Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vytočený Hamáček: Jestli chce Babiš vládu s ODS, tak jednání hned končíme

Autor: Jan Kálal - 
11. března 2018
15:10

Nový šéf sociálních demokratů Jan Hamáček se při nedělním odpoledni naštval. Vytočil ho premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) svým vystoupením v České televizi, který tu začal rozjímat o dalším možném jednání o vládě s ODS. Právě občanští demokraté přitom Babiše opakovaně odmítli. Hamáček na Twitteru proto kontroval, že jestli chce šéf ANO řešit vládu s ODS, může ČSSD vyjednávání s ním hned ukončit.

„Pokud se chce Andrej Babiš radit s kolegy, zda vyjednávat o vládě s ODS a prosazovat pravicovou politiku, tak za ČSSD můžeme jednání hned ukončit. Právě kvůli nepředvídatelnosti předsedy ANO chceme záruky co a jak by měla příští vláda prosazovat. A ne každý den něco jiného,“ durdil se Hamáček.

Sociální demokraty a hnutí ANO čeká příští týden podle stávajícího plánu další jednání o možné budoucí vládě. Společně řeší 11 okruhů a s výsledkem chtějí pak Hamáček se svojí „dvojkou“ Jiřím Zimolou předstoupit před stranický sjezd, který pokračuje 7. dubna v Hradci Králové.

Když delegáti vyjednané podmínky pro vznik koalice schválí, přijde na řadu referendum mezi celou členskou základnou ČSSD. Pokud i většina z 20 tisíc členů dá vládě s Babišem zelenou, měli by se tomu podvolit i všichni poslanci strany.

ODS jako jeden partner stačí, ČSSD ne

Hnutí ANO vyhrálo loňské podzimní sněmovní volby s téměř 30procentním ziskem. Jenže první Babišova menšinová vláda důvěru nezískala a on teď dává dohromady druhý kabinet, pro který by už rád měl podporu jistou. Sestavovat vládu do třetice totiž zkoušet nechce.

Jenže téměř půlroční neúspěšné snažení šéfa ANO nenechává v klidu prezidenta Miloše Zemana, který by novou vládu rád viděl do června. Původně sice Zeman mluvil o tom, že nedopustí předčasné volby, v tomto týdnu ale už svoji pozici mírnil.

ANO má ve Sněmovně 78 poslanců, sociální demokraté 15. Společně mají tak 93 hlasů a neobejdou se bez dalšího partnera, zřejmě KSČM. U komunistů je teď ale před volebním sjezdem a po kauze kolem Zdeňka Ondráčka jsou na Babiše naštvaní. To občanští demokraté (25 poslanců) by s ANO dali dohromady 103člennou většinu.

Anketa
Koho by měl Andrej Babiš přibrat spíš do vlády?
počet hlasujících: 592

bizon_pepa ( 12. března 2018 06:34 )

Soudruh Bureš sice k jednání vyzývá, ale nema zádny duvod se s někým dohodnou. Takhle muze radit, jak cerna ruka a nikdo ho neomezuje. K dohodě dojde az obsadí všechna důležitá mista.

marmat ( 12. března 2018 00:46 )

pan premiér nyní vyzve (po předchozích schůzkách) ke spolupráci VEŘEJNĚ všechny sedmilháře, kteří ta jednání popírají k veřejněmu stanovisku o možné spolupráci s vítěznou stranou.....ODS m.j. získala druhý flek před SPD A Piráty o NECELÉ 1% !!!!

marmat ( 12. března 2018 00:34 )

trefa -musí se NĚJAK tvářit....

marmat ( 12. března 2018 00:31 )

Nové volby by absolutně vyhrál a s namistrovanejma trpaslíkama by čas nemusel ztrácet (neměli by ani 5%) ale to vy pane provokatér přece nejen tušíte !!!???

marmat ( 12. března 2018 00:27 )

ODS - Fiala, Stanjura, Uježděná permanentně lžou do medií, že je AB ignoruje...tak si je dá veřejně i se záznamem nic víc....jsou tam nepřekonatelné bloky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa