Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kvůli EET zavřelo 3000 hospod, zuří podnikatelé. Ministerstvo: Je to jinak

Autor: ČTK, Mii - 
8. ledna 2018
15:40

Kvůli elektronické evidenci tržeb (EET) loni ukončilo činnost 3000 hospod a restaurací, především na venkově. Na pondělní tiskové konferenci to uvedli zástupci podnikatelských svazů a živnostníků, mimo jiné Podnikatelských odborů, Asociace farmářských tržišť, Strany soukromníků ČR nebo Asociace živnostníků. Dodali, že výběr DPH byl navíc u oborů nepodléhajících EET třikrát vyšší než výběr DPH u oborů spadajících pod EET. Ministerstvo financí kritiku odmítlo, EET považuje za opatření, které zásadním způsobem přispívá k narovnání podnikatelského prostředí.

Ministerstvo meziročně v segmentu stravovacích a ubytovacích zařízení zaznamenalo nárůst počtu registrací k DPH o 854 subjektů. „Je tedy patrné, že obavy z hromadného ukončování podnikatelské činnosti se v žádném případě nepotvrdily,“ uvedl úřad.

Podnikatelé podle jejich zástupců utratili za pořízení EET nejméně tři miliardy korun, což jsou podle nich z hlediska podnikání neúčelně utracené peníze. Každý rok zaplatí podnikatelé za provoz a servis EET nejméně dvě miliardy korun, dodali.

První vlna EET začala předloni v prosinci pro ubytovací a stravovací služby. Druhá vlna začala loni v březnu pro velkoobchod a maloobchod. MF k výročí zavedení EET loni v prosinci uvedlo, že od předloňského prosince do loňského října zrušilo v ubytování a pohostinství podnikání 1506 subjektů, nově se registrovalo 2465 subjektů. V souvislosti s výsledky státního rozpočtu ministerstvo uvedlo, že celkový pozitivní dopad EET na inkaso DPH na úrovni veřejných rozpočtů odhaduje loni na 5,2 miliardy korun.

„Z údajů, které jsme získali od Finanční správy, vyplývá, že obory nepodléhající EET měly třikrát vyšší výběr DPH než obory podléhající EET. EET tedy nemá žádný pozitivní vliv na výběr daní,“ uvedl v pondělí předseda Podnikatelských odborů Radomil Bábek. Dodal, že pondělní tiskovou konferencí její protagonisté zahajují další kampaň za zrušení EET. Na zrušení EET jako celku nadále trvá i ODS, uvedla na tiskové konferenci první místopředsedkyně strany Alexandra Udženija. „Je to útok na svobodné podnikání v tomto státě,“ dodal předseda Strany soukromníků ČR Petr Bajer.

Poslední dvě vlny EET v nedohlednu

Ministerstvo uvedlo, že prezentované srovnání inkasa DPH podle sektorů je metodicky vadné a učiněné závěry jsou mylné a zkreslující. „Zejména je zcela opomíjena zásadní skutečnost, že různá odvětví rostou či klesají v ekonomice v čase různě, a to zejména v souvislosti s ekonomickým cyklem a citlivostí jednotlivých ekonomických sektorů na něj. Například obory činnosti, jako výroba PC nebo chemických přípravků, rostou při celkovém růstu ekonomiky rychlejším tempem než sektory evidující tržby v prvních dvou vlnách. Opomíjeno je také snížení sazby DPH v sektorech spadajících do první vlny EET a řada dalších vlivů,“ uvedl úřad.

Loni v polovině prosince Ústavní soud zrušil plánovaný start třetí a čtvrté etapy EET s odkazem na to, že je nutné zvážit dopady na různé skupiny povinných subjektů. Třetí vlna se týká svobodných povolání, dopravy či zemědělství, čtvrtá vybraných řemesel a výroby. Podle MF tak bude zřejmě start dalších vln EET posunut. Ve třetí a čtvrté vlně, které původně měly začít letos v březnu a červnu, by se mělo podle MF zapojit do EET zhruba 300 000 podnikatelů. Po roce fungování EET evidovalo tržby 161 000 podnikatelů.

Úřady za rok fungování EET provedly 76 761 kontrol a uložily 4000 pokut za 38,4 milionu korun. Správa zároveň během roku od spuštění systému uzavřela kvůli neplnění EET 11 provozoven. Z toho pět provozoven obnovilo činnost.

Nejčastějším prohřeškem při kontrolách bylo nevystavení účtenky, nezaslání údajů do systému EET nebo neumístění informačního oznámení.

Náklady na zavedení EET podle dřívějších údajů finanční správy letos mají činit zhruba 370 milionů korun a v dalších letech zhruba 310 milionů korun ročně.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

TERMINATOR007 ( 20. února 2018 15:50 )

 No Vida tady píšou takové co panu velkoopodnikateli fandí,tzv burešovo ten nemusí nic EET . udělal pro spodinu totiž veliké rybi , se nám vysmívají z daňových rájů.tady je poznat mentalitu národa.fandí zlodějům jak je sám Bureš.chudák on maká nikdo jiní nech táhne na čoboli,tam ho zavřou a bude klid

22855 ( 7. února 2018 18:02 )

článek je zavádějící , když napíšete A napište i B . Ty chudáci co zkončili byli skoro všichni nepoctivý podnikatelé . Jak vysvětlíte na městě s 5000 obyvatel kde se známe a kde máme 25 hospod zkončili 3 hospody kvůli EET . Majitelé nadávali zuřili jako vy tady atd. , ale za 3 měsíce ty samí majitelé otevřeli stejný hospody znovu pod jiným jménem hospody nový IČO , DIČO , tváří se jako nový hostinský i s EET a tváři se ŽE SE NIC NEDĚJE . Tak napište podruhý pravdu že převlíkají kabát aby se na jejich podvody nepřišlo a to není jen u hospod. Kadeřnice ( okolo 8 kadeřnic na 5000 obyvatel ) jsou u nás tak vytížený , že se musí zákazníci objednávat jak ženy tak i muži pokud nechtějí chlapy čekat 1-2 hod až na ně vyjde volno ne řada . Střihání chlapů jednotná cena 85 kč i když má pleš , nebo dlouhý vlasy . zacotomame (08. 01. 2018 208// bud jste drahá , nebo to neumíte pak se nedivte že k vám nikdo nejde a jede radši zákazník jinam . Ve fabrice je práce dost za 15-20000 kč možná by vás tam vzali

salto ( 9. ledna 2018 07:16 )

Kolik že museli ti chudáci investovat do EET? Vydělil bych to 12 a vychází tak nějak ehm, směšná částka. Kvičí jenom zloději a přikrádači. Zde jsou pravidla a ty je nutno respektovat, bohužel v naší banánové, korupcí prolezlé republice to tak nějak nejde, protože někdo už v divokých 90-tých letech nastavil tato zvěrská pravidla a najednou by tito vyscánkové měli platit to co jim přísluší? No to je ale křivárna na ty chudáky

marmat ( 8. ledna 2018 18:26 )

Hrušky a okurky nejdou dohromady! Ale Vy to velmi dobře víte-jen ze zvyku prudíte

marmat ( 8. ledna 2018 18:24 )

TOTO REDAKCE TRPÍ!!! PROČ ??? zdenekk:kretenos500 ty smradlavý nemytý soumare Anglie nemá EET ale registrační pokladny.

Zobrazit celou diskusi