Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babišovu vládu vítali trnkovicí. Do Hulína jeli vlakem, za Čunkem šli do pivovaru

Autor: simao, sč - 
4. března 2018
20:58

V neděli odpoledne vyrazili z Hlavního nádraží v Praze, za tmy pak dojeli do Hulína. Menšinový kabinet pod taktovkou Andreje Babiše (ANO) se přesunul na Moravu, kde premiéra i ministry přivítali, jak se patří. Sklenkami trnkovice.  A ještě v neděli večer na ně čekal hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). Pro změnu v pivovaru.

Rozesmátá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová přihlížela, jak si připíjí  trnkovicí z roku 2015 i premiér Andrej Babiš či předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, který vítal vládní skvadru při příjezdu na Moravu. Kroměřížský rodák a zastupitel Vondráček vedl ANO do volebního boje právě ve Zlínském kraji.

Andrej Babiš a Radek Vondráček při přivítání na Moravě po vládní cestě vlakem Andrej Babiš a Radek Vondráček při přivítání na Moravě po vládní cestě vlakem | Foto Blesk - Slávka Červená

Do vlaku nasedli i ministr kultury Ilja Šmíd či ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová, stejně tak mladý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch či na financích ostřílená někdejší Babišova náměstkyně a nyní sama ministryně Alena Schillerová. Nemohl chybět ani místopředseda vlády a člen vyjednávacího týmu s dalšími stranami Richard Brabec.

Babiš: Slivovici bych neměl. Dám si malou

Dorazili vlakem Leo Expres a vystoupili na malém nádraží v Hulíně na Kroměřížsku, kde je vítal předseda poslanecké sněmovny Radek Vondráček. Ve Zlínském kraji v pondělí zahájí první z návštěv krajů.

„Slíbil jsem vám, že si budete moct popovídat se mnou i celou vládou naživo. A je to tady. Zlínský kraj, pak Liberecký a Ústecký,“ vzkázal na Facebooku Andrej Babiš. Slivovici před příjezdem degustoval ministr zemědělství Jiří Milek. „Je dobrá,“ pochválil ji. Poté si ji dali všichni. „Já bych neměl, ale jen malou,“ řekl premiér a připil si s ostatními. „To je zdravotní,“ hlásali ostatní.

Ministr zemědělství Jiří Milek si připíjí po příjezdu vlády vlakem do Hulína Ministr zemědělství Jiří Milek si připíjí po příjezdu vlády vlakem do Hulína | Foto Blesk - Slávka Červená

Zamířili za Čunkem do pivovaru

Než se premiér nadál, už se s ním fotila žena s dvěma dcerami, jejíž muž je také Andrej. Premiér po příjezdu hlásil, že je čeká ještě v neděli večer přijetí hejtmanem zlínského kraje Jiřím Čunkem (KDU-ČSL), politikem, který by se nebránil vládní spolupráci lidovců s ANO. „Ještě teď máme sraz s Jiřím Čunkem v pivovaru Černý orel. Tam si možná dám malé pivo,“ konstatoval Babiš.

Dodávky Leo Expresu pak všechny odvezli do Kroměříže, kde přenocují v hotýlku Zlatý kohout přímo na náměstí. Pondělní program má pak Babišův kabinet pořádně nabitý. Již v 6:40 je čeká prohlídka kroměřížské nemocnice. Na brzké vstávání jsou však ministři zvyklí z vládních zasedání, která Babiš ordinuje poměrně často již od 6:30.

Po cestě do Zlína se zastaví na místě výstavby dálnice D 49 a D 55, dále zavítají do špitálu ve Zlíně. Zkontrolují obnovu Baťova památníku. U Vlachovic si poté prohlédnou údolí, kde má být velká vodní nádrž, zásobárna pitné vody. Mnohé členy Babišovy vlády, která však v Poslanecké sněmovně nedostala kýženou důvěru, čeká separátní program.

pupak ( 5. března 2018 01:04 )

Měli je spíš přivítat sukovicí. Byla aspoň trnkovice z likérky Drak?

kukuku ( 4. března 2018 23:06 )

Čunek je mohl vzít i do jiného pivovaru - k Čechmánkovi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa