Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Václav Klaus v Blesku: Babišův tlak na Zemana kvůli Mynářovi a Nejedlému je záměrný

Video se připravuje ...
Autor: vr - 
15. ledna 2018
19:48

Slova premiéra Andreje Babiše (ANO), že by se měl prezident Miloš Zeman zbavit svých kontroverzních spolupracovníků, jsou prý zcela záměrná. V exkluzivním rozhovoru pro Blesk to řekl exprezident Václav Klaus.

Ten navštívil redakční newsroom, kde se zevrubně vyjádřil k situaci po 1. kole přímé prezidentské volby. A pozastavil se také nad Babišovým prohlášením o kancléři Vratislavu Mynářovi a ekonomickém poradci Martinovi Nejedlém, které by měl dle premiérových slov Zeman nechat jít.

„Já je nijak osobně neznám. S panem Mynářem jsem vešel několikrát v kontakt při nějaké akci na Hradě, pana Nejedlého, nemýlím-li se, neznám vůbec, a kdyby sem teď vešel, nevím, jestli bych ho poznal,“ řekl Klaus Blesku.

Klaus míní: Babiš to řekl záměrně

„V zemi je výrazná kritika těchto dvou lidí, o tom si štěbetají vrabci na střeše. Zajímavá věc je na tom jediná: že to pan Babiš takto řekl explicitně a záměrně,“ pokračoval Klaus. 

Hradní kancléř Mynář čelí kritice kvůli tomu, že se mu od nástupu na Hrad nepodařilo získat bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné. Nejedlý zase kvůli svému podnikání a údajným vazbám na Rusko. 

Na dotaz, čeho chtěl Babiš svými slovy dosáhnout, podotkla bývalá hlava státu: „Nevím, jestli chce zatlačit na Miloše Zemana nebo chce naznačit, že o tom s ním také mluvil a Miloš Zeman o tom uvažuje.“ Nevyloučil ani, že se premiér snaží stát rozkročen mezi Zemanem a protikandidátem Jiřím Drahošem, dokud nezjistí, kdo bude novou hlavou státu. „Každý politik má tendenci nechat si otevřená vrátka. Já jako expolitik žádná dvířka nepotřebuji, tak to můžu říkat jasněji a klidněji,“ míní Klaus.

Babiš se k povolebnímu dění vyjádřil o víkendu v televizi Prima. Doporučil Zemanovi, aby se distancoval od Mynáře a Nejedlého. „Myslím, že pan prezident má kolem sebe dva lidi, kteří mají takovou kontroverzní pověst … pan prezident je velice loajální vůči svým nejbližším spolupracovníkům, možná někdy až nekriticky. Já jsem taky v minulosti nějakým způsobem řešil problém jedné dámy, s kterou jsem spolupracoval v minulosti a s kterou jsem se musel rozloučit,“ narazil na aféru někdejší místopředsedkyně svého hnutí Radmily Kleslové. Ta rezignovala kvůli střetu zájmů, kdy za vysoké odměny pracovala pro několik podniků souběžně s politickou funkcí.

Rozhovor s Václavem Klausem čtěte v úterním tištěném Blesku: O „prázdném“ Drahošovi * O Zemanových chybách * O rozdělené společnosti

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dobry-clovek ( 16. ledna 2018 16:21 )

Drahoš...opomenu že je pedofil,ale je to předevšim loutka a parodie na prezidenta a pokud se omylem či podvodem stane tento kreten prezidentem,bude to prezident vypatlanych hlav,vygumované omladiny co maji vyhuleny mozek a havloidních šašku z pražskych kavaren a zloděju ,ale předevšim to je a bude ŘITOLIZ EU a hermafroida Merkelové

vlasok ( 15. ledna 2018 23:43 )

Si myslíš, že ten Kiska bude lepší? Chcete, aby robil pechtle, mechtle ako u nás? Aj my sme volili proti niekomu, ale už sme vytriezveli. Sa pozri aké je to u nás.

vlasok ( 15. ledna 2018 23:39 )

Babiš hovorí o kontraverzných ľuďoch? A on je čo?

19jirka74 ( 15. ledna 2018 23:23 )

Babiš má trochu nahnáno, ale nikdo neví kdo vyhraje.

veselabublinka ( 15. ledna 2018 22:47 )

Je třeba se zbavit takových jako je Zeman a Klaus! To jsou dva co z doby opo smlouvy se vždy podrží! Dědkové ať táhnou a už neškodí této zemi!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa