Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vláda odmítá trestat politické přeběhlíky a „zrádce“. KSČM s návrhem pohořela

Autor: ČTK, ivm - 
21. února 2018
15:16

Pro rozpor s ústavou se ve středu kabinet v demisi Andreje Babiše (ANO) postavil proti předloze poslanců KSČM namířené vůči takzvanému přeběhlictví zákonodárců. Novinářům o schválení negativního stanoviska řekl premiér Babiš. Poslanci a senátoři by podle ústavní novely přišli o mandát také v případě pravomocného odsouzení k nepodmíněnému trestu za úmyslný trestný čin.

Poslanci a senátoři musí podle ústavy vykonávat mandát osobně v souladu se slibem a nejsou vázáni žádnými příkazy. „Protiústavnost tohoto návrhu ústavního zákona vláda spatřuje v tom, že vytváří možnost odklonit se od principu takzvaného volného mandátu,“ stálo v předběžném stanovisku pro středeční jednání kabinetu. Proti novele se vyslovilo podle podkladů všech 14 ministerstev.

Podle KSČM přeběhlíci narušují důvěru lidí v politiku

Stejné nebo obdobné předlohy prosazovala KSČM už v minulých volebních obdobích, schváleny nebyly. Přeběhlictví podle komunistů narušuje důvěru lidí v politiku i fungování ústavního systému. Jde podle nich o „výpověď plné moci“ kandidáta vůči voliči a o porušení závazku vůči politické straně nebo hnutí.  Do ústavy proto KSČM chce zařadit ustanovení, podle kterého by mandát zákonodárce mohl zaniknout „ztrátou“. Podrobnosti by stanovily jednací řády obou parlamentních komor. Podle vládních legislativců by i to bylo protiústavní, podmínky by podle nich měla upravovat přímo ústava.

Proti ztrátě mandátu by bylo možné podle návrhu KSČM odvolání k Ústavnímu soudu. Na soud by se mohl obrátit dotyčný zákonodárce, předsedové Sněmovny nebo Senátu či skupina 20 poslanců nebo deseti senátorů.

Možnost zániku mandátu kvůli pravomocnému nepodmíněnému odsouzení zákonodárce za úmyslný trestný čin označují komunisté za logický krok, který vychází z požadavku na morální profil člena Parlamentu. Úprava si sice podle vládních právníků zaslouží pozornost, poukazují ale na to, že nezabraňuje tomu, aby vězněný člověk kandidoval ve volbách.

O ústavní novele komunistických poslanců rozhodne Parlament. Protože jde o ústavní novelu, musela by v obou komorách získat třípětinovou podporu, aby byla schválena.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa