Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Expremiér Sobotka nevyloučil svůj konec ve Sněmovně. Do vlády s ANO nechce

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
2. března 2018
05:20

S hnutím ANO ve vládě má bývalý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) bohaté zkušenosti. Ty vyvrcholily vyhozením šéfa ANO Andreje Babiše z postu vicepremiéra a ministra financí. Ze Sobotky je po loňských volbách řadový poslanec, do podobného politického svazku se ale nechce nechat znovu vlákat. Ve stranickém referendu bude hlasovat proti vstupu sociální demokracie do vlády. Vedení strany ovšem doufá, že se podřídí většině. Kdyby ne, je ve hře i Sobotkův konec ve Sněmovně. 

Bohuslav Sobotka loni v červnu rezignoval na post předsedy ČSSD a od té doby se k situaci ve straně příliš nevyjadřoval. Dokonce nepřijel v polovině února ani na sjezd sociálních demokratů v Hradci Králové. Právě tam členové strany dali nově zvolenému předsedovi Janu Hamáčkovi a místopředsedovi Jiřímu Zimolovi mandát vyjednávat s hnutím ANO o účasti ve vládě. Sobotka je ale jako bývalý předseda strany proti.

Sobotka: Pojďme do opozice

„Není možné, aby vládu vedl trestně stíhaný politik. Navíc teď pro sociální demokracii není dobré, aby se svým volebním výsledkem vůbec vstupovala do vlády. ČSSD by měla zůstat v opozici, měla by být důsledně levicovou opozicí,“ řekl Sobotka v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Strana se podle něj potřebuje v příštích týdnech a měsících nadechnout a soustředit se na přípravu dalších voleb.

„Měla by zregenerovat síly, změnit způsob svého fungování, zlepšit marketing. Musí mít i nový program, protože většinu našich cílů jsme zejména v posledních čtyřech letech prosadili,“ řekl listu Sobotka, který byl předsedou ČSSD posledních šest let.

Hamáček i Zimola doufají, že se Sobotka podřídí

Sobotka ale příliš nepotěšil svého nástupce Jana Hamáčka, který spolu s Jiřím Zimolou zahájil s hnutím ANO jednání o podmínkách, za kterých by byla ČSSD ochotna do vlády vstoupit. Jednu podmínku jim ale sjezd dal, v kabinetu by neměl být trestně stíhaný politik. Hamáček věří, že se Sobotka případným vyjednaným podmínkám podřídí a bude držet basu s ostatními.

„Ve straně je samozřejmě řada různých názorů na vyjednávání o vládě. I proto vedení ČSSD předloží případnou dohodu k posouzení celé členské základně. Její rozhodnutí by pak mělo respektovat jak vedení, tak i poslanci, kteří byli za ČSSD zvoleni. V tuto chvíli je nicméně předčasné spekulovat co by kdyby, žádná dohoda není ani vzdáleně na stole,“ zareagoval pro Blesk Zprávy Hamáček.

I Hamáčkův stranický místopředseda věří, že se bude Sobotka chovat stranicky. Tedy, že se podřídí přání všech členů ČSSD.

Video  Sobotka v Blesku: O (ne)demisi, potupě na Hradě a Babišových nahrávkách  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Respektuji právo kohokoli svobodně se vyjádřit ve vnitrostranickém referendu o budoucí podobě vládního uspořádání. Tedy toho, jestli bude ČSSD v opozici nebo koalici. Věřím ale, že všichni zvolení poslanci za ČSSD poté budou respektovat většinový názor a v souladu s ním také hlasovat,“ doplnil Zimola Hamáčka.

Otázku, zda budou všichni poslanci ČSSD schopni případnou dohodu o vládním angažmá respektovat, otevřel šéf poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek na schůzce s Hamáčkem a se Zimolou. A odpověď prý byla pozitivní.

„Konkrétně jsem se zeptal, jestli nové vedení sociální demokracie je schopno po těch zkušenostech, které mám z minulého volebního období, garantovat všech 15 hlasů a ta odpověď byla taková, že pokud bude schválený sjezdem a stranickým referendem vstup sociální demokracie do vlády za těch konkrétních podmínek, o kterých jsme se bavili, tak pak jsou schopni a ochotni garantovat svých 15 hlasů, které mají v Poslanecké sněmovně,“ řekl po jednání Faltýnek.

Sobotku čeká těžká volba. Vystřídá ho Sklenák?

Sobotka se tak může dostat do nelehké situace. Ve chvíli, kdy by ČSSD odhlasovala vstup do vlády, by buď hlasoval proti svému přesvědčení. Anebo proti vlastní straně. Jestli by v takové situaci raději složil mandát poslance, ale na přímý dotaz Blesk Zpráv jednoznačně nevyloučil.

„Doufám, že se ČSSD rozhodne v referendu proti vstupu do vlády s Andrejem Babišem. Vše ostatní jsou spekulace, které nebudu komentovat,“ odpověděl bývalý premiér a někdejší šéf ČSSD. V případě, že by Sobotka mandát složil, mohl by ho nahradit bývalý předseda poslaneckého klubu sociální demokracie Roman Sklenák. Právě on skončil ve volbách v Jihomoravském kraji jako první náhradník.

Sociální demokraté doufají, že se jim podaří ukončit jednání o případném vládním angažmá s hnutím ANO zhruba do konce března. O týden později – 7. dubna bude pokračovat jejich přerušený sjezd v Hradci Králové, který by měl dát najevo, jestli případná dohoda je pro delegáty akceptovatelná. O té otázce pak rozhodnou také všichni členové strany, tedy všech 18 967 sociálních demokratů.

ANO a ČSSD by měly v Poslanecké sněmovně jen 93 hlasů, což by ke stabilní vládě s většinou alespoň 101 hlasů nestačilo. Jaroslav Faltýnek sám otevřeně přiznává, že budou potřebovat do „party“ ještě třetího partnera. V úvahu připadají komunisté s 15 hlasy, kteří by ovšem nebyli přímo ve vládě, ale kabinet jen podporovali. ANO stále ještě jedná i s SPD, které má dokonce 22 hlasů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kacer56 ( 3. března 2018 20:24 )

Nedokážu pochopit lidi z těch 40 tisíc bytů z OKD,že se nedokážou nějak domluvit a chytit toho dobytka co při prodeji OKD jako by zapomněl do soupisu zařadit jejich byty. Pěkně někde ve sklepě ho nechat se přiznat kolik dostal od Bakali za to,že si nevšimnul.Protože i když se tahle zlodějina někdy dostane k soudu,bude to zase soudit taková nějaká Králová, ( jako tu Nečasovu rozkuřovačku ) který Sokol strčí pár mega a Sobotka si bude vykračovat dál k jeho nenažraným světlým zítřkům.

agfor ( 2. března 2018 15:31 )

Koho ještě zajímá, co chce nebo nechce nějaký Sobotka ?

hejhej ( 2. března 2018 10:47 )

Sobotka, kdyby měl v sobě jen trochu soudnosti, tak odešel z ČSSD a PS. On, Chovanec a Zaorálek dostali stranu skoro do politického propadliště. Neplatili dluhy , ale měli plnou hubu špíny na pana Babiše, ale stále se nevyšetřují ti, kteří v PS schválili dotace na dnes vyšetřované ČH.A ti výše jmenovaní v PS seděli, p.Babiš v politice nebyl. Sobotka je jenom žvanil, huba mu jela rychleji než dokázal myslet: demise - nedemise.

Felix Julec ( 2. března 2018 10:11 )

Sobotka byl premiérem úspěšné vlády.Místo toho,aby participoval na tomto úspěchu se vlastní blbostí stal rytířem smutné postavy.Vlastní názor zřejmě nemá,proto naskočil na protibabišovskou rétoriku svých našeptávačů a výsledek se dostavil.A ti kteří jej využili a v podstatě zneužili,jej nyní hodili přes palubu.

Pepa123456 ( 2. března 2018 10:07 )

No konečně , už měl zmizet hned po volbách i s tou jeho bandou , A Kalous s celou top9 by ho měli následovat. Lidi dali jasně najevo že je nikdo nechce tak se tam budou držet koryt dokud to pujde.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa