Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš kádruje na úřadech lidi z ČSSD, udeřilo mládí strany. Šéf ANO: Lež

Autor: Jitka Mikysková - 
6. března 2018
19:40

Mladí sociální demokraté podali podnět Úřadu pro ochranu osobních údajů ohledně premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO). Úřad má prošetřit, zda nebyl spáchán přestupek nebo trestný čin vypracováním údajného seznamu členů ČSSD, kteří působí na ministerstvech a státních úřadech. O existenci seznamu, který si měl podle vyjádření poslance Jana Farského (STAN) nechat vypracovat předseda vlády Babiš, informoval v únoru časopis Respekt.

Na jednání Babiš Starostům prozradil i svůj trumf v rukávu pro vyjednávání se sociální demokracií: že si nechal vypracovat seznam sociálních demokratů, kteří pracují na ministerstvech nebo státních úřadech, a napočítal jich 364,“ uvedl Farský pro Respekt.

Babiš prostřednictvím své tiskové mluvčí označil Farského tvrzení jako lživé. „Já jsem se na to pana Babiše ptala, je to lež,“ uvedla pro Blesk Zprávy mluvčí ANO Lucie Kubovičová.

Farský: Mám na to svědky

Blesk Zprávy kontaktovaly Jana Farského, aby potvrdil pravdivost výroku. A řekl, kdo další ho také slyšel. „Za tímto vyjádřením si stojím a další na jednání byl i Vít Rakušan a Martin Půta,“ upřesnil Farský pro Blesk Zprávy.

Volebního lídra hnutí podpořil i šéf STAN Petr Gazdík, i když tam sám chyběl. „Nemám nejmenší důvod nevěřit nebo dokonce rozporovat vyjádření kolegy Farského, ale na vlastní uši jsem to prostě slyšet nemohl,“ uvedl Gazdík pro Blesk Zprávy.

Mladí sociální demokraté: Fízlování je v demokracii nepřijatelné

Předseda Mladých sociálních demokratů Radek Hlaváček uvedl: „Vycházíme z toho článku, co vyšel v Respektu. Z dikce článku vyplývá, že to byla schůzka za účasti vícero lidí, nejen pana Farského a pana Babiše. My nemáme důvod tomu tvrzení pana Farského nevěřit, ať už jen proto, že by se v podstatě jednalo o velmi hrubou pomluvu, která podle našeho názoru hovoří o protizákonném jednání, tak nemáme důvod tomu nevěřit.“

„Je to vlastně i ze zkušenosti s politickou činností Andreje Babiše, který si už v minulosti vedl spisy na některé mu nepříliš nakloněné poslance a i s ohledem na to, že je v současnosti právoplatně evidovaný jako agent StB,“ dodal Hlaváček.

Mladí sociální demokraté se podle Hlaváčka rozhodli podat podnět, protože se domnívají, že vypracování seznamu je v rozporu se zákonem na ochranu osobních údajů. A úřad má nástroje, jak se o věci dozvědět více. Mládežnická organizace ČSSD označila vědomé opatřování citlivých údajů za flagrantní porušení lidských práv a svobod.

„Z článku v týdeníku Respekt není zřejmé, kdo pro Andreje Babiše daný seznam zpracoval, zda to byly stranické orgány hnutí ANO, státní orgány nebo třeba soukromá detektivní kancelář. V každém případě je toto fízlování v demokratickém právním státě absolutně nepřijatelné,“ dodal Hlaváček.

Hlaváček: Seznamy jako za komunistů

Mluvčí Úřadu na ochranu osobních údajů Tomáš Paták potvrdil převzetí stížnosti. „Úřad standardně posoudí, zda podaná stížnost obsahuje podezření z porušení zákona č. 101/2000 Sb. či nikoli a podle toho rozhodne o dalším postupu,“ konstatoval pro Blesk Zprávy.

Podle Hlaváčka představuje shromažďování a zpracovávání informací o politických postojích konkrétně určených osob neoprávněné a protiprávní nakládání s citlivými údaji, které se týkají členů organizace.

„Vzhledem k tomu, že jsme samostatný spolek, neprobírali jsme to ani s vedením ČSSD. My hájíme oprávněné zájmy našich členů a vím minimálně o dvou lidech, kteří působí v řadových referentských pozicích na ministerstvu, nedostali se tam z žádného politického důvodu, odvádí tam svou práci, která vůbec nesouvisí s politikou, jsou to jen referenti a jenom z důvodu, že jsou to sociální demokraté, jsou vedeni na jakýchsi seznamech. Rozhodli jsme se podnět podat i v jejich zájmu a na jejich ochranu,“ neskrývá rozhořčení Hlaváček.

Šéf Mladých sociálních demokratů připomněl obdobné jmenné seznamy, které v rámci činnosti KSČ zpracovávaly, vedly a využívaly osoby odpovědné za zločinnou politiku už před únorem 1948, v průběhu protiústavního puče i po něm.

„Je šílené, že sedmdesát let po bolševickém převratu se předseda vlády, který je mimochodem evidovaným agentem bývalé Státní bezpečnosti, ohání podobnými seznamy, které už tehdy sloužily k terorizování demokratických politiků, k neoprávněným čistkám ve veřejném životě a k masové perzekuci obyvatelstva,“ zhrozil se Hlaváček.

 

 

 

 

marmat ( 7. března 2018 20:50 )

Jak mizerná taktika -naposledy dnes odpoledne na ČT 24 od Bělobrádka s Bartoškem ....rejt a rejt a kopat do Babiše Pokračujte kluci...Zaorálek si taky zvolil takový pád střemhlav !!!!

marmat ( 7. března 2018 20:45 )

Od soudruha Ondráčka možná NĚKDO čekal do včerejška omluvu za účast proti "nepříteli" s obuškem....No tak se v PS předvedl Vypadalo to, že dnes by bez mrknutí oka zvolil podstatně tvrdší metody

marmat ( 7. března 2018 20:41 )

stejná bída i před Velikonocema - nekopírovat guláš díky.

marmat ( 7. března 2018 20:38 )

Když mluví Kalousek, cítíte v hlase velkou hysterii, třas a potlačovaný vztek A ironii vejtahy, ať mluví o čemkoliv ....Když mluví Farský, nebo Bartoška (KDU), tak slyšíte diktátory, kteří cvičí před zrcadlem...a tam bychom umístili i narcise Fialu Ale za to varieté slušná výplata

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa