Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babišovi dal košem europoslanec Ježek. Bere půl milionu, ať skončí úplně, říká Faltýnek

Autor: ČTK, pk - 
23. ledna 2018
13:46

Europoslanec Petr Ježek končí spolupráci s hnutím ANO. Oznámil to v úterý v dopise zaslaném předsednictvu hnutí. Ježek se s ANO rozchází v pohledu na podporu prezidenta Miloše Zemana a na vztah hnutí s komunisty a extremisty. Uvedl také, že má odlišné představy než vedení hnutí o požadavcích na osobu premiéra. První místořpedseda ANO Jaroslav Faltýnek vzkázal, ať Ježek složí mandát europoslance.

Petr Ježek v dopisu, který zveřejnil na svém twitterovém účtu, připomněl, že spojil síly s ANO v době, kdy se jeho preference pohybovaly kolem 1,5 procenta. ANO se podle něj tehdy snažilo změnit podmínky v české politice. „Profilovalo se jako protikorupční, liberální, středo-pravicové a proevropské hnutí a prosazovalo mimo jiné transparentnost, efektivní spravování země, posílení právního státu a vlivu republiky v Evropské unii,“ napsal. Jenže časy se změnily.

Ježek: ANO je jiné než dřív

Podle Ježka sice ANO výrazně uspělo, postoje hnutí se ale zároveň posunuly. „Je to jiné hnutí a hraje jinou roli než dřív. V důsledku toho se s názory vedení hnutí ANO na zásadní politické otázky rozcházím, počínaje představou o předpokladech pro funkci premiéra přes vztah k extremistům a komunistům až po Miloše Zemana jako prezidenta republiky. Člověk nemusí být bývalý diplomat ani hovořit se současnými českými diplomaty po Evropě, aby viděl, jak je naše země opět oslabována,“ míní Ježek.

Europoslanec Ježek kritizoval také pondělní rozhodnutí výboru ANO, který podpořil pro druhé kolo prezidentské volby Zemana. „V pohledu vedení hnutí se Miloš Zeman změnil po neuvěřitelně tragickém výkonu prezidentské funkce ‚z pokračovatele Klausovy éry, kandidáta, který by si prezidentskou kandidaturou pouze léčil ego, jako prezident by dál rozděloval společnost, z Hradu by se za jeho prezidentství stalo opět mocenské centrum, v němž by měly hlavní slovo kontroverzní osoby spjaté se Zemanovou politickou kariérou‘ (rok 2013), na kandidáta hodného doporučení volit,“ napsal Ježek.

Faltýnek: Ježek bere půl milionu. Ať složí mandát

První místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek dnes novinářům ve Sněmovně řekl, že rozchod hnutí s Ježkem byl otázkou delší doby. „My jsme rádi, že opouští naše hnutí, byli bychom rádi, kdyby odevzdal i mandát europoslance, který získal a pobírá za něj měsíčně nějakých půl milionu korun,“ uvedl.

Ježek dnes uvedl, že se nebrání diskusi se zástupci hnutí ohledně budoucnosti svého mandátu v europarlamentu. Upozornil ale, že zákon hovoří jednoznačně. Podle něj mandát přísluší zvolenému europoslanci bez ohledu na to, zda zůstane členem strany, za kterou byl zvolen.

Ježek má blízko k místopředsedovi Evropského parlamentu Pavlu Teličkovi (nestraník), který se s ANO rozešel už loni. Za důvody rozchodu tehdy Telička označil svůj nesouhlas s podporou, kterou měl ve vedení ANO Zeman, a vzdalující se pozicí mezi ním a předsedou ANO Andrejem Babišem v pohledu na evropské otázky.

Zůstávají Charanzová a Dlabajová

Ježek byl do Evropského parlamentu zvolen na kandidátce ANO jako druhý v pořadí za Teličkou. Kromě nich má ANO v europarlamentu další dvě zástupkyně: Ditu Charanzovou a Martinu Dlabajovou. Žádná z nich zatím neuvedla, že by se s hnutím chtěla rozejít. Obě ale před prvním kolem prezidentské volby oznámily, že Zemana nepodporují.

Charanzová dnes ČTK sdělila, že o podobném kroku jako Ježek neuvažuje, na druhou stranu se ale neztotožňuje s podporou Zemana, kterou oznámilo vedení ANO. „Miloš Zeman není můj kandidát,“ uvedla.

Telička s Ježkem s ANO ukončili spolupráci, Babišovu hnutí zůstávají Charanzová a Dlabajová Telička s Ježkem s ANO ukončili spolupráci, Babišovu hnutí zůstávají Charanzová a Dlabajová | ČTK

„Důvody Petra Ježka k odchodu z naší malé delegace respektuji a částečně s nimi souhlasím, zejména pokud jde o podporu stávajícímu prezidentovi. Že s podporou Miloše Zemana nesouhlasím, jsem deklarovala již před prvním kolem voleb a můj názor se nezměnil,“ vzkázala z Bruselu Dlabajová. Uvedla také, že chce dokončit europoslanecký mandát a shoduje se s vedením ANO, že má být Česko v EU aktivnější.

Také Telička kritizuje ANO za podporu Zemana

Také Pavel Telička dnes kritizoval hnutí ANO za pondělní doporučení volit Zemana. Podle Teličky, který byl stejně jako Ježek za ANO zvolen do europarlamentu, ale loni se s hnutím rozešel, ANO popírá mnohé z toho, co stálo u jeho zrodu.

„Rozhodnuti ANO doporučit volit Zemana je, a říkám to nerad, gólem do vlastní brány, popřením mnohého, co zaznělo u zrodu hnuti, jakož i nezodpovědností z hlediska budoucnosti země. Veškerá zdůvodnění jsou neopodstatněná a neobstojí,“ napsal v úterý Telička na Twitteru.

V dalším příspěvku apeloval na voliče, aby v pátek a v sobotu přišli hlasovat o hlavě státu. „Výsledek bude nejspíš velmi těsný, proto jsem si i já vyzvedl voličský průkaz, abych přispěl ke změně, která přinese prezidentské funkci opět respekt, slušnost a vážnost. Po posledních několika letech by si to Česká republika zasloužila!“ uvedl. Podle něj se bude rozhodovat i o tom, nakolik bude politika na Hradě transparentní.

Europoslanec Ježek na Twitteru sdílel pro změnu odkaz ze stránek ANO zveřejněný v roce 2012 s titulkem „Miloš Zeman byl a je ochráncem korupce“. Autor článku označuje ještě první kandidaturu Zemana na prezidenta před pěti lety za nevkusný žert a připomíná aféry spojené s jeho dřívějším politickým působením.

Bezprostředně po prvním kole voleb se Ježek vymezil vůči Zemanovi. „Mezi dvěma koly voleb se Češi snaží získat sílu k sesazení svého populistického prezidenta a k návratu ke kurzu na Západ,“ napsal tehdy.

dubina ( 30. ledna 2018 12:18 )

at jdou makat do barumu tam je prace dos a dobre vydelky

PVNa ( 24. ledna 2018 09:16 )

Když ne všichni, tak většina podržtašek v hnutí AB-STB, je profláknutá již z minulosti "máslem" na hlavě.

miano52 ( 23. ledna 2018 22:45 )

Jestli europoslanec Ježek složí mandát a odejde z europarlamentu, tak to bude jeho čest politika, který už nebude pobírat 500 tisíc měsíční plat europoslance a obejde se bez toho platu.Pokud tak neučiní, tak je jen obyčejný ZBABĚLEC, KTERÝ TO DĚLÁ ZA PRACHY a hlídá si svoje KORYTO.

marmat ( 23. ledna 2018 22:28 )

Pozor - dnes si Drahoš strašně naběhl, když označil Babiše jasně za trestně stíhaného...Jedná se ovšem jasně o zahájení vyšetřování a TEPRVE PRVNí !!! VÝSLECH obviněné Moniky Babišové !!!!!!!!!!!!!!!!

marmat ( 23. ledna 2018 22:18 )

To je doslova šílený - vzkazovat jako arogantní prase svému šéfovi, že se toho koryta NEŠTÍTÍ, ale programu ANO jooooooooooooooooooooooooooooo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa