Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zeman jde orodovat za Babiše. Ve Sněmovně perlil i o „přeříznutí aktivistek“

  • Autor: Jakub Veinlich,ČTK - 
    9. 1. 2018
    05:02

    Podeváté se chystá prezident Miloš Zeman do Poslanecké sněmovny. A bude to naposledy v jeho pětiletém funkčním období. Poprvé vystoupil před poslanci v květnu 2013. Ani jednou nevynechal své bonmoty nebo drobné rýpance do politiků. Mezi dosavadními prezidenty Česka je přitom rekordmanem v návštěvách dolní komory. Václav Havel tu byl za deset let osmkrát, Václav Klaus vystoupil před poslanci jen dvakrát. Blesk Zprávy zmapovaly Zemanovy výroky před zákonodárci. 

  • 1.Rýpnutí do Schwarzenberga

    Poprvé v roli prezidenta vystoupil Miloš Zeman v Poslanecké sněmovně 7. května 2013. Přesně dva měsíce od své první inaugurace. Dřív než zavítal do Poslanecké sněmovny, vystoupil Zeman v Senátu. K poslancům pak mluvil 46 minut. Kritizoval hlavně podle něj nesmyslnou podporu solární energie, která stála do té doby české firmy podle prezidenta zhruba 165 miliard korun, jako další problém pak označil rostoucí nezaměstnanost. Řekl také, kdo bude v jeho poradním týmu. A odmítl, že by byl pouze prezidentem, který bude jen schvalovat zákony, které mu budou zákonodárci posílat.

    Jako přímo zvolený prezident nebudu strojem na podpisy. Pokud chcete úředníka, který si navleče klotové rukávy, podepíše příslušné listiny, aniž by je četl, dobře se naobědvá a potom usne, tak jste si měli zvolit někoho jiného,“ prohlásil Zeman. A přímo se tak opřel do Schwarzenberga, který je znám občasným usínáním i při jednání Sněmovny, právě při těchto slovech se prezident také na svého soka z první přímé volby prezidenta za hlasitého smíchu části poslanců obrátil. Schwarzenberg vypadal, jako když skutečně spí.

    Prezident Miloš Zeman ve Sněmovně Prezident Miloš Zeman ve Sněmovně | Zbyněk Pecák, Ladislav Křivan

  • 2.Podpora Rusnokovy vlády

    Podruhé přijel Miloš Zeman do Poslanecké sněmovny 7. srpna 2013. Bylo to rušné léto, na jehož začátku padla po „policejní šťáře“ ve Strakově akademii vláda Petra Nečase. Zeman odmítl pokračování koalice na stejném půdorysu jen s jiným premiérem – respektive premiérkou Miroslavou Němcovou z ODS.

    „Nacházíme se uprostřed politické krize, kterou velká většina z nás nezavinila, ale všichni ji musíme společně řešit,“ řekl tehdy Zeman přítomným poslancům a odůvodnil svůj krok, proč ze všech možných variant, které se nabízely, přistoupil k řešení jmenování vlády úředníků, která neodrážela výsledky voleb.

    „Kolovala pomluva, že by to byla Nečasova vláda bez Nečase. Tvrdím, že tomu tak není. Při vší úctě k panu poslanci Petru Nečasovi jsem hluboce přesvědčen, že v uplynulých třech letech byl faktickým premiérem vlády České republiky pan Miroslav Kalousek. A jsem stejně tak hluboce přesvědčen, že v případě, že premiérkou jmenuji - a já to nevylučuji - paní Miroslavu Němcovou, tak to bude opět faktický ministerský předseda jménem Miroslav Kalousek,“ řekl. Právě s Kalouskem je Zeman už řadu let na kordy a kandidoval také s heslem, že ho dostane z politiky.

    „Vláda, kterou jsem jmenoval, je nejčastěji nazývána vládou překlenovací. Je to vláda složená z nestranických odborníků, která v první fázi své činnosti během několika málo týdnů udělala podle mého názoru řadu užitečných věcí,“ zmínil. Myslel například zvýšení minimální mzdy.

    „Budete-li si přát návrat na několik měsíců oné smutné katastrofické Kalouskovy vlády, prosím, hlasujte proti vládě Jiřího Rusnoka,“ zakončil svůj projev Zeman, který ale část poslanců ani neposlouchala. Rusnokova vláda nakonec důvěru nezískala a 13. srpna podala demisi, vládla pak ale až do sestavení koaliční vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL.

    Miloš Zeman prozradil, na kdy se chystá vyhlásit předčasné volby. Straně Miroslavy Němcové (ODS) hrozí volební debakl. Miloš Zeman prozradil, na kdy se chystá vyhlásit předčasné volby. Straně Miroslavy Němcové (ODS) hrozí volební debakl. | Reuters

  • 3.Nobelova cena pro Babiše

    V pořadí třetí cestu do Poslanecké sněmovny Miloš Zeman podnikl 18. února 2014. Tehdy vystoupil před poslanci při projednávání programového prohlášení vlády Bohuslava Sobotky. „Milí moji, a kde na to vezmete?“ vytknul kabinetu jeho plány, které si vláda Bohuslava Sobotky napsala do svého programu.

    Zmínil, že kdyby ministr financí Andrej Babiš našel peníze na všechny plány, mohl by být kandidátem na Nobelovu cenu. Zeman se pozastavil nad rozdíly, mezi koaliční smlouvou a také programovým prohlášením. Zeman prý v dokumentech našel 15 rozdílů. V koaliční smlouvě se psalo například o nižším DPH na léky, knihy a případně na další věci, ale že v programovém prohlášení se mluví už jen o lécích.

    Poslední scénář je, že vláda splní sliby za cenu dalšího neúmorného zadlužování a rozdávání předvolebních dárečků, rýpnul si do kabinetu Zeman.

    Schůze sněmovny trvala do půl jedenácté večer a vládu podpořilo 110 poslanců.

    Prezident Miloš Zeman ve Sněmovně (21. 2. 2017) Prezident Miloš Zeman ve Sněmovně (21. 2. 2017) | ČTK

  • 4.„Hodně slimáčků a málo kapustičky“

    Počtvrté vystoupil Miloš Zeman v Poslanecké sněmovně o sedm měsíců později, 2. září 2014. Před poslanci hrozil ústavní stížností. Sám si přišel ohlídat, jak budou hlasovat o jeho vetu nad služebním zákonem. Zeman s ním nesouhlasil proto, že v něm existují političtí náměstci. Politiky chtěl přesvědčit, ať je z normy vyškrtnou, protože řada politiků tvrdila, že zákon má odpolitizovat státní zprávu.

    „Hodně slimáčků a málo kapustičky,“ glosoval Zeman, podle něj ale jednotlivé strany potřebovaly umístit své zasloužilé a loajální funkcionáře. Zeman zdůraznil, že v jeho vládě žádní političtí náměstci nebyli, protože měli přímou odpovědnost za řízení části úřadu.

    „Za půldruhého roku jsem právo veta uplatnil pouze v jednom případě,“ apeloval prezident na poslance s tím, že když jeho veto přehlasují, podá ústavní stížnost. Při jeho projevu poslanci TOP 09 opustili sál.

    Miloš Zeman ve Sněmovně: Dorazil na projednávání státního rozpočtu (7. 12. 2016) Miloš Zeman ve Sněmovně: Dorazil na projednávání státního rozpočtu (7. 12. 2016) | Foto Blesk - Jakub Poláček

  • 5.Zákon proti mafiánům

    Miloši Zemanovi záleželo také na podobě zákona o prokazování původu majetku. Kvůli tomu dorazil do Poslanecké sněmovny 19. června 2015.

    „Ten, kdo získal své prostředky legálním způsobem – se podle tohoto zákona nemá čeho obávat. Mají se obávat ti, kdo zbohatli okrádáním státu, kdo zbohatli korupcí,“ řekl Zeman poslancům ve své řeči.

    Návrh zákona počítal s tím, že Finanční správa může porovnávat výši majetku jednotlivých osob s jejich daňovým přiznáním. Zeman si přitom přál, aby zákon sahal i do minulosti. „Aby nebyl redukován na deklaraci typu: Co sis nakradl, to je tvoje, ale dál už nekraď,“ použil ve svých argumentech Zeman.

    Rathova sedmička a kapříci

    Prezident se přitom trefoval také do konkrétních kauz, které například stály posty bývalého středočeského hejtmana z ČSSD Davida Ratha, či aféry okolo fotbalového svazu.

    „Ti kdo argumentovali tím, že tento zákon obtěžuje poctivé občany, zřejmě zahrnovali i mezi poctivé občany, i ty, kdo získávali krabici od vína, kde nebylo víno, ty, komu připluli kapříci, kteří nebyli kapry, a vyčlenili se ze skupiny baťovských podnikatelů směrem ke skupině kožených podnikatelů,“ narážel Zeman na uprchlého podnikatele Viktora Koženého.

    „Největší trest, který můžete mafiánovi udělit, není to, že ho pošlete do vězení. Největší trest pro mafiána je zabavení jeho majetku,“ přidal svůj bonmot Zeman. To vše v době, kdy opozice chtěla po hradním kancléři Mynářovi, aby zveřejnil své majetkové přiznání.

    Šéf Sněmovny Jan Hamáček vítá prezidenta Miloše Zemana Šéf Sněmovny Jan Hamáček vítá prezidenta Miloše Zemana | ČTK

  • 6.Politici až za uklízečkou

    Šestá návštěva přišla na řadu 11. března 2016. Zeman doporučil poslancům schválit zákon o celostátním referendu, za přípravu pochválil svého protikandidáta v prezidentských volbách Jiřího Dienstbiera.

    „Pan Dienstbier podle mého názoru udělal mizerný ústavní zákon, který zahrnuje mimo jiné omezení kompetencí prezidenta, a udělal dobrý ústavní zákon, který se týká obecného referenda,“ překvapil Zeman pochvalou svého dalšího rivala z první přímé volby prezidenta a dodal, že každému řemeslníkovi se občas něco povede a něco nikoliv.

    Video  Zeman vmetl poslancům uklízečky. A tepal Halíka s Paroubkem  - Blesk / Petr Soukup, Zuzana Štíchová
    Video se připravuje ...

    K zákonu měl prezident tři připomínky – vadilo mu, že otázku referenda mohou napadnout jak petenti, tedy občané, tak i vláda. Prezidentovi nebylo jasné, jak by se s takovou skutečností popasovali samotní ústavní soudci. „Soudci se dostávají do schizofrenní situace,“ uvedl Zeman.

    Vystoupení odmítli sledovat poslanci TOP 09. Protestovali tak proti zákonu jako takovému i proti vystupování Zemana doma i v zahraničí. V půlhodinovém projevu pak prezident mluvil i o možnosti přímé volby starostů nebo hejtmanů.

    Schválením zákona by si podle prezidenta mohli politici u veřejnosti napravit reputaci. „V několika posledních letech zaujímají politici, nejen poslanci, ale také ministři, předposlední místo za uklízečkou,“ apeloval Zeman na poslance. Marně. Zákon nakonec Sněmovnou neprošel.

    Video  Anketa o Zemanovi  - Zuzana Štíchová, Petr Soukup
    Video se připravuje ...

  • 7.Hledání adresy na Nobelův výbor

    Krátce před koncem roku 2016 dorazil Zeman do Sněmovny znovu: 7. prosince poslanci schvalovali rozpočet na další rok. I když vládu pochválil za plnění rozpočtu v aktuálním roce, v tom následujícím jí chyběla prý větší odvaha, kdy rozpočet počítal se schodkem 60 miliard korun.

    Zeman byl přesvědčený, že v době hospodářského růstu má být rozpočet přebytkový, v časech krize schodkový. Kritizoval také dotace na obnovitelné zdroje, které označil za batoh plný kamení a za nesmyslnou politiku bývalého ministra životního prostředí za Stranu zelených Martina Bursíka. Vláda na to podle prezidenta měla reagovat daňovými opatřeními.

    Za rozpočet 2016 ale pochválil tehdejšího ministra financí a dnešního spojence v křesle premiéra Andreje Babiše.

    Video  Miloš Zeman popáté ve Sněmovně: Chválil rozpočet, kritizoval sociální dávky  - Blesk - Jaroslav Šimáček
    Video se připravuje ...

    „Před téměř čtyřmi roky jsem se dopustil jisté neprozřetelnosti. Při projednávání programového prohlášení nové vlády jsem řekl, že pokud se ministru financí s takovým objemem plánovaných rozpočtových výdajů podaří dosáhnout vyrovnaného rozpočtu, navrhnu ho na Nobelovu cenu za ekonomii. Ještě je prosinec. Těch 55 miliard vykazovaného rozpočtového přebytku se může rozplynout. Počkáme si na leden. Ale kdyby se nerozplynuly, již dnes vám sděluji, že pátrám po adrese Nobelovského výboru,“ žertoval před poslanci Miloš Zeman. Zároveň ale kritizoval, že část přebytku vyvolalo podle něj razantní snížení investic. A vadil mu také příliš velký objem sociálních dávek. 

  • 8.Přeříznuté aktivistky

    Zatím naposledy byl prezident Miloš Zeman v poslanecké sněmovně 22. února 2017. Tehdy mezi poslanci a odborníky i aktivisty rezonovalo téma národních parků. Zeman mluvil především o Šumavě, kterou léta sužoval kůrovec. V té souvislosti zmínil opět bývalého ministra životního prostředí Martina Bursíka, který se podle Zemana označoval za přítele kůrovce.

    U některých poslanců vzbudila část projevu velký smích, část z nich, především z pravicové opozice, opět raději odešla. A to ve chvíli, kdy prezident mluvil o konkrétní situaci, kdy se tři odpůrkyně kácení napadlých stromů připoutaly k jejich kmenům.

    „... se k těmto třem ztepilým smrkům připoutaly tři neméně ztepilé dívky z hnutí Duha. A když tam přišli dřevorubci, tyto dívky bránily dřevorubcům v pokácení těchto stromů. A místo toho, aby je tito dřevorubci přeřízli –(v sále Sněmovny se rozezněl smích, který byl vidět i na tváři Zemana), pardon, mám tím samozřejmě na mysli ty stromy, já nechápu, proč se smějete? ...Aby je ti dřevorubci přeřízli, tak odešli,“ zakončil svůj bonmot Zeman.

    Prezident Miloš Zeman a předseda dolní komory Jan Hamáček (ČSSD) ve Sněmovně (21. 2. 2017) Prezident Miloš Zeman a předseda dolní komory Jan Hamáček (ČSSD) ve Sněmovně (21. 2. 2017) | ČTK

  • 9.Podpora Babišovi

    Podeváté přijde Miloš Zeman do Poslanecké sněmovny 10. ledna. Tedy v den, kdy bude jednobarevná vláda Andreje Babiše usilovat o důvěru. A jen dva dny před zahájením historicky druhé přímé volby prezidenta, ve které Zeman usiluje o dalších pět let na Hradě. Vláda ale zatím podporu ve Sněmovně zajištěnou nemá. Pokud ji nezíská, musí Babiš podle ústavy podat demisi kabinetu. Zeman se ale už nechal slyšet, že šéfa hnutí ANO pověří sestavením vlády i při druhém pokusu.  

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pochcanycarmin ( 9. ledna 2018 12:40 )

Tohle je lepší http://www.jenpromuze.cz/start/21694-milos-zeman-se-pochcal

pochcanycarmin ( 9. ledna 2018 11:28 )

Bude opět soudruh Zeman navrhovat soudruha Babiše na Nobelovu cenu?

japome ( 9. ledna 2018 11:15 )

koblihy nejím , nejsem volič Babiše - narozdíl od tebe vidím kousek dál než na špičku nosu - což je tvůj případ

marmat ( 9. ledna 2018 11:14 )

je nervově velmi nadranc

marmat ( 9. ledna 2018 11:12 )

Zkuste miláčku být milý...nemoc zmizí Používáte TO totiž pořád a asi TO nevíte

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa