Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Šlechtová mění šéfa armády: Babišova vláda kývla na muže „velkých změn“

Autor: ČTK, Mii - 
8. března 2018
11:24

Generálporučík Aleš Opata se podle všeho stane novým náčelníkem generálního štábu. Vláda ve čtvrtek potvrdila návrh ministryně obrany Karly Šlechtové (za ANO), aby nastoupil po Josefu Bečvářovi, kterému ministryně neprodloužila funkční období. Šlechtová chce ještě ve čtvrtek s Opatou seznámit poslance branného výboru, jeho stanovisko je ale jen doporučující.

Náčelníka generálního štábu podle zákona jmenuje na návrh vlády hlava státu. S prezidentem Milošem Zemanem již Šlechtová výměnu předjednala.

„Pan generálporučík Aleš Opata byl vládou schválen jako nový náčelník Generálního štábu Armády České republiky. V 11:00 proběhne výbor pro obranu Poslanecké sněmovny,“ napsala Šlechtová na Twitteru.

Se jménem nového náčelníka generálního štábu přišla Šlechtová minulý týden. Třiapadesátiletý Opata dosud zastával funkci zástupce náčelníka generálního štábu. Jeho prvním úkolem v nové roli bude podle Šlechtové reorganizace velení armády. Ministryně s ním chce řešit také vyzbrojení armády. „Budu se s ním bavit o velkých akvizicích, které armáda bude potřebovat,“ uvedla minulý týden. Očekává, že Opata zajistí, aby armáda měla jednotné požadavky ohledně vybavení.

Bečvář má podle návrhu Šlechtové skončit ve funkci k 30. dubnu. Funkční období mu vypršelo loni v létě. Předchůdce Šlechtové Martin Stropnický (ANO) mu jeho závazek prodloužil. Šlechtová uvedla, že novou žádost o prodloužení Bečvářova působení odmítla i kvůli tomu, že Bečvář dosáhl důchodového věku.

Výběr Bečvářova nástupce konzultovala Šlechtová i s odbornou veřejností a vojskem. Opata má podle ní u vojáků velký respekt, což pro ni bylo při rozhodování důležité. Jako argument pro volbu Opaty uvedla Šlechtová také jeho velitelské angažmá na zahraničních misích v Kosovu nebo v Afghánistánu.

Zkušenosti z celého světa

Opata vystudoval Vysokou vojenskou školu pozemního vojska ve Vyškově, obor teorie řízení a použití bojových jednotek, později studoval i na Vysoké škole velení a štábu námořní pěchoty v USA, Královské akademii obranných studií ve Velké Británii a na NATO Defence College v Itálii.

Kariéru zahájil u 4. tankové divize v Jihlavě, kde byl velitelem tankové čety až velitelem tankového praporu (1987-90). Postupně prošel v armádě řadu pozic, až v roce 2008 přešel na ministerstvo obrany, kde byl ředitelem operačního odboru sekce rozvoje druhů sil.

V roce 2010 byl jmenován zástupcem náčelníka Generálního štábu a v roce 2013 nastoupil do funkce národního vojenského představitele ČR při Vrchním velitelství spojeneckých sil v Evropě (SHAPE) v Monsu v Belgii a loni v srpnu byl jmenován do současné funkce zástupce náčelníka Generálního štábu.

Během své kariéry byl aktivně operačně nasazen v v misi OSN UNPROFOR na území bývalé Jugoslávie, v misi IFOR na území Bosny a Hercegoviny, byl velitelem 43. výsadkového praporu české armády v operaci SFOR v Bosně a Hercegovině, velitelem skupiny Joint Implementation Commission na velitelství Britské brigády střed.

Velel také kontingentu české armády v operaci KFOR v Kosovu a byl náčelníkem štábu mnohonárodního provinčního rekonstrukčního týmu v operaci ISAF v Afghánistánu.

zkzkz ( 8. března 2018 14:27 )

Kam vítr,tam plášť

ivoadler ( 8. března 2018 12:47 )

Tak nějak si představuju "polního" velitele. Ještě by měl mít jizvu na tváři.

agfor ( 8. března 2018 12:05 )

Původní soudruh (pardon pan) generál si dovolil soudržce ministrini oponovat, tak ho kopla do zádele. Zasloužili by to však všichni.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa