Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„ČSSD je holka, která s Babišem řeší, za kolik mu dá.“ Kníže si rýpl do vládních námluv

Autor: simao - 
4. března 2018
05:02

Nejstarší poslanec Karel Schwarzenberg (TOP 09) svérázně okomentoval současné vládní námluvy mezi ANO a ČSSD. Sociální demokraté mu přijdou jako holka, které její milý řekl, že si ji nevezme - ale řeší s ní, „za kolik mu dá“. Naráží přitom na slova premiéra Andreje Babiše (ANO), který uvedl, že nestojí o sociálně demokratické ministry, ale chce jen podporu ve Sněmovně.

„Pro nás by nejlepší byla menšinová vláda ANO podporovaná sociální demokracií a KSČM výměnou za program. ČSSD by si mezitím mohla dát do pořádku stranu, a navíc by to mohlo vyhovovat panu Sobotkovi, Chovancovi a dalším,“ řekl Právu Andrej Babiš (ANO) s tím, že pokud ČSSD neschválí účast na takové vládě, je variantou i podpora KSČM a SPD.

Podle Práva tak Babiš sociálním demokratům vzkázal, že jejich ministry ve vládě nepotřebuje. Připouští ale zároveň, že některá ministerstva by muselo ANO v případě, že ČSSD nakonec bude trvat na přímé vládní účasti, přece jen pustit. „Bavíme se o programu. Kdyby ale přišla soc. dem. do vlády, tak stejně budeme muset uvolnit nějaká místa,“ podotkl Babiš.

Schwarzenberg: Babiš s nimi vyjednává, za kolik mu „dají“

Do ČSSD si však přesto rýpla i opozice. „Já Babiše chápu, ale ubohá sociální demokracie mi teď připadá jako holka, které chlap, kterého se bojí, sdělil, že si ji nikdy nevezme, jen s ním vyjednává, za kolik mu dá,“ uvedl čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Chvojka: Myslí si, že mu všichni budou sloužit

Andrej Babiš si v rozhovoru pro Právo také posteskl, že jsou v ČSSD různí lidé. Zatímco s novým vedením v podobě tandemu Jan Hamáček a Jiří Zimola se mu prý debatuje korektně, expremiérovi Bohuslavu Sobotkovi či Milanu Chovancovi, který vedl do ČSSD do posledního sjezdu, nemůže stále přijít na jméno.

Premiér v demisi Babiš také prozradil, že požádá Sněmovnu o důvěru jen tehdy, až si bude jistý, že v hlasování uspěje. Dodal, že nechce předčasné volby a druhý pokus o získání důvěry nebude na zkoušku.

I šéf poslaneckého klubu ČSSD a exministr pro lidská práva Jan Chvojka se však nyní proti Babišovi ohradil. „Pan premiér si myslí, že mu všichni budou jen sloužit,“ napsal na Twitteru.

Zimola věří, že Sobotka nevyvolá rebelii

To první místopředseda strany Jiří Zimola, který vyjednavače ANO ujišťoval, že poslanecký klub ČSSD je jednotný, nyní upozorňuje, že stále není ruka v rukávu. A jednat se mezi ANO a ČSSD bude dál. „Chceme vést jednání s důrazem na naplnění prioritních politických cílů. Vše může skončit i tak, že hnutí ANO nebude ochotno akceptovat sice menšího koaličního partnera, ale bezesporu důležitého. Pak můžeme předkládat sjezdu i variantu odchodu do opozice,“ připouští.

I on ale zároveň čeká na to, jak rozhodne vnitrostranické referendum. Zimola doufá, že se jeho závěry budou řídit všichni poslanci - včetně Bohuslava Sobotky či Milana Chovance.

Právě Sobotka přitom nyní výrazně apeluje proti tomu, jít s ANO do vlády. Zimola jeho vyjádření zaznamenal.  „Ale současně jsem ho pochopil jako vyjádření nikoliv poslance, ale člena ČSSD. A jakožto takové musím respektovat právo jednoho každého člena na jeho názor,“ podotýká.

Ale pak je tu ta druhá část. A ta hovoří o určité stranické disciplíně a respektování názorů většiny. Čili já chci věřit, že každý poslanec, včetně pana Sobotky, bude poté morálně vázán názorem většiny,“ řekl Zimola info.cz.

ANO, ČSSD a KSČM: Shoda u církevních restitucí

S bývalým vedením prý Zimola nekomunikuje nijak, připomněl, že Sobotka chyběl i na sjezdu v Hradci Králové. „Ani s Milanem Chovancem jsem v poslední době nehovořil,“ podotkl Zimola. Jednání mezi ANO a ČSSD, ale také babišovců s komunisty a okamurovci bude pokračovat i příští týden. V tom uplynulém se tyto strany shodly ve Sněmovně na záměru zdanit finanční náhrady za církevní restituce.

Podle Babiše byly církevní restituce „prodražené“ o 54 miliard. Návrh předložila KSČM a i ČSSD nyní souhlasila. „Církevní restituce z pohledu sociální demokracie je dluh, který máme vůči našim voličům,“ podotkl Jan Hamáček. Že tahle škoda může mít dopad na jednání o vládě, potvrdil Blesk Zprávám i místopředseda KSČM Jiří Dolejš. „Volební vítěz vysílá signál, že se tohoto tématu nebojí, že to pro něj není tabu (...) Uvidíme, jaký bude konec,“ dodal.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kacer56 ( 6. března 2018 18:48 )

Socane 68 - Zavři si okno v Kosmonosích,chlad ti zmrazil to lejno co máš místo mozku.

kacer56 ( 6. března 2018 18:18 )

Proč se ten rádoby knížecí darebák,který za pomoci největšího polistopadového krále zlodějin Václava 1. co se nažvejknul v roce 1997 na karlovarské Becherovce raději nedrží tlamu a nezaleze někam do kanálu. Má nakradeno dost,tak ať už někam zaleze a přestane někomu radit.Nikdo na tu jeho lesnickou tlamu neni zvědavej.

jarda304 ( 4. března 2018 14:42 )

A co Vopěnková, kolik stála ?

arne100 ( 4. března 2018 13:49 )

elina2.Tobě chybí pořádný chlap s prachama tak si nabrnkní Karla a jako návdavek dostaneš k němu opici Feriho a žvanila Kalouska

ivoadler ( 4. března 2018 13:46 )

Tak nějak se ztratila zásadovost demokratů nejrůznějšího zabarvení, že s trestně stíhaným premiérem to tedy určitě ne! Byla to totiž blbost. Kdo není odsouzen, tak je podle práva nevinný. Proces se může táhnout roky. Je tu nějaký wool, který si myslí, že Babiš bude roky čekat, jak to dopadne.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa