický,“ řekl na Primě Babiš.

Na otázku, zda má na mysli kancléře Mynáře a ekonomického poradce Martina Nejedlého, odpověděl Babiš, že ano. „Ta atmosféra a různě opakované věci, ty kontroverze těch lidí kolem pana prezidenta, mu určitě nepomohly v těch kruzích, které teď stojí proti němu,“ vzkázal Babiš.

„V zemi je výrazná kritika těchto dvou lidí, o tom si štěbetají vrabci na střeše. Zajímavá věc je na tom jediná: že to pan Babiš takto řekl explicitně a záměrně,“ navázal ve studiu Blesku exprezident Václav Klaus.

Vládní legislativa: Kancléř tuto prověrku nepotřebuje

Podle vládních legislativců však není nezbytné, aby měl hradní kancléř osvědčení pro nejvyšší stupeň utajení. „Kancelář prezidenta republiky pracuje pouze s informacemi podléhajícími stupni utajení Vyhrazené nebo Důvěrné,“ stojí v podkladech k dnešnímu jednání vlády.

Návrh STAN předpokládá, že pokud by prezidentův kancléř prověrku nejvyššího stupně do roka nezískal, funkci by ztratil a nesměl by ji znovu získat. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček dal novelu už dříve do souvislosti s kampaní před nynější volbou hlavy státu.

Poslanci STAN uvádějí, že dosavadní úprava postavení kancléře je kusá. Zákon uvádí, že kancléře jmenuje a odvolává prezident. Navrhovatelé nepokládají úpravu za šťastnou vzhledem k tomu, jak se s touto funkcí zachází za nynějšího prezidenta Zemana. Požadavek na bezpečnostní prověrku zdůvodňují poslanci STAN mimo jiné tím, že je nanejvýš paradoxní, když ji mají podřízení kancléře, a mohou se tedy seznamovat s informacemi, ke kterým jejich nadřízený bez příslušného osvědčení přístup nemá.

Starostové také navrhují, aby kancléř nesměl zastávat žádnou funkci v politických stranách a hnutích, jejich členem by však být směl. Poukazují přitom na to, že Mynář byl vysokým funkcionářem politické strany. V letech 2010 až 2013 vedl Stranu práv občanů.

Video  Kancléř bez prověrky slavil narozeniny na Hradě: Přišel Uzel, Duka, Šlechtová a tajili dary  - Petr Soukup
Video se připravuje ...

Vláda odmítla i zúžení EET

Babišova vláda ve středu podle očekávání odmítla také návrh skupiny poslanců pěti stran zúžit povinnost elektronické evidence tržeb (EET) pouze na podnikatele z řad registrovaných plátců DPH. Místopředseda menšinového kabinetu Richard Brabec (ANO) připomenul, že ministerstvo financí hodlá v únoru předložit vlastní návrh změn systému. Podle vládních legislativců omezení okruhu povinných subjektů na plátce DPH je příliš zužující s ohledem na potřebné naplnění efektivity zákona.

S návrhem novely zákona o EET přišla pětice stran: ODS, SPD, TOP 09, Piráti a STAN. Předkládající poslanci argumentují tím, že podoba zákona o EET není ani po nedávném zásahu Ústavního soudu přijatelná, když nepřiměřeným způsobem zasahuje zejména ty nejmenší podnikatele. 

Soud loni v prosinci například zrušil plánovaný start třetí a čtvrté etapy EET s odkazem na to, že je nutné důkladně zvážit dopady na různé skupiny povinných subjektů. Třetí vlna se týká svobodných povolání, dopravy či zemědělství, čtvrtá potom vybraných řemesel a výroby.

Podle návrhu poslanců by proto evidenci tržeb podléhali pouze registrovaní plátci DPH, tedy takoví, jejichž obrat za předcházejících 12 měsíců přesáhl jeden milion korun, případně se k dani registrovali dobrovolně.

Vláda nyní argumentuje například tím, že podnikatelé často obcházejí zmíněnou hranici obratu pro registraci tím, že vykazují nižší tržby. Uvádí také, že při navrhovaném obratu by se výjimka týkala většiny podnikatelů, EET by zcela ztratila efektivitu a působila by dokonce proti narovnání podnikatelského prostředí. Dále poukazuje i na to, že návrh zmiňuje pouze registrované plátce DPH, nikoli všechny. Bez ohledu na stanovisko vlády dostanou předlohu k projednání poslanci. Zatím není jisté, kdy se k tomu dostanou.

Návrh SPD vládu zklamal

Do třetice pak vláda řešila dnes také návrh hnutí SPD na přímou volbu starostů a hejtmanů. Podle vlády je však nepropracovaný. A ministři k němu přijali neutrální stanovisko. Šéf ministerstva spravedlnosti Pelikán po jednání uvedl, že se samotným záměrem vláda souhlasí. „Velice nás ale zklamalo provedení, neřeší důsledky, které jsou s tím spojené,“ uvedl a jako příklad jmenoval vztah například hejtmana k ostatním institucím.

Ministr vnitra Lubomír Metnar podle Pelikána připraví věcný záměr předpisu, který by návrh rozpracoval. Předkladatelé si od ústavní novely slibují mimo jiné větší odpovědnost přímo volených starostů a hejtmanů ke spravovanému majetku. Funkční období starostů a hejtmanů by bylo podle navrhované novely z ústavy čtyřleté a podrobnosti jejich volby by musel stanovit zákon.

Účinnost novely navrhli poslanci SPD k červenci. Ústavní změna by tak platila už pro podzimní komunální volby. Pokud by do té doby nebyly přijaty nutné novely mimo jiné volebních zákonů a zákonů o obcích a o hlavním městě, hrozily by námitky, že všichni starostové byli zvoleni v rozporu s ústavou, stojí v podkladech, podle kterého kabinet zaujal k ústavní novele neutrální postoj.

Poslanci SPD návrh zdůvodňují také argumentem, že nepřímo volený starosta a hejtman nyní musí vykonávat mandát tak, aby se zavděčil členům zastupitelstva, kteří jej do funkce odhlasovali. Nemá proto podle nich dostatečně silný mandát pro kroky, které by místní obyvatelé sice uvítali, ale zastupitelstvo s nimi nesouhlasí. Také o dalším osudu předlohy SPD rozhodnou zákonodárci. Vzhledem k tomu, že jde o změnu ústavy, byla by pro její schválení nutná třípětinová většina v obou parlamentních komorách.

Video  Komunisté koketují s vládou Babiše. A teror za Terezu? Čech poslal výhružky  - Markéta Volfová, Lukáš Červený, redakce Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

avina ( 24. ledna 2018 15:32 )

Schwarzenberg neměl prověrku-za prez. Havla. On by ji neuměl vyslovit...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa