Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

ČSSD chce od Babiše pojistku pro vládu. A komunisté zvýšili šanci na její podporu

  • Video se připravuje ...
    Autor: Jaroslav Šimáček - 
    28. 2. 2018
    19:50

    Sociální demokraté dál jednají s ANO o možné vládní spolupráci. Předseda poslanců Babišova hnutí Jaroslav Faltýnek vzkázal, že jejich společná vládní historie může být plusem, ale i minusem. ANO se sešlo kvůli možné podpoře menšinové vlády opět i s komunisty a také SPD. Okamurovce však trápí problém v případě referenda o EU, kde slovy Richarda Brabce neuhne ANO ani o píď. Co politici prohlašují po dalším kole jednání?

  • 1.Hamáček (ČSSD): Na řadě jsou experti

    „Stále se bavíme o programu, my jsme od té minulé schůzky požádali naše experty, aby vypracovali konkrétní priority sociální demokracie v deseti oblastech a my jsme dnes tyto priority vedení hnutí ANO předali,“ uvedl po dnešní schůzce Jan Hamáček (ČSSD).

    „Samozřejmě jednání je vždy o kompromisech, my čekáme, jak hnutí ANO zareaguje na ty naše priority. Už teď samozřejmě můžeme identifikovat body, kde shoda nepanuje. Je to například sektorová daň,“ dodal Hamáček. Součástí priorit ČSSD je mimo jiné boj proti lichvě a řešení problému exekucí či otázka ekonomického rozvoje vyloučených lokalit v Ústeckém, Moravskoslezském a Karlovarském kraji.

    Hamáček a Zimola (ČSSD) jednali s vyjednávacím týmem ANO včetně Andreje Babiše. Hamáček a Zimola (ČSSD) jednali s vyjednávacím týmem ANO včetně Andreje Babiše. | ČTK

  • 2.Podmínka ČSSD: Ve vládě nás nepřehlasujete

    Zimola uvedl, že vedení ANO požádali o to, aby bylo připraveno na požadavky ČSSD. „Zkrátka nesmí docházet k tomu, že bude rozhodovat prostá většina ve vládě,“ uvedl s tím, že „koaliční partneři se musí umět dohodnout“. „Teď jsou na tahu experti,“ pokračoval Hamáček. Skupinu expertů koordinuje za ČSSD první místopředseda Jiří Zimola.

    K záruce, že by ANO nepřehlasovávalo ve vládě ČSSD, místopředseda ANO Richard Brabec uvedl: „Bereme to jako vzkaz sociální demokracie, který ale nebyl vůbec předmětem jednání.“ Šéf poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek ho doplnil: „Pokud takový požadavek bude položen na stůl, tak jsme připraveni o tom diskutovat.“

    Hamáček a Zimola (ČSSD) jednali s vyjednávacím týmem ANO včetně Andreje Babiše. Hamáček a Zimola (ČSSD) jednali s vyjednávacím týmem ANO včetně Andreje Babiše. | ČTK

  • 3.Shoda na zdanění náhrad za církevní restituce

    Sociální demokraté i poslanci ANO hlasovali ve středu pro zdanění náhrad církevních restitucí, což je návrh KSČM, který prošel prvním čtením. „Církevní restituce z pohledu sociální demokracie je dluh, který máme vůči našim voličům,“ podotkl Hamáček.

    Šéf ČSSD se sám sešel i s hnutím STAN. „I panu premiérovi jsem řekl, že některé kroky vlády v demisi ve mně vzbuzují otazníky. Pan premiér řekl, že pokud se to týká konkrétně situace v GIBS, tak je připraven předstoupit před sněmovní bezpečnostní výbor a předložit mu argumenty, které ho k jeho tvrzení vedou,“ připustil Hamáček. Rýsuje se i možná mimořádná schůze poslanců, i jim je prý Babiš připraven situaci kolem šéfa GIBS Michala Murína vysvětlit. 

  • 4.Poslechnout má i Sobotka

    „Výsledek případné dohody bude předložen vnitrostranickému referendu,“ připomněl Hamáček. Očekává, že poslanecký klub bude vůli členské základny respektovat. „Když se nás vyjednavači za hnutí ANO zeptali, kolika poslanci disponujeme, tak jsme je museli ubezpečit, a rádi jsme je ubezpečili, že všemi patnácti. Tak to prostě je,“ ujišťoval Jiří Zimola.  

    Ohledně možných obav vládnout s Andrejem Babišem (ANO) Hamáček uvedl, že cílem je pokusit se ukončit současný stav, „který není úplně standardní“. „My se chováme odpovědně a v rámci našich možností se snažíme přispět k tomu, aby ten nenormální stav tady netrval dlouho. Ale to neznamená, že se musíme dohodnout za každou cenu. My jsme se ohradili vůči některým krokům současné vlády, pan premiér ty naše argumenty slyšel,“ dodal Hamáček.

    Hamáček a Zimola (ČSSD) jednali s vyjednávacím týmem ANO včetně Andreje Babiše. Hamáček a Zimola (ČSSD) jednali s vyjednávacím týmem ANO včetně Andreje Babiše. | ČTK

  • 5.SPD vs. ANO: Referendum o EU je problém

    Závěry schůzky SPD a ANO shrnul první místopředseda Radim Fiala. Řešily se programové průsečíky. „Z této schůzky vzešlo – a je to můj odhad – že zhruba v 85 procentech se ty naše programové body shodují, my jsme jich tam dali 34,“ uvedl Fiala. Ve zbytku bodů je prý možné dosáhnout konsenzu v případě, kdy každý ustoupí.

    „Jediným velkým problémem, který pořád zůstal, je zákon o obecném referendu a jeho část hlasování o zahraničně politických otázkách (…) My totiž trváme na tom, aby občané ČR mohli rozhodnout, pokud si sesbírají podpisy, např. o setrvání ČR v EU či o přijetí eura a dalších otázkách. Hnutí ANO má s tímto problém,“ podotkl Fiala, podle kterého bude velmi složité dosáhnout kompromisu i v této věci. 

    Tomio Okamura a Radim Fiala na tiskovce SPD Tomio Okamura a Radim Fiala na tiskovce SPD | Foto Blesk - Tonda Tran

  • 6.Podpoří SPD a KSČM menšinovou vládu?

    Schůzku s ANO označil Fiala za velmi konstruktivní, chystá se přitom další na konec příštího týdne. Společná koalice se však nerýsuje. „Hnutí SPD nemá zájem vstupovat do této vlády, byla by to podle nás podpora menšinové vlády odborníků hnutí ANO. My bychom hlasovali hlavně pro náš program, který by byl součástí programového prohlášení (vlády),“ poznamenal Fiala a dodal: „K žádnému závaznému výsledku jsme zatím ještě nedošli.“

    Podle šéfa ODS je však variant více, než pouze koalice ANO a ČSSD za podpory KSČM, jak uvedl minulý týden Babiš. „Jedna z těch variant je menšinová vláda odborníků ANO podporovaná hnutím SPD za určitých předpokladů, samozřejmě. A KSČM. Uvidíme, jestli můžeme dosáhnout toho závěrečného konsenzu,“ dodal.      

    Tomio Okamura a Radim Fiala na tiskovce SPD Tomio Okamura a Radim Fiala na tiskovce SPD | Foto Blesk - Jakub Poláček

  • 7.Filip (KSČM): Do vlády nevstupujeme

    „KSČM do vlády nevstupuje, ale jedná o programových věcech,“ uvedl po další ze schůzek Vojtěch Filip (KSČM). S ANO se ve středu bavili mj. o školství, startovacích bytech, ale třeba i obchodních řetězcích.

    „Považuji za velmi podstatné, že se nám podařilo dohodnout věci, které se týkají státního investování, to jakým způsobem investovat do rozvoje bydlení, do zajištění startovacích bytů a zajištění bydlení seniorů, jakým způsobem řešit stálé problémy, které jsou ve velkých řetězcích,“ podotkl. Shoda prý panuje v tom, že „není možné, aby marketing obchodní řetězce dělaly na tom, že stát obírají o daň z přidané hodnoty“, říkal Filip a mluvil o akcích řetězců, kdy sníží cenu mimo jiné i u alkoholu. Prozradil však také, že o samostatnou schůzku požádal vedení ČSSD.

    Vojtěch Filip (KSČM) s Pavlem Kováčikem po jednání s ANO Vojtěch Filip (KSČM) s Pavlem Kováčikem po jednání s ANO | ČTK

  • 8.Faltýnek: Jednáme o podpoře pro menšinovou vládu

    Jaroslav Faltýnek (ANO) uvedl, že s SPD a KSČM řešilo ANO podmínky, za kterých by tyto strany byly ochotné podpořit menšinovou vládu. Richard Brabec míní, že za poslední dny udělal vyjednávací tým „hodně práce“. S KSČM se jedná o konkrétních a detailních programových záležitostech.„Je naší ambicí, abychom na konci příštího týdne v zásadě měli vyčištěný ten vzájemný prostor (…),“ uvedl k jednání s komunisty.

    Zda je ANO ve shodě s SPD na 85 procent, jak říkal Radim Fiala, to si Brabec nedovoluje odhadnout. „My jsme to takhle úplně nepočítali na procenta,“ říkal s úsměvem. Rozpor ohledně referenda o EU označil nadále za „zásadní“. „A z naší strany se určitě nepohne ani o píď,“ slíbil Brabec.

    Diskuse předsedy komunistických poslanců Pavla Kováčika (vlevo) a jeho protějšku za ANO Jaroslava Faltýnka Diskuse předsedy komunistických poslanců Pavla Kováčika (vlevo) a jeho protějšku za ANO Jaroslava Faltýnka | Tonda Tran

  • 9.Bez třetího partnera to nepůjde

    „Potřebujeme třetího partnera, ať už to bude KSČM nebo SPD z hlediska podpory při hlasování o důvěře vlády. A nebo oba,“ upozornil Faltýnek na sněmovní matematiku. Jen s ČSSD dohromady hlasy nedají.

    „Pokud se týká sociální demokracie, tak tam naopak jsme, nechci říct na začátku, ale ta expertní jednání nás teprve čekají,“ podotkl Brabec. „Naším prvním odhadem zhruba 60 procent věcí, které požadují, je už obsaženo v programovém prohlášení vlády,“ zmínil Faltýnek k jednání se sociálními demokraty. „My máme jako hnutí ANO vládní zkušenost se sociální demokracií, což může být plusem i minusem v té diskusi, která nás čeká,“ dodal.

    Jasno však nebude patrně do 7. dubna, kdy pokračuje sjezd ČSSD a proběhne vnitrostranické referendum. Brabec naopak potvrdil, že jedním ze složitých témat ohledně kompromisu s ČSSD bude otázka daní. „Hnutí ANO jasně řeklo, že chce daně snižovat nebo alespoň minimálně nesnižovat… Pro nás je opravdu klíčové daně nezvyšovat,“ dodal.

    Hlasování o důvěře Babišově vládě: Babiš se radí s šéfem poslaneckého klubu ANO Faltýnkem. Hlasování o důvěře Babišově vládě: Babiš se radí s šéfem poslaneckého klubu ANO Faltýnkem. | Foto Blesk - Jakub Poláček

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa