Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jednání o vyhazovech vlády? Ne. Místo toho omluvenka, kterou Sněmovna nezažila

Autor: Jakub Veinlich - 
9. března 2018
14:40

Má vláda v demisi dělat personální rošády? Poslanci se sešli v pátek v tomto týdnu už k druhé mimořádné schůzi Sněmovny. Opozice ji svolala kvůli personálním změnám vlády, která nemá většinu a čeká proto na svou výměnu. Program schůze si poslanci neschválili. Padaly ale dost zajímavé výroky. A také jedna zajímavá omluvenka. 

Ministři bez důvěry odvolali už několik vlivných šéfů i náměstky na ministerstvech. Skončil například šéf České pošty Martin Elkán, šéfka Nemocnice na Bulovce Andrea Vrbovská či ředitel Ostravské nemocnice – bývalý ministr zdravotnictví za ČSSD Svatopluk Němeček. Opozici se takové zásahy nelíbí, šest stran proto svolalo k této problematice mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny. I když poslanci občas dost vášnivě diskutovali, program schůze se nepodařilo schválit a zastupitelé se rozešli v pátek po poledni domů.  

Fiala: Ať Babišova vláda jen svítí a topí

„Nemluvte o čistkách, personální změny jsme udělali na základě našich zkušeností,“ rozčiloval se ve Sněmovně premiér Babiš, který se prý nestačil divit, kolik náměstků na ministerstvech je. Z 31 je vláda v demisi zredukovala na 20.  

„Máme tak špatný zákon o státní službě a já se k tomu taky bohužel hlásím, že státní tajemník je dnes víc než ministr nebo celá vláda,“ litoval Babiš toho, že mu zákon neumožňuje dělat větší změny.

Státního tajemníka Ivo Benedy se chce přitom zbavit například ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). Podal proto návrh na zahájení kárného řízení.

Podle předsedy ODS Petra Fialy není vláda zatím legitimní a bez důvěry má prý nárok maximálně na to svítit a topit. Kabinet podle něho vznikl především na základě „ústavní svévole“ prezidenta Miloše Zemana, a to kvůli tomu, aby se co nejdříve zbavil vlády Bohuslava Sobotky.

„Premiér v demisi tu řekl, že Ústava neříká, že by byla vláda v demisi nějak omezená. Ústava totiž nepředpokládá, že by někdo v demisi nějak vládl,“ řekl na plénu Fiala.

Málo poslanců v sále

V sále chyběla dopoledne většina poslanců ANO. Předseda KDU-ČSL proto požádal řídícího schůze, aby nechal prověřit, kolik poslanců skutečně přišlo, jestli je Sněmovna vůbec usnášeníschopná.

„Tady nikdo nekritizuje to, že byl někdo odvolán, ale to, že to dělá ministr bez důvěry. Je rozdíl, jestli důvěru máte, nebo ne,“ kritizoval pak bývalý vicepremiér Bělobrádek vládu. A vyčetl Babišovi, že se ve Sněmovně oháněl evropskou zprávou z roku 2013 o korupci v českém zdravotnictví, ale nemá zprávu OLAFu o dodatcích pro Čapí hnízdo.  

„Když se vám to hodí, tak se zaštiťujete autoritou a když se vám to nehodí, tak na to zapomínáte,“ rozčiloval se Bělobrádek směrem k vládě a premiéru Babišovi. Šéf KDU-ČSL mu také vyčetl, že ANO ani o vládě s lidovci nevyjednávalo, i když to prý v minulosti nijak neodmítli.

Babiš si nechal ale vyhledat hlasování na celostátní konferenci KDU-ČSL, kde si straníci odhlasovali odchod do opozice.

„Chcete předčasné volby? Tak to navrhněte, já s tím problém nemám. Já budu rád chodit mezi lidi, od rána do večera,“ opřel se premiér do Bělobrádka.

„Pane premiére, prosím, nečiňte žádné kroky. Udělejte to až po tom, kdy budete mít důvěru,“ vyzval premiéra šéf hnutí STAN Petr Gazdík.

Během dopoledne vystupovali v pátek jen poslanci s přednostním právem – tedy šéfové poslaneckých klubů, členové vedení Sněmovny, předsedové stran nebo ministři. Ostatní nemohli, protože si ani tři hodiny od začátku schůze nedokázali schválit její program.

Jednání v pátek odpoledne neprošlo

Pirát Vojtěch Pikal proto navrhl, aby poslanci jednali i po 14. hodině, to ovšem hlasováním neprošlo.  

Své výsadní postavení – tedy možnost vystoupit – využilo překvapivě dost ministrů. Obhajovali své kroky a odůvodňovali, proč některé personální změny byly podle nich nutné.

„My chceme důvěru, ale vzpomeňte si, jak se k nám od parlamentních voleb chováte,“ hřímal Babiš ve Sněmovně. A kritizovali ODS a další demokratické strany, že jim šlo kvůli Čapímu hnízdu především o ovládnutí mandátového a imunitního výboru. „Proč jste nedonesli důkaz toho podvodu, který neexistuje. Mandátový a imunitní výbor, to je to, co vás zajímalo,“ pustil se do přítomných politiků premiér v demisi Babiš.

„Tak mi dejte kuchařku, jak mám s vámi jednat. Jsem jako robot, dejte mi sem čip a budu vědět, jak s vámi jednat,“ vybízel Babiš a rozesmál Sněmovnu.

Během svého projevu znovu odmítl, že by byl agentem StB. Tak už si to zapamatujte. „Vy mi říkáte, že jsem agent – nebyl jsem agent – přestaňte mě urážet a lhát,“ uzavřel Babiš.

„Vy jste takový náš Alois Jirásek, ten byl také v 11 svazcích“ řekl Babišovi předseda poslaneckého klubu. 

Ministr kultury Ilja Šmíd ve Sněmovně naznačil, že má informace o úniku peněz v jedné z příspěvkových organizací ministerstva. A protože to tak nechtěl nechat, konal.

„Já nestačím zírat. Každý ministr, byť je v demisi, má svou zodpovědnost. Já pobírám plat, mám indicie o tom, jak pravděpodobně utíkají peníze a já se mám na to dívat?“ položil na stůl řečnickou otázku Šmíd.   

Video  Babiš je familiární a říká nám kluci, otázkám na skandály se vyhýbá, říká Pirát Bartoš.  - Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Omluvenka pro bezmoc

V půl jedné – tedy zhruba půl hodiny před obědovou pauzou řídící schůze Petr Fiala z ODS přečetl omluvenku, kterou Sněmovna snad ještě ani neslyšela. Pirát Petr Třešňák se omluvil ze zbytku jednacího dne, právě kvůli tomu, že poslanci za celé dopoledne neschválili program schůze a Třešňák tedy jako řadový poslanec nemohl vystupovat. Sedět v sále jen tak a poslouchat dohady kolegů ho už asi nebavilo.

marmat ( 10. března 2018 20:55 )

105105:OK ...chodí se před pultík v PS producírovat, předvádět rádobyostrovtip, absolutně netuší, že padají na čumák i u svých voličů, kteří se těší, až vystoupí premiér a zavalí je konečně FAKTY, konkrétními plány a kroky vlády

marmat ( 9. března 2018 19:09 )

po dnešní DALŠÍ MIMOŘÁDNÉ schůzi by dostalo ANO bez problémů 40%, možná ještě i mimořádné navýšení

marmat ( 9. března 2018 19:06 )

Nejen Kalousek, ale dokonce Bělobrádek se za řečnickým pultíkem klepali vzteky-málokdy jsme dnes slyšeli z poslanecké sněmovny od opozice NORMÁLNÍ argumenty. Jsou ale tak hloupí, že předvádějí právě TOHLE pravidelně nám všem i svým voličům

marmat ( 9. března 2018 18:59 )

Dnešní projev premiéra Babiše byl naprosto brilantní...jasný, věcný , úderný a podaný s klidem a přehledem !!! Převálcoval všechny útočící komiky největším kalibrem : fakty, čísly a zdůvodněními všech dosavadních kroků, ale i konkrétní vizí !!! BRAVO Jsou vedle něj tak ubozí, že naskakují setrvačností a sebestředností na Titanik, který byl pro ně původně nepotopitelným luxusem

Milann ( 9. března 2018 17:07 )

Babiši nové volby!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa