Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zimola jde po Sobotkovi, role se obrátily: Ať složí mandát, když se nepodvolí

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
11. března 2018
05:12

Bývalý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a jeho nástupce Andrej Babiš (ANO) spolu mají hodně vyostřené vztahy. Sobotka, který je po konci na postu šéfa ČSSD už jen řadovým poslancem, odmítá podruhé vstoupit s ANO do další koalice a v případném stranickém referendu bude hlasovat proti takovému kroku. Vládě by nemusel dát hlas ani ve Sněmovně při hlasování o důvěře. Proti tomu se ale pro Blesk Zprávy ozval 1. místopředseda sociálních demokratů Jiří Zimola. Pokud se Sobotka nepodvolí případnému hlasu jít s Babišem, měl by složit mandát a odejít ze Sněmovny.

Vyjednavači ANO a ČSSD se mají znovu potkat ve čtvrtek, aby jednání o podobě příští vlády posunuli dál. Čas na to mají do 7. dubna, kdy sociální demokraty čeká pokračování stranického sjezdu. Právě na něm by měli o vyjednaných podmínkách hlasovat. A pokud delegáti na vládní spolupráci kývnou, přijde na řadu stranické referendum. Když v něm sociální demokraté dají spolupráci zelenou, bude vládní koalice zase o něco blíž.

Zimola Sobotkovi: Máš problém? Odstup

„Doufám, že se ČSSD rozhodne v referendu proti vstupu do vlády s Andrejem Babišem, řekl před časem Sobotka Blesk Zprávám. Na bývalého premiéra by se tak ČSSD, ANO a další partner nemohli spolehnout ani při hlasování o důvěře nové vládě. Nový 1. místopředseda strany Jiří Zimola ale doufá, že se Sobotka při každém hlasování podřídí stranické většině. Jinak by měl podle něj odejít ze Sněmovny.

„Je to logické, on tam nebyl zvolen proto, jak je úžasný ideální, jak je báječný, ale byl tam volen za nějakou politickou stranu, v tomto případě za sociální demokracii. A přijde mi prostě správné a poctivé, že pokud se nemůžu ztotožnit s většinovým názorem své strany, tak svědomí nesvědomí musím odstoupit a ten mandát přenechat svému nástupci,“ řekl Zimola Blesk Zprávám po inauguraci prezidenta na Pražském hradě.

Právě na inauguraci se Zimola se Sobotkou zahlédli po dlouhé době opět tváří v tvář. Z úřadování bývalého hejtmana v Jihočeském kraji mají „vykopanou válečnou sekyru“. Přes opakované prosby Sobotka na slova svého kolegy v ČSSD nereagoval.

Méně útočný byl na svého bývalého stranického šéfa současný předseda ČSSD Jan Hamáček. Sám se teď soustředí především na vyjednávací taktiku s hnutím ANO. „Nevidím důvod nyní spekulovat o tom, co by bylo po referendu,“ zareagoval stručně.

„Problémy“ můžou dělat i Chovanec a Zaorálek

Sobotka přitom nemusí být jediným problémovým hlasem uvnitř 15členného sociálně demokratického klubu v Poslanecké sněmovně. K hlasitým kritikům Andreje Babiše totiž patří také exministři a bývalí místopředsedové Milan Chovanec nebo Lubomír Zaorálek.

„Uvidíme, jestli jednotu zajistí a jestli v sociální demokracii bude fungovat stranická disciplína,“ řekl nedávno pro deník Právo premiér v demisi Babiš. Diví se přitom prý, že Sobotka už dávno ze Sněmovny neodešel. „Místo, aby pustil mandát a zkusil normálně pracovat v soukromé sféře, tak dál chodí do Sněmovny jako řadový poslanec,“ pohoršil se premiér.

ANO potřebuje v Poslanecké sněmovně získat pro svou vládu jasnou většinu. Hnutí má 78 poslanců a 15 hlasů ČSSD k tomu je stále málo. Zbytek by mohli dodat komunisté, kteří mají ve Sněmovně také 15 zástupců. Pokud by hlasovali pro podporu vládě poslanci všech tří uskupení, měl by Babiš jako premiér ve Sněmovně podporu 108 poslanců. O sedm víc, než potřebuje. I přesto chce místopředseda sociálních demokratů Zimola zajistit, aby byl jeho klub při hlasování disciplinovaný.

„Pokud jdu do nějakého jednání, musím našim partnerům nabídnout ten klub celistvý. Očekávám, že s klubem povedeme nejen velmi racionální jednání, ale také že jej přesvědčíme, že bude-li to většinová vůle sociální demokracie, tedy celé stranické veřejnosti, tak je správné, aby ji poslanci podpořili také na plénu Poslanecké sněmovny,“ uvedl Zimola k otázce stranické jednoty.

Vláda do prázdnin a bez Šlechtové s Pelikánem?

Babiš chce jednání o své druhé vládě zrychlit. Cítí, že nejde tak hladce, jak si představoval. Nervózní už navíc začíná být i prezident Miloš Zeman, který naznačil, že vyčká zhruba do června. Tento termín může souviset buď s časem, kdy má vláda začít jednat o přípravě státního rozpočtu na příští rok a nebo to může být také čas, kdy je možné vypsat předčasné volby, tak aby se mohly konat s volbami komunálními a části Senátu.

Do médií se přitom dostaly i informace, že by v příští vládě nemusela být už současná ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO) a také ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). O Šlechtové web Info.cz spekuluje jako o možné velvyslankyni na Slovensku místo bývalé první dámy Livie Klausové anebo v Japonsku. Ministryně takové informace ale popírá.

Roberta Pelikána by zas podle Lidových novin mohl nahradit náměstek ministra vnitra a ministr bez portfeje a šéf Legislativní rady vlády za premiéra Petra Nečase, Petr Mlsna. Blesk Zprávám řekl, že nechce tyto informace z pozice státního úředníka nijak komentovat.    

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

osinek ( 13. března 2018 01:39 )

Co to blábolíš chytráku?! Zákeřný darebák je spíše Zimola. Ty nevzpomínáš Oltecu jak pučista Zimola spolu s tím podrazákem Haškem jeli po volbách do Sněmovny v r.2013 na tajnou schůzku do Lán, kde spolu s emanem se dohadovali jak provést svržení Sobotky z funkce předsedy ČSSD A pak Hašek spolu se Zimolou bezostyšně lhali v rozhovoru pro ČT, že žádná tajná schůzka v Lánech se nekonala, že tam nebyli. A když konání této schůzky potvrdil Chovanec, tak pokračovali ve svém lhaní! A ti prolhaní Haškovéa Zimolové se znovu rvou k moci!

oltec ( 12. března 2018 09:12 )

Sobotka je ten nejzákeřnější darebák co kdy byl v politice dostal ČSSD na hranu volitelnosti a ještě se snaží podrývat vyloučit ho ze strany

alideda ( 11. března 2018 18:10 )

to si pomohli ZIMOLA parchant prevysujici vsecky zlodeje ve strane..

alideda ( 11. března 2018 15:53 )

zimolo socsni to jsou bandite a nejen vy vsichni zkurveni politici sobotka je za vodou a proto politici na odstrelll

mbmb ( 11. března 2018 13:32 )

zlodej Zimola by mel chodit kanalama Ukradl si nase penize na dum Ale vsichni tam jsou falesni zlodeji co se rvou o koryta a nici nasi zem vcetne hopsandy Dasi H cela chasa na MDZ

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa