Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Hamáček je pro vládu ČSSD s ANO, řekl Zemanovi. Jenže Babiš straně dál vadí

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, jmik - 
27. února 2018
18:15

Nově zvolený předseda ČSSD Jan Hamáček v úterý informoval prezidenta Miloše Zemana o tom, že sociální demokracie chce jednat o přímé účasti strany ve vládě s hnutím ANO. Na středeční schůzce s ANO chtějí sociální demokraté mluvit o programu, nikoliv o personálních otázkách, řekl Hamáček novinářům po setkání s prezidentem v Lánech.

Šéf sociální demokracie se chce ve středu předsedy ANO Andreje Babiše zároveň zeptat na nedávné kroky jeho kabinetu v demisi, jako bylo odvolání některých ředitelů nemocnic nebo tlak na ředitele Generální inspekci bezpečnostních sborů Michala Murína. „Tyto kroky ve mně důvěru nevzbuzují, protože je to vláda bez důvěry,“ řekl Hamáček a doplnil, že podle něj byla zmíněná rozhodnutí vlády navíc vágně odůvodněna.

Jednání o účasti na vládě dal zelenou sjezd

Špičky hnutí ANO a ČSSD se sejdou k druhému jednání o případné nové vládě ve středu odpoledne. „Budeme se bavit hlavně o programu, to jsme také panu prezidentovi sdělili. A na závěr jsme pana prezidenta informovali, že forma, kterou sociální demokracie prosazuje a bude o ní nadále vyjednávat, bude forma přímé účasti sociální demokracie ve vládě,“ uvedl šéf strany. Zeman na nedávném sjezdu sociální demokraty od přímé účasti ve vládě zrazoval. Hamáček ale zopakoval, že k jednání o přímé účasti ve vládě dostalo nové vedení strany mandát právě na tomto stranickém sjezdu.

Video  Zeman rázně na sjezdu ČSSD: Nebuďte podrazáky a jděte do vlády.  - Blesk - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

S ANO nejprve o programových prioritách

Hamáček a místopředseda strany Jiří Zimola na zhruba dvouhodinové schůzce Zemana také seznámili s okruhy programových priorit, na kterých strana trvá a se kterými půjde na jednání s ANO. Přesné znění těchto priorit podle Hamáčka ale dostane jako první Babiš.

Samotná účast Babiše, který čelí trestnímu stíhání kvůli podezření z dotačního podvodu, ve vládě je podle Hamáčka pro ČSSD stále problémem, ale na středeční schůzce o tom nechce jednat. Chce diskutovat o programu a očekává, že v dalších dnech se pak sejdou expertní týmy obou stran a budou probírat konkrétní priority a jejich možnou přijatelnost.

Hamáček současně doplnil, že spolu se Zimolou a prezidentem dnes probrali různé povolební varianty a sdělili mu i dojmy z první schůzky mezi novým vedením sociální demokracie a premiérem v demisi Babišem. Prezidentovi zároveň slíbili, že ho budou o situaci pravidelně informovat.

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

cezar8 ( 27. února 2018 20:15 )

Podle intelektualní kvality příspěvku a kreativity v urážení a současné impotence myšlenkové asi budeš na tom velmi zle. Kam na to chodíš, Eisteine? Musím se jen smát...

Samo ( 27. února 2018 19:35 )

Vy jste tomu dal korunu se svým tvrzením, že Zeman ne nejlepší prezident a Babiš je nejlepší premiér od roku 1989. Je to úplně opačně, ti dva na nejvyšších postech jsou to nejhorší co nás mohlo potkat a ví to každý člověk, který uvažuje racionálně a dovede si věci logicky vysvětlit.

moiaza ( 27. února 2018 19:03 )

Zdenekk, dej si koblížek, nebo Ti praskně cévka.Ještě si stále nerozdýchal Drahoše?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa