Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vidím chyby armády, ale kritiku laiků neberu, tvrdí šéf generálního štábu Bečvář

Autor: ČTK, ivm - 
13. února 2018
11:00

Náčelník generálního štábu Josef Bečvář odmítl laická vyjádření, která kritizují vedení armády. Odborníci ve vedení armády prý vědí, co armáda potřebuje. Bečvář vidí i chyby, konkrétní věci však veřejně nesdělil. Řekl to na úvod úterního velitelského shromáždění ke zhodnocení loňského roku. Armáda však podle Bečváře loni své úkoly splnila.

Ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (za ANO) kritizovala vedení armády za to, že má někdy při plánovaných nákupech nereálné požadavky. Šlechtová také na shromáždění řekla, že chce aktualizovat střednědobé cíle armády, aby byly reálné a zároveň ambiciózní. Ráda by dokončila velké tendry na vrtulníky a na mobilní radary.

Šlechtová chce rozšířit vojenské mise v zahraničí

Ministryně dále uvedla, že plánuje do Parlamentu přinést komplexní návrh na rozšíření vojenských zahraničních misí. V Afghánistánu například podle ní vedení spojenců chce po české armádě výcvik letců.

Podle premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) má armáda podporu vlády. Zdůraznil, že musí „konečně“ utratit peníze, které má letos k dispozici. Ministerstvo obrany v minulosti nastavený rozpočet neutratilo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa