Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš pálí do Pirátů: Já budoval Agrofert, Michálek čůral do písku a tahal kačera

Autor: zst - 
18. ledna 2018
10:20

Druhou vládu chce do konce února, s Piráty o ní ale už jednat nebude. Premiér Andrej Babiš (ANO) označil nováčky ve Sněmovně za agresivní, nelíbí se mu také, že do politiky vtahují jeho rodinu. Sám byl ale v rozhovoru pro deník MF Dnes, který je součástí jeho svěřenského fondu, osobní. Vysmál se předsedovi pirátských poslanců Jakubu Michálkovi (28) za dotazy kolem minulosti Agrofertu, prý v té době „čůral do písku“ a „tahal kačera“. Slíbili jsme, že budeme kontrolovat mocné, reagoval pro Blesk Zprávy mladý poslanec.

Babiš bude spěchat, chce, aby jeho případnou druhou vládu jmenoval ještě Miloš Zeman před koncem tohoto funkčního období. Pokud by vyhrál Jiří Drahoš, Babiš by se totiž premiérem stát nemusel. „Mohla by nastat destabilizace a krize,“ prohlásil pro deník šéf ANO.

Předseda vlády nezažívá v posledních dnech příliš radostné období. Jeho vláda podle očekávání nezískala ve Sněmovně důvěru, ženu Moniku hospitalizovali a na veřejnosti se objevilo kompletní znění zprávy OLAF spojené s Čapím hnízdem a sněmovní výbor starající se o imunitu doporučí poslancům, aby Babiše a jeho pravou ruku Jaroslava Faltýnka vydali policii k trestnímu stíhání. Jednat by se o imunitě obou politiků mělo v pátek.

„Věděli jsme, že nedostaneme důvěru. Dneska jsou všude titulky Babiš prohrál. Ale Babiš prohrál v životě xkrát. Mám za sebou nějaký život a nemyslím, že by byl nudnej. Pokud mě někdo zkouší z nějakých věcí, které se děly, když mu bylo pět a čůral do písku a tahal za sebou gumového kačera, tak se musím smát,“ navezl se v jedné z odpovědí Babiš do šéfa poslanců Pirátů Jakuba Michálka (28).

Slušně jsem se zeptal, jak se mu podařilo stát se vlastníkem firmy, kterou měl původně jako manažer spravovat. Pokud pan Babiš nic neukradl, tak se přece nemusí bát říct, kdo byli švýcarští kamarádi, kteří za anonymní firmou údajně stáli. Babiš mluví o transparenci, ale tají, jak získal původně státní firmu. Slíbili jsme voličům, že budeme kontrolovat mocné, a to taky děláme,“ reagoval na Baišovy výroky pro Blesk Zprávy Michálek.

Pokračování sněmovního boje

Michálek se totiž ve Sněmovně v úterý Babiše ptal na jeho podnikatelskou minulost. „Kdysi v roce 1994 pracoval jako manažer pro jakousi státní firmu, která se jmenovala Agrofert, byla to tedy firma, která byla vlastněna přes společnost Petrimex slovenským státem. Tehdy měla aktiva asi miliardu korun a on tam působil jako státní manažer. Pak se něco stalo, vlastně se zhaslo, vlastnila to nějaká anonymní firma, která se tam dostala proti vůli té společnosti, ta to dokonce napadla žalobou, a ejhle, o šest let později se zjistilo, že stoprocentním vlastníkem té společnosti je Ing. Andrej Babiš. Pan premiér by měl začít tím, že by vysvětlil okolnosti toho, jak získal společnost Agrofert,“ dotazoval se v rámci debaty o důvěře vládě Michálek.

„Neříkáte pravdu. To nebyla státní firma. To byla akciová společnost, kde byly slovenské a české chemičky. Víte, já jsem měl tu vizi a řekl jsem: Založím ten Agrofert. A založil jsem ho v lednu 1993. A potom 27. dubna 1995 byla valná hromada, kde nás Mečiarovci vykopli. Následně odešlo 60 lidí za mnou a ten Petrimex zkrachoval,“ reagoval na plénu Babiš, který se musel podle zákona Agrofertu i zbytku holdingu zbavit a vložil ho do svěřenského fondu, o který se stará například jeho manželka. I ona, stejně jako další členové Babišovy rodiny, je ale mezi obviněnými v kauze Čapí hnízdo, které bylo vyjmuto z holdingu a po získání dotace se ocitlo zpět.

Nejsem „brutální Kalousek

Nový a „brutální“ Miroslav Kalousek. Takovou přezdívku dostal už minulý týden Michálek od Babiše. Předseda pirátských poslanců, kterého na nedávném Celostátním fóru v Brně potvrdila strana jako místopředsedu, to ale odmítá a pobaveně říká, že jej nepřestává udivovat, co dokáže PR tým hnutí ANO vymyslet. Babiš by se podle něj měl radši zaměřit na vyšetřování svých kauz a měl by vyjasnit, jakou roli v nich hrál.

Spis Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), který měl Michálek v ruce, totiž o možném podvodu mluví, jakkoli to Babiš odmítá. Pokud je premiér nevinen, neměl by se vyšetřování bát, míní také Pirát. Michálek to řekl v rozhovoru pro Info.cz.

iFender ( 21. října 2018 19:04 )

To by ta republika vypadala pod vladou piratu.Polovina studentu a ucnedniku by chodila zfetovana do toho pivari a jini milovnici alkoholu.Kdepak kdo propaguje drogy nema u me sanci!

marmat ( 19. ledna 2018 21:50 )

článek je o PIRÁTECH !!! jako učedníci Kalouska SI "NAPROSTO SUVERÉNNĚ vede Michálek s Farským... Ale proč ???No taky se nám svírá hrůzou žaludek , když spustěj! Snad nepovolí, to bychom se pozvraceli

mirkazam ( 19. ledna 2018 14:06 )

jorka...tady je někdo moc chytrej,a hlavně informovanej....a to to sdělil Kalousek ???

mirkazam ( 19. ledna 2018 14:02 )

lucio1...je to tak.Pirátům narostl hřebínek,a teď jsou mistři všeho.Když se tak na ně dívám,tak ten s těma dredama si trochu popletl dobu,kdy dredy frčely je jako strašák,i když mu chytrost neberu,a ten žvanil Michálek je rázem chytrej jako rádio..a ještě přidat tu Kalouskovu cvičenou opici,která jede podle jeho programu,a máme celou sešlost....

PetBuk ( 19. ledna 2018 07:28 )

"Slíbili jsme voličům, že budeme kontrolovat mocné, a to taky děláme,“ Ale ne od podlahy,měli by jste začít restitucemi od začátku,ale to vy nepamatuje tak vás to neštve,tam začali vznikat "tradiční strany a jejich ekonomická moc"...,co takhle se zaměřit na to co národ nejvíc štve"církevní restituce,rozpad zemědělství,těžby uhlí,ocelárny,prodej vody,cukrovary,..."vy je nepamatujete takže "to nás nezajímá?asi ano,bohužel ještě se musíte učit i když si myslíte že ne...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa