Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Komentář: Bublina splaskla. Babiš chce být premiér a už se mu formuje většina

Autor: Petr Holec - 
23. ledna 2018
05:50

Byla to „fake news“, která živila média několik dní: šéf ANO a premiér v demisi Andrej Babiš prý nemusí být premiér ve své případné druhé vládě. Zprávu sice s podezřelým úsměvem vypustil sám Babiš, spíš si tím ale jen testoval vzduch, než že by to myslel vážně. Teď se nicméně vzduch zase pročistil, aspoň na čas. Hnutí ANO rozhodlo, že chce svého šéfa za premiéra i v případné druhé vládě.

Logicky. Zaprvé Babiš není Barack Obama nebo Jaroslaw Kaczynski, aby chtěl něco vést zezadu, byť třeba jen Česko; zezadu když tak jako vicepremiér vedl jen expremiéra ČSSD Bohuslava Sobotku. Zadruhé se Babiš určitě nechce vzdát jen krok od svého snu stát se po jasném volebním vítězství i premiérem; s touhou poznat jedinečné lidské příběhy a najezdit při tom 85 000 kilometrů chodí do voleb jen Michal Horáček. A zatřetí v ANO prostě vědí, že na Babišovi to celé stojí. I když je teď trestně stíhaný.

Navíc ani to nakonec nemusí moc vadit. Babiš by nejradši vládl s ODS, protože má s ANO podobný program a taky společně dají sněmovní většinu. V ODS sice nechybí ani vlivní příznivci vlády s ANO, chybí ale zatím finální impuls, který situaci obrátí k Babišovi. Jasněji je naopak na Hradě: prezident Miloš Zeman řekl, že si přeje menšinovou vládu ANO s podporou ČSSD a KSČM nebo SPD. A vyjasňuje se i v ČSSD, kde teď vládu s ANO kromě jiných připouští i její stále ještě provizorní šéf Milan Chovanec. Ten kvůli záchraně země, jak u něj bývá zvykem.

Exministr vnitra ovšem Babišovi navrhl takové podmínky, za jaké se v mafiánských filmech obvykle hned střílí: Babiš nebude premiérem a odevzdá ČSSD klíčová ministerstva financí, vnitra i spravedlnosti. ČSSD čeká volební sjezd a spíš než o vládu Chovanec ve skutečnosti hraje o vlastní osud; pořád v sobě živí naději na udržení se ve vedení ČSSD, což si zkouší oklikou jistit i na Hradě. Zeman ho ale nejspíš dávno pohřbil, nenávidí neúspěch. Za nového šéfa ČSSD chce Jana Hamáčka, zatímco Chovancovu budoucnost pro něj vidí spíš zpátky doma v Plzni.

O svou budoucnost samozřejmě hraje i Zeman, po druhém kole voleb může být po všem. Dobře to ví i Babiš a podle všeho se mu už formuje politicky méně korektní jistina 101 poslaneckých hlasů: menšinová vláda ANO jištěná ve Sněmovně KSČM a SPD. Není to úplně Babišův vládní sen, Zemanovi by ale zřejmě tuhle většinu přinesl, ještě než ho z Hradu případně vrátí do politického důchodu Jiří Drahoš. Babiš ji ale taky může použít jen k nátlaku na ostatní, hlavně ČSSD. Samozřejmě taky v zájmu země, jen s jinými podmínkami.

ivoadler ( 24. ledna 2018 10:49 )

Zeman, popř. jeho štáb, asi těžko předloží seznam členů nějakého spolku, který mu přispěl. Spolky jsou v podstatě anonymní, jako akciové společnosti.

snehulak ( 23. ledna 2018 11:55 )

Ni vidíš Holec,ty blafoune, nepsal jsi nedávno, že Babiš vládu nesestaví ani za nic?

honza666 ( 23. ledna 2018 11:41 )

Tak se podívej, účet je transparentní, na rozdíl od anonymních Zemanových dárců, kde při otázce na původ peněz Veleba raději utekl ze studia DVTV.

ivoadler ( 23. ledna 2018 11:30 )

Drahoš dostal na kampaň 50 mega, Zeman zhruba polovinu. Kdopak si Drahoše vydržuje? Zadarmo to nebude. Havel po Listopadu mluvil o temných žilkách v naší společnosti a myslel tím Slušovice. Naiva! Ty temné žilky jsou někde jinde. Bakala, Sekera a jistě by se našli i jiní. Ti vytáhli příšeru Drahoše z Lochu. Až bude po volbách, může se zase zanořit. A to se najdou wolové, kteří si myslí, že Drahoš je reprezentant širokých lidových vrstev (těch slušných).

sores ( 23. ledna 2018 10:50 )

Kalousáka ožralu trefí jestli to dopadne jinak než si on představuje, je plný nenávisti, přímo to z něj čiší, musí to být hodně nešťastný člověk a nespokojený sám se sebou, tak se utápí v chlastu.

Zobrazit celou diskusi