Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Sestru diktátora Kima přirovnávají k Ivance Trump. „Zlo s krásnou tváří,“ varují kritici

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
11. února 2018
11:11

Kim Jo-čong, sestra severokorejského diktátora, je na olympiádě středem pozornosti a na každém kroku ji pronásledují hordy novinářů a fotografů. Uniká jim jen díky svým bodyguardům. Na veřejnosti je většinou tichá a vždy se usmívá. Její návštěva zatím nese plody a vypadá to, že Kim vyjednala schůzku mezi svým bratrem Kim Čong-unem a jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. Zahraniční tisk svým vystupováním naprosto okouzlila a už několikrát byla přirovnána k Ivance Trumpové, informoval o tom deník The Guardian.

Některé lidi ale pobouřilo, že média jako by zapomněla, co se v KLDR děje. Jak autoritářský režim jejího bratra porušuje lidská práva, vězní a často i vraždí nevinné muže a ženy a celkově vykořisťuje svoji společnost. Kim Jo-čong jako členka diktátorské rodiny a v podstatě nejbližší poradkyně Kim Čong-una se na tom taktéž podílí.

Pokud chtěl Kim Čong-un ukázat „jemnější“ tvář své vlády, jeho strategie se vyplatila. Novináři dokonce napsali, že jeho sestra je severokorejskou Ivankou Trumpovou. Dcera amerického prezidenta se má zúčastnit závěrečného ceremoniálu ZOH. „Přinesla s sebou poselství míru a jednoty. S tiskem zatím přímo nepromluvila, ale na novináře se vždy usmívá. Obléká se skromně v tmavých barvách, bez výrazného líčení. Je jako Ivanka Trumpová,“ napsaly o ní jihokorejské noviny.

Souboj názorů na Twitteru

„No, kdyby existovaly sociální sítě za 2. světové války, lidé by šíleli po Evě Braunové,“ napsal jeden pobouřený uživatel Twitteru. „Nemůžeme přece zapomenout na to, co se v KLDR dělo a děje, jen proto, že se Kim Jo-čong hezky usmívá.“ Její přítomnost nadchla feministky.

Diktátor Kim Čong-un mohl vyslat kohokoliv, ale vybral si svou sestru. Svědčí to o tom, že v tak přísném režimu existují ambiciózní a schopné ženy.“ Uživatelé Twitteru ale tento názor označili za krátkozraký. „Zlo s krásnou tváří je pořád zlo,“ napsal jeden z nich.

Sestra severokorejského diktátora Kim Jo-čong a Kim Jong-nam Sestra severokorejského diktátora Kim Jo-čong a Kim Jong-nam | ČTK

„Vypadá skvěle v porovnání s muži ze své rodiny, kteří prosluli svou nadváhou,“ napsal editor jihokorejského deníku Korea Times Oh Jong-čin.

„Její návštěva a vystupování jsou efektivní, mění názor společnosti na její zemi. Kim Čong-un je známý jako nelítostný vůdce, který klidně nechá popravit své poradce i členy vlastní rodiny. Kim Jo-čong se svým úsměvem a přátelskými gesty působí jako svěží vánek,“ dodal ve svém sloupku.

Střízlivé oblečení a okouzlující úsměv

Tisk také ocenil její skromnou garderobu, většinou se jedná o kostýmky tmavé barvy, kdy na klopě jejího saka nikdy nechybí odznáček s podobiznami Kim Ir-sena a Kim Čong-ila, a minimum make-upu. O jejím „kouzlu“ napsaly i stanice BBC a CNN. „Doufám, že Pchjongjang a Soul zase navážou blízký vztah a přinesou našim lidem jednotu a prosperitu,“ vzkázala lidem. Kim se objevila i na hokejovém utkání společného ženského týmu.

Odborníci se ale domnívají, že jakmile Kim Jo-čong opustí Jižní Koreu a vrátí se do svého izolovaného života v KLDR, rychle o ní média ztratí zájem. Její přítomnost na olympiádě nic neznamená, na nějaký čas to uvolní napjatou atmosféru na poloostrově, ale to je všechno,“ uvedl americký politolog Robert Kelly.

USA a spojenci jsou pro izolaci KLDR

Japonsko, Jižní Korea a Spojené státy jsou zcela zajedno v tom, že Severní Koreu je nutno izolovat kvůli tamnímu jadernému programu. Během leteckého přesunu zpět do USA ze zahájení olympijských her to novinářům řekl americký viceprezident Mike Pence. Soul přitom naznačil ochotu přijmout pozvání severokorejského vůdce Kim Čong-una, které při zahájení zimních her v Pchjongčchangu tlumočila jeho sestra Kim Jo-čong.

Sestra severokorejského vůdce Kim Jo-čong na zahajovacím ceremoniálu. Kousek od ní seděl i americký viceprezident Mike Pence. Sestra severokorejského vůdce Kim Jo-čong na zahajovacím ceremoniálu. Kousek od ní seděl i americký viceprezident Mike Pence. | Reuters

„Mezi Spojenými státy, Korejskou republikou a Japonskem panuje absolutní názorová shoda, pokud jde o nutnost pokračovat v ekonomické a diplomatické izolaci Severní Koreje, dokud neopustí svůj jaderný program a program balistických raket,“ citovala amerického viceprezidenta agentura Reuters.

Kim Jo-čong jihokorejskému prezidentovi Mun Če-inovi na jejich setkání přetlumočila pozvánku do Pchjongjangu od svého bratra. „Vytvořme podmínky pro to, aby se schůzka uskutečnila,“ řekl následně mluvčí jihokorejského prezidenta, který se snaží o posílení vztahů s izolovaným sousedem. Podle nejmenovaného vysoce postaveného činitele americké vlády citovaného Reuters Pence s Munem pozvánku Pchjongjangu neprobírali. Údajně však spolu mluvili o dalším přitvrzení sankcí proti Severní Koreji.

Upřímné rozhovory na ZOH 

Státní severokorejská tisková agentura KCNA uvedla, že delegace Severní Koreje na zimní olympiádě v Jižní Koreji vedla „upřímné a otevřené“ rozhovory s tamním prezidentem Mun Če-inem. Agentura se však nezmiňuje o pozvání jihokorejského prezidenta na návštěvu KLDR, které v sobotu učinila mladší sestra autoritářského vůdce Kim Čong-una.

Diktátorova sestra Kim Jo-čong předala prezidentovi osobní dopis od severokorejského vůdce a také mu řekla o Kimově „úmyslu“. Agentura neupřesnila, co „úmyslem“ míní.

Setkání Kima s Munem

Jihokorejští představitelé potvrdili, že Mun byl v sobotu během oběda, který pořádal v prezidentském sídle, pozván do Pchjongjangu k přímému setkání s Kim Čong-unem. Schůzka vůdců obou Korejí se naposledy uskutečnila v roce 2007. Kim Čong-un se chce s Munem setkat „v blízké budoucnosti“ a byl by rád, kdyby jihokorejský prezident Severní Koreu navštívil, jakmile se mu to bude hodit, řekla údajně Kim Jo-čong jihokorejskému prezidentovi.

KCNA citovala údajná Munova slova o tom, že mezikorejské vztahy by se měly urovnat „za každou cenu, jak naznačil předseda Kim Čong-un ve svém novoročním projevu“.

Naděje na sjednocení

V severokorejské delegaci je také předseda parlamentu Kim Jong-nam, který je formální hlavou KLDR. Ten podle agentury Reuters prohlásil, že „i nečekané obtíže a těžké zkoušky mohou být zajisté překonány a budoucí znovusjednocení uspíšeno“, pokud bude vůle, odvaha a odhodlání k uskutečnění „nového rozkvětu mezikorejských vztahů“.

Demonstrace proti přítomnosti severokorejské delegace na ZOH Demonstrace proti přítomnosti severokorejské delegace na ZOH | Reuters

Další protest proti delegaci z KLDR

V Soulu se dnes konala demonstrace proti Severní Koreji. Podle televizní stanice CNN účastníkům, kteří doráželi na policisty, vadilo nejen sobotní pozvání jihokorejského prezidenta do KLDR, ale obecně pozornost, jaká se věnuje severokorejské delegaci na olympijských hrách. Podle reportérky CNN účastníci dnešního protestu řekli, že varovali předem, že severokorejská delegace přebije svou přítomností význam sportovního dění a že nyní se to ukázalo.

Stanice CNN tvrdí, že mezi Jihokorejci panuje pocit, že Jižní Korea přijetím Severokorejců příliš ustupuje v době, kdy KLDR ohrožuje svět svými jadernými zbraněmi. Severokorejská delegace má svou návštěvu ukončit dnes.

Vše o ZOH v Pchjongčchangu 2018 najdete zde >>>

Program hokejového turnaje na ZOH 2018 najdete zde >>>

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Dannero ( 6. dubna 2018 20:51 )

jen je trochu divné že dodnes se nezná příčina smrti toho američana ani nebyla zveřejněna jakákoli lékařská zpráva o jeho stavu a zraněních. Pokud USA něco tají tak to bude asi všechno úplně jinak než vypadá.Já si myslím že to mladík neustál zhroutil se a spáchal ve vězení sebevraždu, to by se američanům moc nehodilo do krámu.Do KLDR jezdí mnoho turistů, na youtube mají videa a rozhodně nevypadají že by je tam režim nějak týral spíš naopak.

Dannero ( 6. dubna 2018 20:35 )

"Japonsko, Jižní Korea a Spojené státy jsou zcela zajedno v tom, že Severní Koreu je nutno izolovat" Myslím že to mluví za vše, tady je evidentní kdo je tu vlastně diktátor a že jim nikdy o mír a dohodu nešlo, ale o bezpodmínečnou kapitulaci KLDR a podrobení se jak vojensky tak ekonomicky západu. To ale ospravedlňuje že KLDR má právo na vlastní jaderné zbraně úplně stejně jako na ně má právo USA a jiné země dokonce i muslimský Pakistán je má.

sakajeva ( 13. února 2018 09:32 )

To mám z vlastní zkušenosti z let naštěstí už dost dávných. Když jsem byla dítě, musela jsem ve škole tancovat kolem jolky v pionýrském kroji a nechápala jsem proč jsou dvoje vánoce. Neexistovalo, abych tam nešla. Když už jsem byla dospělá, chodila jsem pravidelně do prvomájového průvodu - tomu se tenkrát říkalo "existenční pochod". Kdo chtěl v životě něco pořádného dělat, musel se přizpůsobit. Dnes žádnou knížku nemám a mohu si říkat a dělat co chci a taky to činím a užívám si to.

terezkaterka33333 ( 13. února 2018 00:50 )

V minulom režime sa človek nemusel nikomu prispôsobvovať. To máš odkiaľ. To dnes, keď človek nemá tú správnu knižku sa ničoho nedovolá.

terezkaterka33333 ( 13. února 2018 00:44 )

Určite sa v KLDR nedejú také svinstvá, ako v USA.

Zobrazit celou diskusi