Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš stupňuje tlak na odchod šéfa GIBS. Svolá kvůli němu Bezpečnostní radu státu

Autor: Jakub Veinlich - 
28. února 2018
12:13

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) stupňuje tlak na odchod šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michala Murína. Babiš tvrdí, že disponuje vážnými informacemi, které ale nemůže zveřejnit. Svolává proto Bezpečnostní radu státu. Odmítá zároveň, že by tlak na odchod Murína souvisel s kauzou Čapího hnízda.  

„Kauzu, o které mluvím, vyšetřuje Vrchní státní zastupitelství v Praze a je to velice závažná kauza,“ potvrdil premiér v demisi Babiš svůj tlak na odvolání Murína z jeho křesla šéfa GIBS. „A z toho titulu svolám i bezpečnostní radu státu,“ doplnil. Termín zatím ale nestanovil. 15. března otevře ale tuto otázku na jednání sněmovního bezpečnostního výboru. A schůzku chystá premiér také s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem, kterého citoval Babiš z novin.

Ředitel GIBS Murín rezignovat nehodlá a nadále zůstává ve funkci. Na vyjádření Babiše o ztrátě důvěry a dalších pochybnostech nechce reagovat.

„Naprosto odmítám jakoukoliv souvislost s Čapím hnízdem,“ hřímal Babiš na tiskové konferenci před novináři v Poslanecké sněmovně. „Čapí hnízdo dozoruje státní zástupce, je tam podaná stížnost a nemá to s GIBSem nic společného,“ dodal premiér a několikrát zopakoval, že GIBS vznikl v reakci politické krize v roce 2010 za vlády ODS a VV. Inspekce je podle Babiše produkt bývalého ministra vnitra Ivana Langera z ODS, který si měl i vyvzdorovat dosazení Murína do jejího čela.

„Co se týká pana Murína, tak mám vážné pochybnosti o jeho profesionální a morální integritě v postavení ředitele GIBS, strašně se divím, že takový člověk zastává takovou funkci,“ dodal Babiš na adresu šéfa GIBS.

Premiér také tvrdí, že proti Murínovi bylo v minulosti na Úřadu vlády podané kárné řízení, které se ale nikdy neuskutečnilo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa