Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Komentář: Vymění ČSSD Babiše za daně a byty? Zeman chce dát lidu vládu na prázdniny

Autor: Petr Holec - 
22. února 2018
05:00

Noví šéfové ČSSD, předseda Jan Hamáček a první místopředseda Jiří Zimola, si vyhrnuli rukávy a pustili se do díla. Pád Milana Chovance, jenž se upřímně nenávidí s premiérem v demisi Andrejem Babišem, jim totiž rozvázal ruce k jednání se šéfem ANO o účasti ČSSD v jeho vládě. A z Hradu současně tvrdí muziku prezident Miloš Zeman, který cpe do vlády i komunisty a taky SPD, kdyby ho ČSSD náhodou dál neposlouchala.

Šéfovi KSČM Vojtěchu Filipovi ve středu řekl, že chce mít vládu se sněmovní důvěrou do letních prázdnin. Po téměř čtyřměsíční (ne)vládní agónii plnou tiskovek a ultimát o ničem je to jistě skvělá zpráva: nejen statisíce Čechů možná odjedou do Chorvatska s klidem v duši. Sice jen možná, situace se ale přesto aspoň mírně vyjasnila. A to hned na dvou frontách.

Padlý provizorní šéf ČSSD Chovanec nadiktoval Babišovi nepřijatelné podmínky včetně toho, že kvůli trestnímu stíhání nebude sedět ve vládě. S tím je teď nejspíš konec. I Hamáček se Zimolou to sice dostali jako podmínku od sjezdu ČSSD, oba jsou ale i k trestně stíhanému Babišovi ve vládě vstřícní. Umí přimhouřit oko, když je potřeba.

A oko (nebo možná i dvě, jak nám ukázal v televizi) teď jistě ve vztahu k ČSSD rád přimhouří i Zeman, který ji patnáct let systematicky ničil v rámci ješitné pomsty za prezidentskou zradu: Hamáček se Zimolou patří k jeho oblíbencům a on zase k jejich oblíbencům. Nebo aspoň oficiálně, když běží TV kamery.

Pravděpodobný scénář je proto následující: nové vedení ČSSD si u Babiše vydře aspoň něco ze svého programu a až dojde na stranické referendum, které má schválit angažmá strany ve vládě ANO, dozví se členové, že bez Babiše to prostě nešlo. A nejspíš se přimluví i Zeman, jenž už se přimluvil tolikrát, že na to nestačí ani Twitter. Hamáček se Zimolou teď proto na Babiše vytáhli své obvyklé hity: vyšší daně včetně těch pro velké firmy, nemocenskou i za první tři dny nemoci nebo výstavbu bytů.

Víc jim toho vlastně ani nezbývá: kromě nepopulárních vyšších daní se totiž ANO mocně

rozkročilo zprava doleva tak, že si kromě těch ODS přivlastnilo i tradiční témata ČSSD, jako jsou třeba vyšší důchody. Jen to udělalo líbivěji i chytřeji, než to dělali bývalí premiéři a šéfové ČSSD Bohuslav Sobotka nebo Jiří Paroubek. ANO tak v případné vládě posune ČSSD ke komunistům, jen bez referenda o vystoupení země z EU nebo NATO. Karetní terminologií má teď ČSSD plnou ruku spodků a žaludských devítek, které nemůže udat.

Žádná překvapení, že teď Babiš považuje vládní kombinaci ANO, ČSSD a KSČM za „jedinou“ variantu. Přesto si ale místo ČSSD drží v záloze i SPD Tomia Okamury. V ANO se sice jeho toxické party plné podezřelých faktur a trestních oznámení neděsí jen Babiš, z Hradu ji ale systematicky omývá prezident. A zatímco to on dělá veřejně, kamarádí se Okamura v zákulisí s jeho vlivným poradcem Martinem Nejedlým. Do prázdnin tak určitě zažijeme ještě spoustu srandy, i když jí Zimola na sjezdu ČSSD vyhlásil konec.

sores ( 22. února 2018 10:20 )

Veřejnost nechápe že ty s.v.i.n.ě komunistický už dávno nežijí,jsou z nich mrtvoly co zabíjeli a zavírali lidi! Tyto mladé komanče co nezažili válku a nezabíjí ani nezavírají jsou lepší než ODS a jiné strany. Nikdy jsem v žádné straně nebyl ale hodnotím lidi kdo okrádá stát, krade,korupčí,podvádí a to je především politik ve vládě. Takže proč ne i komanče ve vládě. Měli by si změnit název jelikož to lidi evokuje k nenávisti.Zamyslete se jak se chová současná vláda,Čuba bere prachy za to že je doma statisíce atd.

mamlas ( 22. února 2018 06:25 )

Pomstychtivý Zeman... to je náš prezident a vo tom to je.

Zobrazit celou diskusi